diabetestypettlchf.blogg.se

Bloggen som alla typ 1 diabetiker borde läsa. I 15 år har jag vart offer för en stor skandal, nämligen kostråden för diabetiker typ 1. Nu har jag gått över till LCHF kost och mår bättre än någonsin. En sån enkel livsstilsförändring men så otroligt stora vinster. Jag kan helt enkelt inte hålla detta för mig själv utan startade en blogg för att fler typ 1 diabetiker ska få upp ögonen för hur man kan behandla sin diabetes den enkla och naturliga vägen Kontakt Jasmine83herhold@hotmail.com Instagram; diabetestypettlchf Facebook; diabetestypettlchf

Fler typ 1 or

Kategori: Allmänt

Vem vill köpa skit på burk?

Kategori: Allmänt

Fy fan vilken skit. Jag hoppas inte någon går på detta.
Möttes av en reklam då jag surfade runt på nätet; LCHF på tablett stod det. Jag klickade för att se vad sjutton det var.
Vadå hjälpa till att hantera kolhydraterna??
Nej tack jag njuter hellre utan kolhydrater och utan skitpiller!
 

Mat som sköter sig själv

Kategori: Allmänt

Åh vad jag älskar mat som sköter sig själv. Gott och smidigt. Bara att svischa in i ugnen och så får det gotta till sig alldeles själv medan man får tid till annat.
 
Idag blev det hel kyckling.
Gned in in den i citron, chili flingsalt,ingefära, peppar, hackad röd chili och massor av örter både färska och torkade. Stoppade kycklingen med citronen som var kvar, färsk timjan och gömde även ett par vitlöksklyftor. Haha perfekt gömställe för sambon :)  Hyvlade kokosolja över.
 
Till kycklingen blev det kålrotspommes och ört och parmesancreme. Kålrot ligger på 6,4g kolhydrater/100g alltså lite högre än vad jag brukar välja. Men det funkar man behöver ju inte äta så mycket.
 
Resten av familjen åt ris och till de mjölkallergiska blev det currysås gjord på kokosmjölk.
 
Medan kycklingen skötte sig exemplariskt i ugnen hann jag både städa hos grisarna och duscha! (jag tvättade håret hihi) Jag har lyckats hålla mig till ialla fall varannan dag nu :)
 
Här kan ni läsa ett repotage om mig och mina grisar.

Intervju med Jörgen Vesti Nielsen

Kategori: Allmänt

Känning

Kategori: Allmänt

 
I natt vaknade jag och hade känning.  Det var längesedan. 2,4 låg blodsockret på.
 
 Jag får inte alls lika mycket känningar längre och de jag får är inte lika jobbiga.
Innan LCHF hade jag flera känningar i veckan och som jag då var tvungen att häva med massor av  druvsocker och sedan något annat för att stabilesera. Ibland brukade jag passa på att frossa i godsaker för att få upp sockret. Känningarna varade under lång tid och jag mådde piss rent ut sagt. Detta resulterade såklart i rekyler (höga blodsockervärden efter låga).
Jag kunde aldrig gå någonstans utan att ha med mig fickorna fulla av druvsocker, det var min livlina. Hade jag slut på druvsocker och skulle någon stans kunde man nästan få lågt socker endast på grund av stressen och vetskapen om att man inte hade något att stoppa i sig om det skulle behövas.
Många frågar och undrar om hur jag gör för att häva känningarna nu? Stoppar du i dig massa kolhydrater?
Svaret är att jag skulle aldrig proppa i mig skit igen alltså något fullproppat med kolhydrater. Men kolhydrater måste jag ju få i mig såklart för att få upp sockret. Jag gör så att jag äter/dricker något med lite högre kolhydratinnehåll än vad jag brukar. Jag brukar ju ha som gräns på de livsmedel jag äter att de ska innehålla under 5g kolhydrater/ 100g.
Inatt tex så drack jag ett halvt (rätt stort) glas med äppeljuice som innehåller 10g/kolhydrater/100g alltså lite högre kolhydratinnehåll än normalt.
 
Sedan åt jag någon tesked hasselnötssmör och två muffin som jag bakade häromdagen 
Muffinsen innehöll ganska  lite kolhydrater som fanns bla i den lilla mängd kokosmjöl som jag hade i.
Men detta räcker för mig för att mitt blodsocker ska återgå till normala värden.
Jag upplever att det går snabbare också. Känningarna är inte lika segdragna och jobbiga som innan. Trots att jag inte vräker i mig tex druvsocker som ska gå snabbt ut i blodet.
Detta innebär en stor förändring i livskvalitet.
Mitt tips till er är att prova er fram till en nivå som passar er. Men såhär funkar det för mig och jag tror faktiskt ingen behöver äta livsmedel med superhögt kolhydratinnehåll för att återgå till normalvärde det viktiga är att man får i sig kolhydrater. Men i början var jag rädd för just detta och trodde att jag behövde göra som tidigare men nu har jag under kontrollerade former kommit fram till att det inte behövs. Det är såklart viktigt att när man testar sig fram är noga med att testa blodsockret även om man känner rätt bra inom sig hur man mår och om sockret stabiliserar sig eller inte.
Känningen var vid 4 tiden och på morgonen låg mitt blodsocker på 6,7. Alltså helt normalt och ingen rekyl på ca 15-20 som tidigare.
 
Många undrar även hur det går med träning/fysisk aktivitet får du lågt blodsocker?
 
