diabetestypettlchf.blogg.se

Bloggen som alla typ 1 diabetiker borde läsa. I 15 år har jag vart offer för en stor skandal, nämligen kostråden för diabetiker typ 1. Nu har jag gått över till LCHF kost och mår bättre än någonsin. En sån enkel livsstilsförändring men så otroligt stora vinster. Jag kan helt enkelt inte hålla detta för mig själv utan startade en blogg för att fler typ 1 diabetiker ska få upp ögonen för hur man kan behandla sin diabetes den enkla och naturliga vägen Kontakt [email protected] Instagram; diabetestypettlchf Facebook; diabetestypettlchf

Kaymak paj

Kategori: Allmänt

Ett experiment i köket igår kväll resulterade i en Kaymak paj.

Jag brukar inte så ofta experimentera med bakning utan kör oftare på recept. Har alltid tyckt att jag är lite sämre på att baka än att laga mat. Vid matlagning är jag helt tvärt emot. Jag kan jag inte följa ett recept utan går på känsla. Har försökt att följa recept men hamnar alltid i att jag lägger till ändrar osv. Jag tror aldrig jag har följt ett recept exakt. Däremot älskar jag att titta på recept för att få inspiration till att komponera ihop något eget eller för att laga rätten fast på mitt sätt.

Men nu har jag börjat lite smått att experimentera med bakning också vilket är kul. Vet inte varför jag inte tidigare vågat testa baka utan recept. Vad är det värsta som kan hända? Det kan ju inte gå värre än att det blir mindre gott.

Fick en förfrågan på Instagram om receptet så här kommer det. 

Ganska mäktig kan nästan lika gärna ätas som lunch istället för tex ostkaka eller liknande tillsammans med jordgubbar/hallon och vispad grädde.

Kaymak paj med paranötter

Botten:

100g rumsvarmt smör

1,5dl kokosmjöl

1dl mandelmjöl

0,5dl sukrin melis

Gör såhär

Rör ihop ingredienserna. Tryck ut degen i en rund springform.

Grädda ca 15-20 min i ugn

Fyllning:

2 ägg

1dl fint hackade paranötter

1 tsk bakpulver/bikarbonat

0,5dl kokosmjöl

1 burk kaymak cream (170g)

Söta med Sukrin melis efter behag, Jag tror jag tog några matskedar.

Gör såhär:

Vispa äggen pösigt. Blanda resten av ingredienserna. Häll smeten på pajskalet och grädda i ca 15 min eller tills pajen är fast. Prova med teststicka.

Provsvar

Kategori: Allmänt

Mitt HbA1c (långtidsvärde blodsocker) låg på 58.
Jag har alltså på en månad lyckats få ned värdet från 70-58 och tar hälften så mycket insulin. Så enkelt,gott och massor av andra hälsovinster som bonus. Jag är stolt, lycklig och detta är fantastiskt!
Mitt mål på lång sikt är att förbättra HbA1c ännu mer. Men i dagsläget är jag mycket nöjd över att ha fått sådana resultat på så kort tid.
Ni som är diabetiker typ1or vet att ett blodsockret inte är så lätt att "handskas" med och att det inte är så lätt att ställa in doser och att hamna rätt hela tiden pga av alla möjliga faktorer som påverkar tex; hormoner,stress,menstruation,infektioner, motion/fysisk aktivitet alla dagar ser olika ut och det kan vara svårt att ligga perfekt hela tiden. Men jag tycker som sagt att det gått väldigt enkelt att hitta rätt i doser nu utan den faktor som påverkar allra mest nämligen kolhydrater. Men tänker fortsätta finjustera för att försöka få ännu bättre värden.
 
Kolesterolvärdena hade höjts. Jag glömde tyvärr att fråga från vilket datum de tidigare proven var tagna.
 
Nu              Då
HDL(goda)                1,9              1,9
LDL (onda)                4,7              2,5
 
 
Totalt                        7,1             4,8
 
Fick inte reda på VLDL triglycerider återkommer när läkaren skickat hem jag pratade bara med en sköterska i telefon.
Jag är inte orolig över att de har höjts jag gjorde en enkel riskanalys
  1. Ta ditt kolesterolvärde och dela det med ditt HDL-värde. Om du har ett kolesterol på 8,0 och ett HDL på 2,0 blir resultatet alltså 4,0.
  2. Om resultatet är under 5: du kan vara lugn: ditt kolesterol är bra.
  3. Är värdet högre: särskilt om värdet är över 6 finns skäl att fundera på livsstilsförändringar. Man kan då kontrollera om provet, kanske så ofta som en gång per halvår. Om det i längden inte blir bättre kan man i undantagsfall överväga medicinering.

