diabetestypettlchf.blogg.se

Bloggen som alla typ 1 diabetiker borde läsa. I 15 år har jag vart offer för en stor skandal, nämligen kostråden för diabetiker typ 1. Nu har jag gått över till LCHF kost och mår bättre än någonsin. En sån enkel livsstilsförändring men så otroligt stora vinster. Jag kan helt enkelt inte hålla detta för mig själv utan startade en blogg för att fler typ 1 diabetiker ska få upp ögonen för hur man kan behandla sin diabetes den enkla och naturliga vägen Kontakt Jasmine83herhold@hotmail.com Instagram; diabetestypettlchf Facebook; diabetestypettlchf

Choklad och lakritsfudge

Kategori: Mat och recept

Choklad och lakritsfudge 
2,5 dl grädde
50 g smör
3 små rutor sockerfri mörk choklad 
2 msk sötströ
1,5 msk lakritspulver
Gör så här
Blanda alla ingrediens i en kastrull. Låt småkoka ca 20-30 min
Häll den sega massan i tex en matlåda smord i naturell olja eller klädd i bakplåtspapper. Ställ kallt några timmar, helst över natten.
Ta ut och skär i bitar!

( lakritspulver innehåller ganska mycket kolhydrater, men vikten blir inte så mycket och därav det totala kolhydratinnehållet inte så högt. Kan ändå ge en liten stegring av blodsockret  om man äter många och risken finns för de blir grymt goda hihi)


Rester av ett diabetesliv

Kategori: Allmänt


Efter 8 månader med diabetes ser det ut såhär och då har jag i regel ändå bara tagit 1 spruta/dag istället för 5-9. Jag har haft diabetes i 16 år, det blir en hel del sprutor och blodprov....
När jag stod och tittade på högen hemma slog det mig att jag trots allt har en allvarlig sjukdom, men det bästa är att det numera är jag som har kontroll över den istället för att sjukdomen kontrollerar och styr mig  som innan.  Jag känner mig inte längre sjuk!

Hallon och blåbärspaj

Kategori: Mat och recept

Snälla, snälla, snälla kan vi baka något som jag tål sa min yngsta son när jag hämtat honom från dagis igår. (han är ju allergisk mot mjölk och vete)
Han fick som han ville och vi slängde ihop en enkel  mjölk o vetefri hallon och blåbärspaj till fredagsmyset. LCHF såklart. Jag bakar aldrig med vanligt socker eller mjöl till övriga familjemedlemmar här hemma längre. Det är ju så onödigt när man kan göra lika gott utan! Dessutom tycker barnen det är spännande när vi experimenterar och testar nya saker och hittar på våra egna recept!
 
Här kommer receptet;
 
Hallon och blåbärspaj
1 dl kokosolja med smak
4 dl mandelmjöl
0,5 dl sötströ
1 ägg
0,5msk fiberhusk
3dl frysta hallon
1dl frysta blåbär
1 msk sötströ till bären
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader
Smält kokosolja i en kastrull.
Häll i bunke, tillsätt mandelmjöl, sötströ och rör ihop.
Tilsätt ägget och blanda.
Häll i fiberhusk och blanda. Låt vila en stund.
tryck ut degen i en pajform. Spara lite till toppen.
Fyll på med blåbär och hallon. Söta bären.
Fördela resterande pajdeg på toppen.
Grädda mitt i ugnen ca 20 min
Vi som tålde åt tillsammans med vaniljvisp gjord på 1,5 dl grädde, 1 dl smetana, sötströ och vaniljpulver som jag vispar för hand en stund. Supergott!
Lilleman fick sin egna vanlijsås gjord på havreyoghurt och vaniljpulver!
Alla nöjda och glada :)
 
 
 
 
 

Hon gör det igen!

Kategori: diabetes

 Vetenskapsjournalisten och författaren till Ett sötare blod Ann Fernholm har skrivit en fantastisk debattartikel ännu en gång. Utvärdera LCHF som en behandling av diabetes.
Om ni inte redan läst den så hittar ni den här
Ann är även en riktigt bra föreläsare som jag lyssnade på under LCHF- campingen i år. Har ni möjlighet tycker jag att ni ska gå och lyssna på henne!