Tidigare när jag skulle träna var jag alltid rädd att få känning och proppade i mig rätt mycket innan för att förebygga. Hade även med mig druvsocker in i träningssalen i fall att. Eller bara jag skulle gå en kort promenad var jag rädd för blodsocker fall och som jag sa innan.Fickorna fulla med druvsocker.
Nu kollar jag blodsockret innan så att det ligger normalt och ligger jag under ca 5 så äter jag något kanske några nötter eller lite turkisk yoghurt och hallon och det räcker. Jag behöver inte längre trycka i mig kolhydrater för att jag ska träna!. Jag ändrar inte heller doserna om jag tränar. Jag går mest på pass som Zumba, afrikanskdans mm. Ibland har jag till och med märkt att jag får lite högre blodsocker efter träning varför vet jag inte riktigt. Men kanske kan ha med något hormon att göra. Me jag har i alla fall inte under min hela LCHF tid fått  enda känning vid fysisk aktivitet. Vilket är underbart. Hellre att jag åker upp lite lite i sockret istället för att åka berg och dalbana. Först få jätte lågt och sen rekyl med jätte höga värden efteråt som tidigare
 
 

Livsuppehållande åtgärder på celler

Kategori: Allmänt

Ibland funderar jag på hur det hade varit/blivit om man börjat med lågkolhydratkost redan då jag fick Diabetes.
Nu är ju inte jag läkare men jag tror nämligen att det skulle gått att rädda den lilla insulinproduktion man då hade kvar. För oftast då man insjuknar har man en liten insulinproduktion kvar men som tillsist avtar helt.
 
Det finns nämligen varianter på diabetes som inte så många känner till. De kallas för Mody.
 
"MODY är den starkast ärftliga diabetessjukdomen och kan  förekomma i flera generationer i samma familj. Den liknar Diabetes typ 2 men debuterar ofta i unga år.  Ärftligheten är stark och barn till en förälder med MODY löper 50 procents risk att drabbas. Vilka barn som ärver sjukdomen avgörs av slumpen.

MODY är ett samlingsnamn för flera former av ärftlig diabetes. Förkortningen står för  Maturity Onset Diabetes in Young. Hittills är sex olika MODY-typer upptäckta. Gemensamt för dem alla är att de orsakas av egenskaper hos arvsmassan, att den genetiska orsaken till sjukdomen är känd, och att det är bristen på insulin som gör att blodsocker- halten blir för hög.  "

Vid Mody har man alltså lite insulinproduktion kvar precis som många typ 1or har vid insjuknandet.

Jag såg ett repotage i tidningen Mat & Hälsa nr 5 2012 om en tjej som som hade mody3 och med hjälp av LCHF blivit frisk eller ja klarade sig utan sprutor.

Genom LCHF och motion kunde hon med den lilla insulinproduktion hon har kvar klara sig och mådde dessutom toppen!

Jag tror att man kan rädda de fungerande insulinproducerandeceller som finns kvar även hos en typ 1 eller  ialla fall förlänga livstiden.

Här är ett inlägg på kostdoktorn som handlar om  Isac som när han fick diabetes typ 1 åkte hem från sjukhuset och tog 102 enheter insulin per dag.

Tills hans mamma läst på om LCHF och han du blev så gott som insulinfri. 

Nu var detta ett tag sedan det skrevs. Det skulle vara spännande att se hur länge han klarade att hålla cellerna vid liv med hjälp av LCHF.

http://www.kostdoktorn.se/typ-1-diabetes-lchf-och-t-trojor/

 

 

 

Bakat

Kategori: Allmänt

Ett litet kvällsexperiment som hela familjen kan äta då de är mjölkfria!
Muffin
3ägg
0,5 dl kokosmjöl
0.5 dl ica stevia/annan sötning
1dl deodoriserad (lukt o smakfri)kokosolja
1 tsk bakpulver
1msk kakao
Vispa ägg och stevia pösigt. Blanda i de övriga ingredienserna. Klicka i smeten i formar.
Kokos topping
1ägg
0,5 dl kokosflingor
1 msk ica stevia/annan sötning
Blanda och häll en klick på muffinsmeten  i varje form.
 Grädda 225 grader ca 7 min
 
Tror dessa skulle vara ännu godare med kladdkakemuffin. Det ska jag testa någon gång.

Något nytt på G

Kategori: Allmänt

Diabetesföreningen i Kristinehamn gjorde ett inlägg på Facebook från regionskonferansen i Stockholm.
"
Gårdagen bjöd på intressant föreläsning av professor Kerstin Brismar från karolinska institutet. Hon informerade bla om ett nytt insulin som kommer i tablettform och ett nytt långtidsverkande stabilt insulin som innebär injektioner ca var tredje dag."
 
Det där långtidsverkande låter lovande i kombination med  LCHF tycker jag. Spännande.
Tänk vad konstigt att bara ta spruta var tredje dag. Men det skulle man förmodligen vänja sig vid precis som jag nu vant mig vid att bara ta två långtidsverkande istället för minst 5 sprutor/dag.
 
 
 

Kostråden gjorde fler barn sjuka

Kategori: Allmänt

 
Sjukt att vi får statliga kostråd som gör oss sjuka. Precis som med kostråden för typ 1 diabetiker.
Undra när det ska erkännas eller göra en studie på att kostråden för diabetiker gjort diabetiker sjukare.??
 