Mitt 7,1 / 1,9= 3,7

läs mer om kolesterol här:
 
Ha det fint
Kram

Nyfiken i en strut

Kategori: Allmänt

Kunde inte vänta på att få provsvaren hemskickade utan ringde.
Glad!
Skriver mer ikväll. Har lite brådis. Jag ska iväg till jobbet snart. Har vart hemma och vabbat på morgonen men snart kommer sambon och tar över. Så att dagens elever slipper missa sin lektion(har bara en lektion på onsdagar)Eleverna har provat på att vara hälsochoacher och idag blir det bla redovisning. Senare har vi gemensam ämneskonferans i kommunen. Alltid roligtoch givande att träffa de andra 3 Hem och konsumentkunskapslärarna eftersom jag är själv på min skola.
Ni som följer mig på instagram diabetestypettlchf vet vad jag hade i HbA1c!
Ni andra jag återkommer ikväll. Haha vilken cliffhanger :)
Ha det fint

Väntar och en god middag.

Kategori: Allmänt

Jag går och väntar på mina provsvar. Tycker de borde komma denna vecka.
 
Påväg hem ifrån jobbet idag funderade jag över vad jag skulle laga för middag. Köttfärs fanns framtaget men jag var inte sugen på det som jag vanligtvis brukar göra med köttfärs utan jag ville hitta på något roligt och förhoppningsvis gott.
Det blev köttfärs och vitlöksostfyllda canneloni. Gratinerad i tomatsås och ost. Godast på länge!
Jag började med LCHF- pasta detta recept har jag visat er en annan gång men här kommer det igen
 
Lchf-pasta
4port
4 ägg
125 g philadelphiaost
1/2 dl fiberhusk
1krm salt
lite olja att smörja bakplåtspappret med
Gör såhär:
1.Sätt ugnen på 150 grader
2.Vispa äggen pösigt. Blanda i färskosten,fiberhusket och salt och vispa så att det blir en slät smet. Låt stå ett par minuter och vispa sedan igen.
3. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper och lägg över ett inoljat bakplåtspapper. Kavla försiktigt ut smeten så att den blir så tunn som möjligt.  Om du får ut smeten på hela ytan är det lagomt tjockt.
4. Grädda mitt i ugnen med pappret på ca 10 min
5.Ta ut ur ugnen och dra av pappret och skär i rektangulära bitar (jag gjorde i storlek med  lasagneplattor)
 
Jag har försökt uppskatta hur mycket jag hade i resten av receptet:
 
Fyllning
Ca.200g köttfärs
ca 1/2 förpackning färskost vitlök
salt
peppar
chilipeppar
 
Gör såhär:
Bryn köttfärs krydda med salt peppar och chili.
Tag av från värmen och blanda i färskosten.
 
Tomatsås
Smör
ca 1,5 dl Krossade tomater
1 msk hackad gul lök
ca 1tsk Biofood ekologisk buljong utan jäst och socker.(finns på hälsokosten)
1 tsk franska örter
1tsk basilika
salt
Några Svarta oliver
Riven ost
Gör såhär:
Fräs gul lök i smör.
Häll i krossade tomater, buljong, örter och salt
Låt puttra  på svag värme medan du fyller cannelonin med köttfärsröran. Bred på ett jämnt lager och rulla och lägg dem med skarven nedåt i en smord ungfast form.
Hacka oliverna och häll dem i  tomatsåsen.
Häll tomatsåsen över cannelonin och riv ost över.
Gratinera i  ugnen 225 grader tills osten smällt
 
 
 
 

Inte varje dag man bär hatt

Kategori: Allmänt

Hej på er
Idag har jag äntligen kommit iväg och tränat. Det var ett tag sen sist. Det blev ett styrke pass med redskap och ett pass som heter Lets dance. Kul!
Såhär glad blir man av att träna!
Något annat som gör mig glad är att få träffa vänner. Det är just vad som står på schemat för kvällen! 30 års kalas för en av mina goa vänner!
Temat är hatt och jag är redo!
Ha det fint Kram
 

Avokado och hallon glass.

Kategori: Allmänt

Igår gjorde vi avokado och hallon glass till efterrätt. Snabbt och supergott.