Världsdiabetesdagen 2013

Kategori: diabetes

 Idag är det Världsdiabetesdagen, vilket uppmärksammas på olika sätt runt om i Sverige idag.
Kul är även att media uppmärksammat dagen i högre utsträckning än tidigare år.
Syftet är att öka medvetenheten om sjukdomen samt att försöka stoppa den stora ökningen av sjukdomen.
Enligt internationella diabetesfederationen senaste rapport lever 382 miljoner människor med sjukdomen, vilket motsvarar 8,4 procent av jordens befolkning.
Jag tycker även det är hög tid att man på riktigt ser över kostråden till diabetiker, det är ju så självklart egentligen att välja mat som inte påverkar blodsockret. Att hjälpa sin diabetes på traven istället för att motarbeta och försöka balansera hela tiden med insulin. Som jag sagt tidigare man säger inte till en nötallergiker ät till störst del nötter och ta sedan allergimedicin.
Tycker inte sjukvården och forskare kan blunda för alla typ 2or som blivit typ 0or längre och inte heller blunda för de typ 1or som fått ett betydligt enklare liv och bättre blodsockervärden med hjälp av lågkolhydratkost/ LCHF
 
 
 

Spännande

Kategori: diabetes

Köttfärs o vitkålsgratäng med färskost vitlök o örter

Kategori: Mat och recept

Köttfärs o vitkålsgratäng med färskost vitlök o örter
Smör till stekning
500g vitkål
1krm salt
500g blandfärs
0,5 st lök
1-2 krm salt
1 krm vitpeppar
1krm stark paprika pulver
Basilka (glömde måtta)
1 tsk sambal oelek
1 dl krossade tomater
125g färskost vitlök och örter (tex cantadou)
3,5 dl riven ost
Gör såhär
Sätt ugnen på 225 grader
Strimla eller hyvla vitkål i tunna strimlor.
Fräs vitkålen tills den mjuknar, salta.
Smörj en ugnsform. Häll i vitkålen i formen och ställ i ugnen under tiden du gör resten.
Hacka löken.Bryn blandfärsen häll i lök, kryddor, sambal, krossade tomater, rör  till sist i färskosten.
Ta ur formen ur ugnen och häll i blandningen
 Blanda och fördela vitkål och färsblandningen.
Riv ost och strö över. Ställ in i ugnen ca 20 min.
 
 

1 år

Kategori: Allmänt

Idag firar jag 1 år med LCHF eller så kan man säga att jag firar 1 år med god hälsa! Att LCHF är bra för typ 1 diabetiker kan jag skriva under på.
Förutom stabilare blodsocker och en mer lättskött diabetes är jag av med min värk i benen, huvudvärk, problem mage, de ständiga halsinfektionerna. Tidigare hade jag problem med återkommande svampinfektioner, under detta år har jag inte haft en enda! 
Jag tar bara 1 spruta om dagen istället för 5-9. Jag äter gott, saknar inget. Jag är piggare, gladare än någonsin! Har under året även lärt känna och kommit i kontakt med massa fina människor via instagram och bloggen! Jag skulle kunna radda upp ännu mer positiva saker men nu ska jag gå och fixa lite käk, det blir en fet varmrökt regnbågslax dagen till ära! 

Magsjuka

Kategori: Allmänt

I fredags fick jag magsjukan och var  helt utslagen. Diabetes och magsjuka är ingen bra kombo det krävs fortfarande stenkoll och kontroll på sitt blodsocker för att det inte ska bli livsfarligt. Som jag sagt tidigare kan man  inte ta semester eller vila från sin Diabetes, inte ens om man är deckad i magsjuka. Jag har inte ätit/druckit rent socker på 
nästan ett år, utan har kunnat häva de få låga värdena ändå. Men natten till lör fick jag dricka coca cola för att hålla uppe blodsockret som vägrade att stiga. Jag är tacksam att jag inte hade snabbinsulin i kroppen utan bara långtidsverkande.! Dagen efter hade jag istället högt blodsocker, usch vidriga sjukdom och hemska coca cola... Det tog ett tag att piggna till och få kontroll på mitt socker igen, men nu är jag på fötter igen!