Ni som inte läst Jonas Coltings blogg och det provocerande  inlägget om svenska dietister som väckt stor uppståndelse. Gör det här
 

Trevlig helg

Kategori: Allmänt

Det har vart en trevlig helg.
I lördags kom min pappa och min lillasyster som bor i Göteborg hit och hälsade på. De stannade tills på Söndag.
Lördagen bestod av god middag och melodifestival
 
Pesto och fetaost bakad lax med sallad och en klick hemgjord hollandaise.
.
 
 
 
På söndagen åkte vi allihop till Örebro och till Gustavsviks äventyrsbad! 
Alla hade roligt stora som små! (synd bara att jag är en fryslort) 
 
Vi kom dit vid 11 tiden och vi åt inte lunch förren 14.30 om inte ännu senare. Detta utan något som helst bekymmer för mig. Det hade aldrig vart möjligt innan LCHF.

Läste ni inte pappers expressen i torsdags?

Kategori: Allmänt

Tillbaks till mitt tonårshjärta

Kategori: Allmänt

Gårdagens kväll och natt spenderade jag tillsammans med min fina vän Emma och en av våra tonårsidoler.
 
Wyclef Jean spelade på Nöjesfabriken i Karlstad och självklart åkte vi dit.  
 
Spelningen var fantastisk och vi kunde inte haft bättre platser. 
Han tog oss med på en riktig nostalgitripp. Och framförde låtar som symboliserar eller förknippas med stora delar av ens liv.
På den tiden när man var 13, 14 år och  hängde på fritidsgården där Fugees ständigt spelades eller då vi var 15,16 och satt i Emmas källare och sjöng på hans egna låtar, eller då han ofta gjorde mig sällskap i mitt flickrum när man var olyckligt kär eller var allmänt deppig tonåring med världsproblem.
 
När man ser tillbaks på tonårstiden så är det med blandade känslor jag gör det. Många fina och lyckliga minnen men även en fruktansvärd tuff period i ens liv med allt vad det innebär att vara tonåring med alla dessa spökande hormoner och känslor som finns i ett tonårshjärta. Och sedan för att göra det lite extra spännande fick man som krydda på moset en kronisk sjukdom att handskas med också.
Det ställde till det lite för mig, mitt temperament och mitt humör kan man säga. Men nog om det.
 
 
Tänk om man då vetat att han flera år senare skulle stå millimeter ifrån oss och sjunga alla dessa låtar live.
 
 
Magiskt!
 
 
Sen kan man ju även tänka att tänk om man vetat att dessa världsproblem som kändes så stora då kanske egentligen var en fis i rymden. Men känslorna då var äkta och det var min verklighet då. 
Men nu ser man saker med andra ögon. Då var Mamma  dummaste, strängaste Mamman i hela världen som inte lät mig tex vara ute till en viss tid som ALLA andra fick . Man trodde att hon gjorde det för att hon hatade och ville straffa mig.
Men oj vad fel man hade tänk att det var precis tvärt om. Inte förrens jag själv blev Mamma förstod jag att hon gjort allt det där av kärlek. Tack Mamma för att du satte gränser. Gränser som är till för att skydda det finaste man har. Tack Mamma för att du inte gav upp fastän du bara fick skit tillbaks. Tack för att du orkade vänta tills jag kom till insikt.
 
Strax efter Wyclef tiden fick jag som 18 åring min första son som fyller 11 i år.
Och jag är rädd.
Rädd för den dagen då han ska börja "hata" mig, springa ute på kvällarna och med sina världsproblem som då blir hans verklighet. Rädd för att han ska tro att jag gör allt för att jävlas med honom.
Det gäller att vara stark.
 
Tills han själv kommer till insikt att allt jag gör är av obeskrivlig kärlek.
 
Som sagt mina världsproblem då var en fis i rymden.

Avokado

Kategori: Allmänt

Gillar ni avokado åk till Netto. 15 kr/nät (700g) Gäller under hela Februari.
 

Choklad & Hasselnöstmuffins

Kategori: Allmänt

Choklad & Hasselnöstmuffins
175 grader
 
100g smör
2 ägg
1dl sukrin
1 dl mandelmjöl
4 msk kakao
2  tsk bakpulver
2,5 msk hasselnötssmör
 
Gör så här:
Smält smöret
Vispa ägg och sukrin pösigt
Tillsätt mandelmjöl,bakpulver, kakao, smör och hasselnötssmöret
Fördela i formar och grädda mitt i ugnen 175 grader ca 15 min (stora muffinformar)
 

Hem ljuva hem & ett försök att leva sockerfritt

Kategori: Allmänt

Äntligen hemma igen. Skönt att komma hem och träffa familjen och sova i sin egen säng.
 
 
En sak som slagit mig är att det ta mig tusan är socker i allt.
Jag försöker undvika socker helt och hållet även om en produkt innehåller mindre än 5 g kolhydrater/100g.
Men detta gör det lite svårare tex som nu när jag har varit på resande fot och försökt äta lämplig mat. På en pizzeria tex beställer man en sallad men då man ber dom att titta om såserna/dressingarna innehåller socker så gör som självklart det. Jag har räddat detta genom att de haft egengjord tzatziki. Eller då jag köpte en plocksallad på ica så köpte jag fet bearnaisesås istället.
 
Max har en Low carb burger vilket är jättebra. Men då innehåller dressingen socker :( Jag vet att det totala intaget av kolhydrater inte blir högt. 
 Men jag vill äta sockerfritt det är nästintill omöjligt att hitta färdiga produkter utan socker. Den som tex hittat helt sockerfri majonäs kontakta mig! Tills dess tänker jag fortsätta att vispa min egen majonäs med handvisp. Ger både träningsvärk i arm och underbar majo utan socker, tillsatser och annat skräp!
 