Jag mixade

4 st avokado

3dl frysta hallon

Söta med Sukrin melis efter behov.

Barnen och Änglas kompis som sov över tyckte det var jätte gott! Perfekt även till sonen som är allergisk mot mjölkprotein. Kul när han kan äta lika som alla andra.

Kommer ni ihåg min rökta ost?

Kategori: Allmänt

För ett tag sedan köpte jag ju rökt ost. Den var god men ikväll blev den ännu godare. Jag omvandlade den till chips och använde de som nachochips till min sallad. mmmm
 
I morse och förmiddags pluggade jag. Därefter åkte jag till Karlskogas bibliotek för att låna böcker till kursen. Det slank även med några andra intressanta böcker (de 5 till höger)
 
Jag lunchade med min sambo som jobbar som revisor i Karlskoga. Vi åt Buffé på ett trevligt ställe och jag åt både lax och kyckling,sallad kall sås och lite hollandaise till laxen mm. Inga synliga eller uppenbara kolhydrater men precis som när jag äter i matsalen på skolan (jobbet) som jag berätta om i ett tidigare inlägg. Så stiger mitt blodsocker jag hade nånting på 11 efter och så högt stiger jag aldrig efter mat om jag lagat själv och vet vad jag har i. Det är så tråkigt man vill ju inte vara jobbig och fråga vad det är för marinad på kycklingen eller vad de har för kryddblandning på salladen eller vad de har lagt i såsen osv 
 Detta är den enda nackdelen som jag tycker finns med LCHF.Att det blir lite svårare att äta ute. Men åndra sidan så är det inte så ofta man käkar ute så om blodsockret någon gång stiger för att sedan återgå till perfekta värden istället för att jag som tidigare alltid hade svängigt socker så är det ju ingen big deal egentligen.
 
Passade på att besöka hälsokosten och willys för att köpa lite produkter som inte finns i Kristinehamn
Kokosnötsmjöl, stevia choklad, rostade och saltade melonkärnor, deodoriserad (utan smak och lukt)kokosolja, paranötter, kaymakcream.
Berättar mer om vissa av produkterna en annan dag.
 
Ha en fin fredagkväll
Kram

Härliga Fredag!

Kategori: Allmänt

Här har vi morgonens blodsocker kl 7. Ja det sår 8:03 på bilden jag vet men jag har inte ställt om min blodsockermätare. "Orka" som den yngre generationen säger :) Tror inte det är så värst svårt men är det något jag inte orkar ta tag i så är det tekniska saker hihihi Nu för tiden är det en hel vetenskap bara att få på tv:n här hemma tycker jag 100 olika dosor en till tv en till box och en till dvd. Vad var det för fel på tjocktv och video??
 
Fredagar är härliga. Början på helgen. Jag jobbar inte utan har pluggdag och vi får en timmes sovmorgon eftersom jag kan lämna barnen direkt när deras skola börjar kl 8.20. Annars lämnar jag dem 7:30 och börjar jobba 8:00
Blev en god frukost!
Hallon, rabarber och kokossmoothie
Frysta hallon och rabarber
ca: 2 tsk smält kokosolja
Turkisk yoghurt
grädde
ev lite sukrin
Mixa allt med en stavmixer. Har inga exakta mått utan det är bara att köra! Gott!
 Nu ska jag ta tag i pluggandet. har precis börjat en ny kurs hem och konsumentkunskap C. Ska göra ett projektarbete 7,5hp Jag vet inte vad jag ska skriva om. Kaffe, kaffe,kaffe,Tänk, tänk, tänk.... Har även massor att plugga inom näringsfysiologi och kökets kemi. Det är väldigt intressant men vissa saker verkar rätt svårt.
 
Hittade ett kul inlägg hos Kostdoktorn i morse;
Jag håller med. Bättre att tillsätta socker där än i maten!

Om man inte orkar göra egen

Kategori: Allmänt

Det är inte alltid man orkar eller hinner göra sin egen bearnaisesås.
Jag vill tipsa om denna som jag köper på Lidl. Jag har haft problem med att hitta någon som inte innehåller socker även om såsen visserligen innehåller mindre än 5 g kolhydrater/ 100g.
Men denna är alltså helt utan socker och innehåller nedast 0,1g kolhydrater/100 g
 

Dagens måltider och gratis är inte alltid gott

Kategori: Allmänt

Startade dagen med god frukost. Ni som inte testat microbröd bör göra det.
Finns massor av recept men jag brukar ta 25 g smält smör 1 ägg, 1dl mandelmjöl. Blanda i en djup tallrik och in i micro full effekt 2 min. Idag la jag till lite brödkryddor och psyliumfrön. 
Bli inte skrämda av lukten det luktar nämligen inte så väldigt inbjudande. Men smakar underbart.
 
Numera har jag alltid med mig mat tll jobbet. Tidigare åt jag pedagogisk lunch i matsalen men det går inte längre. Jag provade att fortsätta äta där när jag började med LCHF och tog bort ris, pasta, potatis och de synliga kolhydraterna osv. Men mitt socker blev ändå nästan alltid högt efter att jag åt i matsalen. Man vet ju inte riktigt vad de har i maten . Gratis är alltså inte alltid gott!
Idag hade jag ingen mat över från igår så jag kokade två ägg och tog med lite Grok ostchips/ostknappar philadelphia ost och stjälkselleri. Enkelt men gott. Jag köper Grok på Ica Maxi men hittar man det inte i sin mataffär finns det att beställa på nätet. Innehåller inga kolhydrater!
Till middag blev det en härlig gratäng med fänkål, kålrabbi,och bacon. Supergott!
 
Nä nu ska jag värma mig framför brasan. Fruktansvärt kallt idag :(
Ha en fin kväll!
 

Kvällslektyr

Kategori: Allmänt

Bio

Kategori: Allmänt

Idag har hela familjen vart på bio. Vi såg på Sune i Grekland och den var rätt kul faktiskt!
Det var minstingen Winstons första bio besök han tyckte det var jätte häftigt till en början men han och pappa fick gå ut när det var ca en halvtimme kvar av filmen för då hade myrorna hittat till hans brallor ;)
 
Tänkte tipsa om ett gott LCHF snacks.
Dessa macadamia nötter från Nutisal innehåller endast 2,5g kolhydrater/100g och hela 73g fett /100g Perfekt!
 

Jag spritter av energi!

Kategori: Allmänt

Att kunna vakna utvilad.
Att kunna vakna och inte känna sig som att man just blivit överkörd av tåget. 
Att kunna vakna utan huvudvärk och ett huvud som känns som bly.
Att kunna vakna utan den hemska värken i benen.
Att vakna upp till en ny dag och se fram emot den.
Att kunna njuta av härliga frukostar.
Att kunna njuta av livet!
Att kunna bli medveten om allt det fina runt om kring mig!
 
Det fanns en tid då jag inte trodde det var möjligt. Hur mycket jag än sov var jag alltid omänskligt TRÖTT. Värken och tröttheten gjorde att jag var distraherad och inte kunde fokusera på allt det fina runt om kring mig. Inte fokusera och njuta av livet.
 
Nu är det svårt att förstå.
 
Minstingen vaknar först på lördag morgonen. Istället för att det känns lika jobbigt att gå upp som att bestiga Mount everest. Så vill jag nu gå upp. Jag nästan flyger upp ur sängen. Blodsockret ligger perfekt 4,7 mmol/l jag är glad, pigg och utvilad trots att det är helg och jag  inte fått mycket till sovmorgon.
Jag verkligen känner energin. Det är så konstigt. Det lixom spritter och bubblar i mig. Denna känsla känner jag flera gånger om dagen nu. Jag kan stå och helt plötsligt bli medveten av känslan. 
Underbart!
 
Denna goda frukost njöt jag av i sällskap av min minsta prins. Medan resten av huset är tyst, de andra låg och sussa sött. Att titta ut genom fönstret och se två yrvakna grisar vakna till liv att se hur det blir ljusare och ljusare ute. Det är något magiskt med morgnar numera.
 
Turkisk yoghurt, hallon, havtorn toppat med kokoschips.

Kokosnöt

Kategori: Allmänt

Barnen fick roligt mellanmål idag! Själv tyckte jag det var för sött så jag kunde inte dricka.
 
Resten av nöten blev till underbara kokoschips.
 
Kokoschips
 
Gör så här:
Öppna den färska kokosnöten och ta ut fruktköttet. Hyvla kokosen i tunna skivor med en osthyvel. Lägg kokosstkivorna på en plåt med bakplåtspapper,  om du vill kan du pudra över med fsukrin eller sukrin melis( sukrin i florsockerform) och rosta kokosen i 180°  mitt i ugnen ca 5-10 min.
 