Igår flög jag från Umeå och  landade på Bromma flygplats och tog mig till centralen med taxi (som för övrigt blev nästan lika dyr som flygresan) så hade jag några få minuter på mig på Stockholm centralstation innan tåget skulle gå. Jag stressade runt släpandes på en stor resväska i jakt på något att  köpa med och äta på tåget.
 
På pressbyrån  råkade jag välta ut ca 10 000 typ allevo bars eller vad det heter eller vad det nu var jag välte. Hemskt pinsamt det tog aldrig slut et bara rasa och rasa halva golvet var fullt. Som sagt hade jag jäklgt bråttom så jag kunde inte vara den fina människa jag ville vara och hjälpa stackars expiditen att plocka upp allt.
 
Men det jag egentligen ville komma till är att även i tex sallader så är kycklingen kryddad med socker eller så är det socker i dressingen.
Men eftersom jag var i storstan var utbudet bättre och man märker att LCHF börjar bli stort och att butiker och resturanger börjar förstå att det finns ett behov av att erbjuda färdig mat utan massor av kolhydrater.
 
Jag hittade tex en liten förpackning med kokt ägg, tonfiskröra och lite sallad. Jätte bra tänkt! Men självklart innehöll röran socker. Jag köpte det ändå eftersom det var det bästa jag kunde hitta och visst måltiden har väldigt lågt kolhydrat innehåll. Men varför socker i ? Jag blir så trött.  
 
En helt sockerfri färdig produkt jag hittat är denna pastasås Innehåller 3,5g kolhydrater/100g 
Allt är såklart godare att göra själv från grunden. Men ibland kan det vara smidigt med färdiga produkter, Vilket man inte blir så bortskämd med när man äter LCHF.
 
 
Denna pastasås är ju om jag ska vara riktig inte LCHF utan LC (low carb) .Men med några extra matskedar smör och tillsammans med LCHF-pasta och philadelphia och riven chiliost så blev det en fin LCHF måltid.
 
Snabb vegetarisk lasagne;
 

Hej! Jag är 29år o kan inte tvätta håret

Kategori: Allmänt

Idag efter skolan passade jag på att gå till frisören. Det är sånt som är svårt att få tid till hemma i vardagen med jobb, plugg, familj och när jag har tid på kvällen då är det stängt :) Alltså är det perfekt att passa på när jag är här uppe. Det var skönt att bara sitta och bli ompysslad ett litet tag och rensa hjärnan efter all kemi. Jag är helt slut i huvudet efter dessa dagar. Det är så sjukt mycket att ta in och det är fruktansvärt komplicerat. Skulle vara glad om jag fattade hälften. Får se om det lossar sen när man kan sitta i lugn och ro med en sak i taget och försöka att förstå. Sen gäller det att inte blanda ihop allt. Usch det är kaos i hjärnan just nu.
(ser nästan lite farlig ut)
 
Men i allafall så var jag och fixade utväxten och gjorde lite ljusare slingor. Det är ju snart vår och då brukar jag vilja vara lite ljusare!
Jag och frisören pratade om allt möjligt men vi kom ett tag in på silverschampo och hon frågar om jag använt det. Vilket jag har, men ett tag råkade jag använda det för ofta vilket resulterade att jag en morgon då jag kollade mig i spegeln på morgonen hade råkat bli lite lila i luggen. Så frågade om råd hur ofta man skulle använda det.
 
Men sen kunde jag bara inte hålla mig utan frågade något som jag gått och funderat på väldigt länge.
Jag har nämligen flera gånger råkat fråga/säga bla till flera kollegor att
"men gud va snygg du är i håret har du vart hos frissan/ vad har du gjort" osv.. Då har jag fått till svar.
"Haha nej jag har tvättat det "
Då har jag tinte vetat om de har skämtat eller inte och blivit helt stum. 
Eftersom jag själv alltid tvättar håret så fort jag duschar så har jag förutsatt att alla alltid tvätar håret när dom duschar.
 Skulle jag av någon anledning duscha flera ggr/dag skulle jag likt förbannat tvätta håret varje gång.
Men då dom svarat på det sättet har alltså min världsbild raserats. Menar dom allvar?
 
Men nu har jag alltså fått svar man ska inte tvätta håret varje dag och även fått förklarat varför.
Och som  29 åring har jag även dumförklarat mig och frågat hur gör när man duschar? alltså om man duschar och inte ska tvätta/schamponera håret. Blöter man det eller duschar man bara kroppen?
Svar; man duschar bara kroppen för vatten torkar ut eller vad det nu var.Det är alltså inte bara schampot som är boven i dramat.
Hur gör ni? tvättar ni alltid håret? Visste alla utan jag att man inte tvättar håret varje dag? Isåfall hur har jag missat att man inte ska göra det? Duschar ni alltså bara kroppen till "vardags"?  Är detta förklaringen till varför mitt hår är som sockervadd? (även om det faktiskt blivit bättre sedan jag börjat med LCHF)
 
Jaha så nu ska jag försöka bryta denna vana det kommer bli hemskt svårt och konstigt att bara duscha kroppen! Många utmaningar framför mig inte bara kemin alltså.
 
 
Konstigt ljus jag ser nästan gul ut i håret på bilden ser jag nu.
Men det blev bra "på riktigt" och jag är nöjd.
Säkert rätt ointressant inlägg för er att läsa. Hoppas ni inte tycker att jag verkar allt för korkad.
Det får jag bjuda på i så fall. 

Nya vänner

Kategori: Allmänt

Passade på att köpa två produkter som jag inte hittat hemma i min lilla håla :) Säg hej till mina två nya vänner:
 
Hasselnötsmör och mandelsmör.
Hasselnötsmöret var gudomligt gott. Mandelsmöret också ok. Tog en tesked direkt ur bukarna mmm. Men kan tänka mig att dessa även är användbara vid tex bakning!
Mandelsmöret innehåller 5g kolhydrater/100g och består av ekologiska rostade madlar.
Hasselnötsmöret innehåller lite mer kolhydrater 6,9g kolhydrater/100g  Men jag tycker ändå det är ok och speciellt bra om sockret ligger lite lägre och jag behöver lite extra!
 
Frukost på vandrarhem
(tur jag åt själv makrill är gott men luktar blää. Kanske inte så schysst att äta på ett vandrarhem men men...)
 
Nä nu ska jag dra på mig termobrallorna och gå mot universitetet. Idag blir det labbar. Kul för igår var det bara föreläsningar om kemi. Mycket och svårt ju mer man läser desto värre blir det nästan :( Men kanske bra att omsätta teorin till praktik :)
Märkte att jag bodde vägg i vägg med en klasskamrat så tar vi sällskap.
 
På min promenad till universitetet igår tog jag denna roliga bild.
Jobbig start på morgonen för den som hade tänkt ta cykeln! En sådan start för mig och för några månader sen hade gett mig känning bara genom att se cykeln hihi

Babybel och mandlar

Kategori: Allmänt

Tidig morgon och en lång dag med mycket resande och skola.
Nu ligger jag halvt utslagen på mitt rum på vandrarhemmet som jag ska bo på denna gång.
 
Det var många förseningar och några inställda flyg. Mitt var ca 30 min sent. Vi skulle ha flugit 11.10 och det tar ca 1h  så jag hade räknat med att hinna köpa och få i mig någon snabb lunch framme i Umeå innan skolan började kl 13.
Men i och med förseningen förstod jag att jag inte skulle hinna det.
Kollade cafét/resturangen på Bromma flygplats och där fanns bara smörgåsar :( Möjligt att det fanns bättre utbud i resturangen på "andra sidan" men eftersom jag redan gått i genom säkerhetskontrollen så var det inte ett alternativ.
Men som tur var kom jag på att jag stoppat ner några salta mandlar och en babybel i ryggsäcken. Det fick bli dagens lunch.
Det är lite trixit och en utmaning att vara på resande fot när man äter LCHF. Man kan inte förutsätta att det går att hitta bra mat.
Hade jag inte haft min lilla nödproviant med mig hade jag fått lösa det genom att köpa en ägg och räkmacka för 120 spänn och plocka bort brödet men jag tyckte det var dyrt för typ ett ägg, jag är nämligen  inte så förtjust i räkor men visst jag skulle väl kunna äta det om det inte fanns något annat.
 
Men en sak som är positivt är att jag inte är som en tidsinställd bomb.
Innan LCHF blev jag som ett monster när mina mat tider började närma sig. Och för att inte tala om när det gått alldeles för länge. Usch det var inte roligt och inte heller för de som råkade vara i min närhet. Stackars sambo som fått stå ut med mig och mitt mat humör och mina utbrott.
 
Men nu är det alltså inte på samma sätt och jag tror egentligen inte att jag är i lika stort behov av att äta på super regelbundna tider längre. Eftersom jag enbart har långtidsverkande.
Självklart är det bra för kroppen och för alla människor att äta på regelbundna tider. Men det jag menar är att det inte längre är förenat med katastrof och livsfara om jag pga tex dagens händelse skulle hoppat över eller skjutit på en måltid vare sig för humöret eller blodsockret.
Men det är något som är svårt att ändra på.  Har man ätit på nästan samma tider i 15 år och är van att ALLTID äta frukost, lunch och middag (mellanmål ibland) så är det svårt att hoppa över en måltid fastän jag skulle kunna utan att bli sjuk och fastän jag kanske inte ens är hungrig.
Nä nu ska jag sova. Hoppas inte inlägget blev allt för konstigt jag är så trött att jag knappt vet vad jag skriver
God natt!

Kärt återseende

Kategori: Allmänt

Igår hade jag en riktigt  trevlig kväll.
Min kompis som numera bor på Mallorca är hemma i Sverige och hälsar på.
Igår kom hon hit och vi käkade mat och tittade på melodifestivalen och därefter gick vi ut på krogen.
Det var över ett år sedan vi sågs sist så det var verkligen helt underbart att ses igen!
 
 
Kokade fond på hummerskalen från i fredags. så till förrätt blev det hummersoppa med chiliost flarn.
 
Till varmrätt blev det en god köttgryta som kokat i rödvin i flera timmar. Jag tycker det är så gott när köttet är så mört att det faller isär :)
Högrev, bacon,röd vin,lök, sambal,chilipulver, paprikapulver,salt,vitpeppar, kryddpeppar, enbär, lagrblad,paprika,morot,kålrot, grädde creme fraiche. persilja, timjan. (Brukar vanligtvis inte äta morötter eftersom de har lite högre kolhydrathalt, men jag smakade på en liten igår  ;)
 
Efterrätt vaniljpanacotta och varma hallon. Har ingen bild tyvärr men jag var inte riktigt nöjd då jag använde gelatinpulver. Jag har alltid gjort med gelatinblad förut och aldrig haft några problem med att få den att stelna, men nu blev den lite lös :( men men skit samma den var god i alla fall!
 