 
Att få upp nöten var inga problem. Det finns 3 prickar uppe på en kokosnöt och en av dem är alltid "mjukare" än de andra. Jag borrade ner en vinöppnare för att göra ett hål. Barnen drack ur och när nöten är tom är det bara att släppa den från axelhöjd mot cement /asfalt.
Men sen va det klurigare att få loss köttet från skalet i lagom stora bitar. Men några svordomar senare så fick jag in tekniken ;) Det var även rätt svårt att hyvla med osthyveln så jag tog fram maskinen och skivade istället.
 
Lite knepigt att göra men gud så gott. Perfekt till fredagsmyset även barnen älskade dem!

Detta måste ni läsa

Kategori: Allmänt

Lämna prover

Kategori: Allmänt

Har ett provtagningsunderlag här hemma på kolesterol och HbA1c (långtidsvärde blodsocker) tänkte bege mig till vårdcentralen och ta dem idag. Det är inte med glädje jag åker iväg, att ta blodprov i armvecket är bland det värsta jag vet trots att jag tar sprutor och stick i fingret själv varje dag. Men just i armvecket är hemskt jag  blir alldeles yr och måste ligga ned tycker det är jobbigt när de drar åt och stasar förut kunde jag knappt ta blodtryck för att jag tycker det är så läskigt när det blåser upp den där och man känner sin egen puls uhh. Jag tycker fortfarande det är läskigt att ta blodtryck men har vant mig och lärt mig slappna av nu.
Jag har ingen tid planerad ännu till min diabetesdoktor men det är han som kommer att skicka hem provsvaren. Spännande! Nä nu får jag skärpa till mig, ta mig i kragen och åka. Det går ju över fort och det finns de som har det värre. Denna gång är jag så nyfiken på HbA1c också så det känns lite lättare att komma iväg. Har inte det sjunkit med mina fina värden så blir jag väldigt förvånad.
Wish me luck!
Kram

Äntligen hemma & sötningsmedel

Kategori: Allmänt

 Har haft bra dagar i Umeå men underbart att vara hemma igen.
Precis lyxat till det med vispad grädde, hallon,kokosolja  och lite sukrin. Sukrin är ett naturligt sötningsmedel som varken innehåller kolhydrater eller kalorier. Perfekt till diabetiker eftersom det inte påverkar blodsockret. Jag köper mitt på hälsokosten men det finns även i vissa vanliga livsmedelsbutiker dock har jag inte hittat det i lilla Kristinehamn. Ett annat naturligt sötningsmedel är stevia som också är ett bra alternativ för diabetiker eller för de som äter LCHF.
 Endel som äter LCHF avstår sötningsmedel för att de tycker att det triggar igång sötsuget .Detta är inget jag upplevt, däremot nöjer jag mig med ganska lite sötning eftersom jag blivit känslig för sött. Jag tycker inte att det är gott med för sött längre man ställer liksom om sig om jag hade smakat på denna dessert för 3 månader sedan hade jag inte tyckt den var söt nog. Men nu smakade det underbart! Dessutom super enkelt!

Ändrade planer

Kategori: Allmänt

Sitter på ett tåg mot Stockholm istället. Kände inte för att köra i detta väder. Tåget var bara 6 min sent! Får hoppas på att det inte blir massa förseningar längs vägen.
Jag brukar lyssna på ljudbok i mobilen via storytel och det vore passande att lyssna klart på min bok nu. Men eftersom jag gör som typ hela Sveriges kvinnliga befolkning och just nu lyssnar på femtio nyanser av honom så vet jag inte om jag vågar haha tror ni killen bredvid mig hör något ur mina hörlurar?? Ni som läst boken förstår varför jag frågar!
Ha det fint

Kul att ta blodsocker & bli vän med sin diabetes

Kategori: diabetes

Hej på er!

Idag är jag hemma och vabbar med min minsta son. Han har feber och hemsk hosta stackaren.

Ikväll åker jag till Bromma och sover på hotell för att tidigt imorgon flyga till Umeå. Ska upp och avsluta en kurs Bedömning och betygsättning som jag läst på distans.  Åker hem på torsdag. Jobbigt att åka iväg och lite arg på att det ska snöa just idag eftersom jag har ca 30 mil i bil framför mig. Men det blir kul när jag väl är framme i Umeå.  Ser mycket fram emot att träffa två gamla kompisar som jag läst en annan kurs tillsammans med för några år sedan och som jag nu lyckats hamna på samma kurs med igen!