 
Nä nu ska jag packa. Imorgon är det dags att åka upp till Umeå igen.
Nu läser jag kökets kemi,näringsfysiologi väldigt intressant faktiskt.Plus ett projektarbete som är mindre roligt. Vi ska ha föreläsningar, seminarium och labbar! Denna gång stannar jag lite längre jag kommer hem sent på torsdag kväll. Jobbigt att vara borta från familjen så länge och konstigt att bara ha sig själv att ta hand om.
Hoppas tåg och flyg går som de ska. Läste nyss på aftonbladet att kraftigt snöoväder dundrar in från öst. Lät inte bra :(
Ha en fin kväll

Bröd

Kategori: Allmänt

Igår fick jag för mig att baka ett bröd som alla i familjen skulle kunna äta.

Winston som är mjölk och vete (annas, kixi) allergisk äter väldigt sällan bröd. Eftersom han inte heller kan äta de flesta glutenfriaprodukter.

Glutenintolerans/celiaki och veteallergi är inte samma sak. De som har celiaki kan äta vetestärkelse som ofta finns i glutenfriaprodukter eftersom det är just gluten proteinerna de är känsliga för. Men de med veteallergi tål ofta just gluten men inte övrigt innehåll  i vetet och alltså inte bla vetestärkelse. Det finns två bröd att köpa som är vetefria och dessutom mjölkfria. Men han tycker inte så mycket om dom och dessutom är de rätt dyra.

Winston älskar att baka så jag och han brukar baka winstonbröd/winstonkakor. Vi har experimenterat och prövat många olika varianter men bröden tycker han oftast inte om. Men det går ingen nöd på honom det är inte så att han saknar/vill ha bröd eftersom han inte är van att äta det.

Vi har inte vågat ge honom mandel eller nötter. Mandel hade underlättat om han kunde äta för då kunde man gjort mycket samma till hela familjen vid bakning och använt sig av kokosolja istället för smör mm. Men eftersom mandel och nötter kan vara sånt som utlöser kraftiga allergireaktioner hos vissa och att han har allergier i sig samt att han får väldigt kraftiga reaktioner på mjölk. Det sätter sig på andningen.Så har vi valt att undvika mandel och nötter. Får se om vi kan testa detta på sjukhuset när han blir lite äldre.

Alltså skulle jag baka ett LCHF bröd men som även han och de övriga kan äta. Utan mjölkprodukter,nötter och mandel.

 Resultatet blev över förväntan och hela familjen åt!

Recept

5 ägg

1dl smält deodoriserad kokosolja

0,5 dl kokosmjöl

0,25 dl ljust psyllium

0,25 dl krossade linfrö

1msk solrosfrö

1msk fibrex

1tsk brödkryddor (kan utökas men det var vad jag hade hemma)

1/2 tsk bikarbonat / 1tsk bakpulver

2 krm salt

1 msk fiberhusk

Gör såhär

Smält kokosolja.

Vispa äggen i en bunke.

Lägg i de övriga ingredienserna men spar fiberhusket till sist.

Blanda ordentligt.

Låt svälla en stund

Häll smeten/degen i avlång brödform klädd i bakplåtspapper

Grädda mitt i ugnen 175 grader ca 30-40 min

Så gör vi i vår familj. Jämställdhet?

Kategori: Allmänt

Jag fick en fråga på en kommentar som jag tänkte kunde vara intressant att svara på här så att alla ser.

Hur gör vi i familjen  Äter alla samma mat? Jag LCHF,Winston mjölk, veteallergi. Ängla ev mjölk. "problematisk" sambo(förklaring finns längre ner)

Oftast försöker jag utgå från en rätt men kanske ta flera tillbehör.

Ett exempel:Ska vi äta köttfärssås så utgår jag från en köttfärssås och sedan lägger jag till extra fett till min på slutet tex smör, grädde, creme fraiche. Lägger även till vitlök och lök till min. Varför jag lägger till vitlök och lök senare förklarar jag längre ner.

Till mig gör jag som tillbehör tex zucchinipasta, LCHF-pasta (gjord på fiberhusk, färskost, ägg), stimlad vitkål. Till de andra kokar jag spaghetti. Och till Winston majspasta/ mitt tillbehör.

Bäst vore väl om resten av familjen kunde struntat i pastan och alla kunde ätit av mitt tillbehör. Men jag har inte nämnt min sambo. Det skulle inte ens under pistolhot gå att få i honom någon grönsak som innehåller mer än 99% vatten (gurka) Hihi. Han är värre än barnen. De smakar iallafall med glädje på allt innan de yttrar sig.

Men sambon testar inte ens så fort det är någon enligt honom konstig ingrediens. Så att få i honom zucchinipasta, eller en god rättikagratäng till en härlig köttbit är alltså omöjligt bara för att det heter rättika så kan det ju inte vara gott. Eller rotselleripommes. Nej ordet innehåller selleri det vågar jag inte smaka på :) Vitlök och allt annat som heter lök är hans största skräck. Han är ett bortskämt ensam barn och nu fortsätter jag att skämma bort honom :)

 Men om han nu får för sig att läsa min blogg måste jag ändå säga att han har blivit lite lite bättre och gjort framsteg :) Jag kan få tillåtelse att använda lite lite lök i tex grytor som ska koka länge (om den kokar så länge att den försvinner eller om jag silar bort den)

Och för er jämställdhets poliser som granskat texten och notera att jag hela tiden skriver att jag gör/att jag lagar osv. Det är så. Men ni kan vara lugna det är så jag vill ha det. Jag gillar att laga mat och vill helst inte släppa in honom i köket :) Han är inte ledsen för det! Visst kan det bli lite mycket ibland med alla olika rätter. Eller rättare sagt det blir alltid mycket disk ;(

Tro nu inte att han aldrig hjälper till i köket ;) Han är bra att utnyttja för vissa ändamål typ ta bort svål från skinka, avlägsna huvud från fisk, ta bort bajssträngen från mina kräftor eller som igår klyva hummer och ta ut magsäck!

Detta är mitt perspektiv på en jämställd arbetsfördelning i köket ;)

Igår blev jag av med hummer oskulden. Gott men rätt överskattat. På bilden ser ni även ett gott LCHF-bröd som jag experimenterade fram. Recept kommer i nästa inlägg 
 

 

Blodsocker och frukost

Kategori: Mat och recept

Just frukost kan vara något som en del tycker är svårt eller lätt blir enformigt då de övergår till LCHF . Jag tyckte också det i början. Men inte längre. Det finns oerhört mycket att välja och vraka på. Jag älskar att vakna och fundera på vad man ska äta för gott.

Jag väljer ofta frukost efter morgonens blodsockervärde och självklart utifrån vad jag har hemma.

Idag hade jag 6,8 mmol/l på morgonen.  Ok men jag brukar oftast ligga mellan 3-5 mmol/l.

Det resulterade i att jag valde att äta ägg som knappt påverkar blodsockret. Jag åt två kokta ägg och drack kaffe med kokosolja i för att få i mig lite extra fett och energi!

Om jag istället har lite lägre faste värde väljer jag att äta något som höjer sockret en aning men självklart ändå är LCHF.

Tips på LCHF frukostar:

Ägg i alla dess former, kokt, stekt äggröra, omelett mm

Smoothies

Detta är senaste gjord på turkisk yoghurt, grädde, hallon,havtorn,rabarber och bladspenat.Toppad med avokadoolja med smak av citron. Super gott och oljan är helt gudomlig. Köp! Se bild nedan.

.

På bilden nedan ser ni en annan härlig smoothie med grädde, hallon, havtorn, rabarber, avokadolja och  vispad äggvita som ger härlig konsistens till smoothien. På bilden ser ni även den undebara avokadooljan!

 

 Turkisk yoghurt, med bär, fröer eller egengjord müsli. Variera med varma bär.

 
Nedan har jag keso, turkisk yoghurt en skvätt grädde med varma hallon

Microbröd (recept finns i tidigare inlägg.)

Lchf knäcke ( gott sesamknäcke finns i tidigare inlägg)

 
 

Bacon,Avokado med röra,Smörgås utan smörgås hihi alltså ät pålägget med lite extra smör. Ostrullar med valfri fyllning. Tex en paprika skiva med philadelphiaost. Hembakt LCHF-bröd  (sök på nätet finns massor av recept) Eller så lyxar man till det på helgen med Lchf pannkakor/våfflor. Finns massor av olika recept att testa.

En  ny upptäckt favorit frukost är LCHF-gröt. Helt underbart gott och mycket mättande.Jag gör detta recept som jag hitta på instagram (caisalintunen)

1ägg

1dl grädde

2 msk mandelmjöl

2 msk kokosflingor

Blanda allt i en kastrull och koka tills gröten tjocknar till lagom konsistens.

 

Förbannad över 2 krm

Kategori: Allmänt

Var på barnmottagningen med min dotter idag för att kolla ev allergier pga hon haft ont i magen en längre tid. Nu ska vi testa mjölkfritt på henne också för att se om det blir bättre. Winston vår minste är allergisk men på honom var det lättare att diagnostiesra pga att han blir väldigt dålig och det sätter sig även på andningen då han får i sig mjölk. Samt att han visa positivt på pricktest.  
 
Men det jag ville säga var att när vi sitter i väntrummet så passar jag på att läsa Barndiabetesfondens tidning sticket. Där hittar jag ett recept på egen tacokrydda. De resonerade så att det var billigare att göra egen. Vilket det är. Men hälsoperspektivet sket dem i och även det faktum att de skriver i en tidning riktad mot barn och unga diabetiker samt deras föräldrar. Visst denna är bättre än köpt tacokrydda även ur ett hälsoperspektiv men VARFÖR har de socker i över huvudtaget? Hur svårt är det att göra egen tacokrydda utan socker? Visst det handlar om 2 krm men jag blir faktisk förbannad. Strunta i de där 2krm istället! Så jäkla onödigt. 
 

Helgens experiment

Kategori: Mat och recept

 
Började med att jag skulle testa om det gick att koka kolasås av kaymakcream. Ni vet så man gör med kondeserad mjölk. Man kokar hela burken under lock några timmar och sedan har man fin kolasås.
Jag kokade burken mest som ett test och  jag visste egentligen inte vad jag skulle ha den till.
 
Medan den stod o koka några timmar tänkte jag testa göra fudge vilket jag sett lite recept på.
Och medan den kokar kom jag på att jag kanske skulle testa göra någon slags fudgekaka/paj istället och använda kolasåsen och ringla över. (om det nu skulle bli någon kolasås av burken förståss)
Gjorde en botten och tryckte ut i springform medan fudgen och burken stod på spisen och kokade.
 