Nu till något helt annat. Det där med att testa sitt blodsocker har tidigare inte vart min grej. Visst har jag haft perioder då jag har vart duktig, men de 5 sekunderna som man får vänta på svaret har vart ångestfyllda jag har inte velat titta på apparaten på grund av rädsla för vad den ska visa. Ligger jag på 5,2  9,8 eller 24?.

Istället har jag struntat i att testa blodsockret för att slippa bli påmind om den bittra sanningen. Att få se svart på vitt att jag inte lyckats pricka rätt insulindos till fikat trots att jag haft diabetes halva mitt liv.  Att se höga siffror som gör mig medveten om att jag går mot hemska komplikationer och för tidig död det var sådant jag ville blunda för.

Men tro det eller ej nu tycker jag det är roligt att ta blodsocker och jag gör det ca 4-5ggr/dag. Egentligen skulle jag inte behöva det eftersom mitt socker ligger stabilt och jämnt. Visst händer det att jag någon gång åker upp lite i sockret men då pratar vi inte längre om 24 i blodsocker utan nu är högt blodsocker för mig över 10.

 Jag tycker det är så roligt att se och få bekräftelse på att LCHF är det rätta för diabetiker.  Jag mår ju fantastiskt och det är motiverande att se att även blodsockerproverna visar mig att det är så. Jag blir fortfarande överaskad eller kanske inte överaskad men lycklig varje gång jag ser siffrorna på blodsockermätaren.

Det är så himla mycket enklare att ha diabetes nu och jag känner mig trygg och har koll på min sjukdom. Hört från första dagen jag fick diabetes att jag ska bli vän med min diabetes.  Men hur fan ska man bli vän med den när dagens behandling och kostråd gör att diabetesen ständigt tvingas svika och göra att man mår dåligt. Vem vill ha vänner som sviker eller får en att må dåligt? 

Eller betyder vän med sin diabetes att man ska acceptera att man är sjuk och att sockret svänger från 2-20 under en dag, acceptera att man mår skit, att man ska acceptera att kanske drabbas av komplikationer?  Ja om det inte hade funnits alternativ eller andra metoder så  hade jag svarat ja på den frågan och accepterat och gjort det bästa av situationen och mitt liv. Men det finns alternativ en  enkel, naturlig och egentligen självklar metod att behandla sin diabetes och som fungerar mycket bättre än dagens behandling och kostråd.  Tänk vad mycket lättare det skulle vara att efterleva sjukvårdens standard kommentar "bli vän med din diabetes" om de inte själva motarbetade det. Om vänskap istället främjades genom att ge oss bästa möjliga behandling och kostråd.

Nu är jag äntligen blivit vän med min diabetes och har fått en ännu bättre vän på köpet LCHF!

Kram

Sesamknäckebröd

Kategori: Mat och recept

 

 

Här kommer ett recept som jag ofta gör. Super enkelt sesamknäckebröd. Hur gott som helst med smör och ett par skivor ost.
 Idag tog jag bort en liten del av sesamfröna och la till lite psylliumfrön.
OBS kolla noga på närigsinnehållet det finns oskalade sesamfrön och även vissa märken som innehåller mycket kolhydrater. Jag använder mig av Risenta skalade sesam frön som endast innehåller 4g kolhydrater/100g
 
Ingredienser:
1,5dl skalade sesamfrön
1 dl riven ost
1ägg
0,5 tsk salt
ev: flingsalt/rosmarin att strö över

Gör så här:

1. Blanda alla ingredienser utom flingsalt.

2. Bred ut på bakplåtspapper på en plåt till en tunn rektangulär kaka, jämna till kanterna så de blir så raka som möjligt. Strö över flingsalt. (jag brukar lägga plastfolie över och kavla på plasten)

3. Grädda i 175° i 10-15 minuter, var observant så brödet inte bränns. Skär det sedan i ca sex bitar och vänd varje bit.

4. Stäng av ugnen och ställ in brödet att torka i eftervärmen några minuter

 

Var 30:e sekund amputeras en diabetesfot

Kategori: diabetes

 

 

Precis som rubriken lyder sker alltså en amputation någonstans i världen som en komplikation av diabetes var 30:e sekund.Men enkla åtgärder som skoinlägg, fotvård och regelbundna kontroller skulle kunna halvera antalet amputationer, det visar en kommande studie vid Sahlgrenska akademin.