Botten;
100g smält smör
1dl mandelmjöl
2dlkokosmjöl
Ställ i kylen
Jag var inte riktigt nöjd med botten men lägger ut hela receptet ändå efter önskemål på instagram. Ni kan utgå eller få inspiration av detta men kanske pröva göra lite annorlunda för att det ska bli ännu bättre! Skulle jag göra igen skulle jag testa att ta i lite sukrin eller kanske enbart ta mandelmjöl.
 
 Fudgereceptet;
Jag äter enbart sockerfri choklad och använde mig av cavalier mjölkchoklad som är sötad med stevia. Men tror det blir lika gott med mörk choklad om inte godare. Men jag tog vad jag hade hemma.!
 
4dl grädde
100g smör
65 gchoklad
1 tsk vaniljpulver
ev 1-2msk sukrin melis
Gör såhär
Koka upp grädden och lägg i chokladen att smälta med, ta i smöret och låt allt smälta och koka upp under omrörning.
Låt sedan småkoka, i ca 20-30 minuter.Har du termometer låt det bli120 grader Rör runt.
 
Häll fudgen i formen och låt svalna några timmar eller helst över natten.
 
 
 
Hur gick det med kolasåsen då?
Nja den kokade många timmar och blev tjockare i konsistensen och fick lite mer kolasmak, men inte så som kondenserad mjölk blir. Jag förstod att det inte skulle gå så bra att ringla över kakan. Så jag kom på att jag kunde blanda det med philadelphiaost och göra frosting istället.
 
Kolafrosting
1 burk kokad kaymak
200g philadelphiaost
2-3 msk sukrin melis
Bred på den svala kakan
 
Servera med färska jordgubbar!
Kolafrostingen är rätt omständig att göra. Eller inte omständig men det tar ju tid att koka kaymaken.
Kakan är rätt mäktig och blir god utan också så den kan hoppas över. Eller testa någon annan frosting. 
Har man brådis rekommenderar jag er att enbart göra fudgen, häll den då i en form klädd med bakplåtspapper.
 
 
 
 
 
 
 

Här har ni några av veckans måltider

Kategori: Allmänt

Hemgjorda köttbullar med blomkålsmos och brunsås.
 
Rotselleri och purjolöksoppa toppad med knaperstekt bacon och smetana.
 
 
 
Torsk blomkålsmos, spenat, groddar och vitlök och örtsmör
 
Enkel matlåda på jobbet
Nyrökt regnbågslax sallad och kallsås
Till lördagens taco testade jag att göra LCHF-wrap istället för tortillas
 
Hade en wrap kvar som fick bli dagens lunch. Fylld med tonfiskröra och isbergssallad.
 
 
Ser nu att jag lyckats äta fisk 3 gånger under veckan. Precis som snr rekomenderar (svenska näringsrekommendationer)
 
Något de också rekommenderar att 50-60 % av det totala energiintaget ska komma från kolhydrater. Den rekommendationen kommer jag för alltid att strunta i :)

LCHF kryss

Kategori: Allmänt

Jag är sugen på att åka. Vilka ska med? Är det någon som åkt tidigare år?

http://www.tallinksilja.com/sv/web/se/lchf_kolhydrater_ifokus

LCHF Kolhydrater iFokus
12 april | Galaxy, Åbo

Den populära återkommande vårkryssningen om LCHF med Kolhydrater, ifokus sker i år den 12 april.

Här träffar du andra som äter och lever LCHF, lyssnar på trevliga och intressanta föredrag, minglar och utbyter erfarenheter, äter och dricker gott och njuter av en skön kryssning till Åbo. Förhoppningsvis i strålande solsken.

I år kommer bl a Kostdoktorn Andreas Eenfeldt, Annika Dahlqvist och Monique Le Roux Forsberg som också har ett Zumbapass

I priset ingår hyttplats enligt vald kategori, buffé på kvällen, frukost på morgonen, förmiddagskaffe och eftermiddagskaffe, all underhållning ombord, alla föreläsningar och ett morgonträningspass för dem som så önskar.

Mer information och program kommer löpande på www.kolhydrater.ifokus.se

För bokning ring 08-666 33 33.

En annan kryssning som inte skulle sitta helt fel är denna low carb cruise i västindien: http://www.lowcarbcruiseinfo.com/

Ska bara vinna på lotto först :)

Namnsdag

Kategori: Allmänt

Att skaffa sig inspiration

Kategori: Allmänt

Dt första jag tycker att man ska göra om man är sugen på att testa LCHF. Oavsett om man är diabetiker eller inte är att läsa boken Matrevolutionen av Andreas Eenfeldt.
 
Därefter ska man förbereda sig för att börja sitt nya liv genom att läsa på om LCHF och skaffa sig massor av inspiration. Det finns hur mycket ,bloggar,tips och recept på nätet och även massor av böcker, kokböcker som helst.
Något som inspirerar mig mycket är instagram som jag blivit ganska aktiv på nu. Där jag även hoppas kunna inspirera andra. (diabetestypettlchf)
 
Varför jag tycker att man ska läsa på eller få inspiration innan är för att jag tror att de som misslyckas med LCHF är de som tycker det blir för enformigt. Och enformigt är just vad det inte behöver bli. Men det är i början svårt att tänka på ett helt nytt sätt och lätt att man hamnar i att bara fokusera på vad man inte får äta istället för att se allt man får äta och se alla möjligheter. Det finns så många roliga råvaror som man inte ens sett eller skulle ha kommit på tanken att använda före.
Det var länge sedan jag var så kreativ som jag är nu och det är jätte kul och jag äter mer varierat nu än tidigare.
 
LCHF är naturlig mat och jag älskar det!
 
Handlat idag!