(http://www.cisionwire.se/sahlgrenska-akademin-vid-goteborgs-universitet/r/ratt-atgarder-kan-halvera-antalet-amputationer-hos-diabetessjuka,c9355229)

Jag förstår inte varför det hela tiden ska fokuseras på att lindra och behandla besvär och komplikationer som uppkommer. Onödiga pengar och onödigt arbete. Om vi istället fick kostråd som gör att man kan undvika att komplikationer uppstår överhuvudtaget.  Då skulle många fötter glatt få dansa vidare.

Intro LCHF

Kategori: lchf

För er som hittat hit och inte redan kör LCHF tänkte jag ge en enkel introduktion i grunderna.

LCHF står för low carb high fat alltså lågt kolhydrat intag  och högt fettintag.

Ät gärna

  • Kött: Valfri sort. Nöt, gris, vilt, kyckling.
  • Fisk och skaldjur: Alla sorter. Gärna feta fiskar som lax, makrill eller strömming. Undvik panering.
  • Ägg: I alla former. Kokt, stekt, omelett. Gärna ekologiska.
  • Naturligt fett, feta såser: Använd gärna smör och grädde i matlagningen så blir det godare och du blir mättare. Bearnaisesås, hollandaisesås, läs på förpackningarna eller gör själv. Kokosolja, olivolja och rapsolja är också bra alternativ.
  • Ovanjordsgrönsaker: Alla sorters kål, till exempel blomkål, broccoli, vitkål, brysselkål. Sparris, squash, aubergine, oliver, spenat, svamp, gurka, grönsallad, avokado, lök, paprika, tomat, kålrabbi med mera.
  • Mejeriprodukter: Välj alltid det fetaste alternativet. Riktigt smör och Bregott, grädde (40 %), crème fraiche, feta ostar. Fet grekisk/ turkisk yoghurt. Var försiktig med vanlig mjölk och fil, de innehåller mycket mjölksocker. Undvik smaksatta, sockrade och lättvarianter.
  • Nötter: Bra som tv-godis (helst i måttliga mängder kolla kolhydratinnehållet vissa nötter innehåller rätt mycket. )Bra nötter är tex macadamia och paranötter.
  • Bär: Okej i måttliga mängder, om du inte är superstrikt/-känslig. 

Undvik

Socker: Värst av allt. Läsk, godis, juice, sportdrycker, choklad, kakor, bullar, kaffebröd, glass, frukostflingor. Även sötningsmedel undviks helst.

Stärkelse: Bröd, pasta, ris, potatis, pommes frites, chips, gröt, müsli och så vidare. »Fullkornsprodukter« är bara mindre dåliga. Måttliga mängder rotfrukter kan vara okej om du inte är alltför noga med kolhydraterna.

Margarin: Industriell smörimitation med onaturligt hög omega-6-halt. Har inga hälsofördelar, smakar dåligt. Statistiskt kopplat till astma, allergier och andra inflammatoriska sjukdomar.

Öl:

Frukt: Mycket socker.

Unna dig vid fest

Om du äter lchf för att gå ned i vikt kan viktnedgången bromsas en aning.

Alkohol: Torrt vin (vanligt rödvin eller torrt vitt), whisky, konjak, vodka, drinkar utan socker.

Mörk choklad: Minst 70 % kakao, helst bara lite.

Drick till vardags

Vatten: Smaksatt eller kolsyrat om du behöver.

Kaffe: Gärna med vispgrädde i!

Te: Svart, grönt, vitt

 

En enkel regel är att en produkt inte ska innehålla mer än 5g kolhydrater/ 100g.  Lätt att kolla på innehållsförteckningen eller på tex; www.slv.se (Svenska livsmedelsverket)

http://www7.slv.se/Naringssok/Naringsamnen.aspx?LivsmedelsId=322

Eller ladda ned en app till mobilen

 

Upp som en sol och ner som en pannkaka

Kategori: Mat och recept

Dessa amerikanska pannkakor fick bli dagens lunch. Smakade fint efter skridskoåkning med familjen.

Tänk att kunna äta supergoda pannkakor och inte behöva tänka på att blodsockret åker upp som en sol och ner som en pannkaka.

Detta var det hittills godaste LCHF-pannkakor jag testat. Receptet hittade jag på instagram ( magdalchf )

Amerikanska pannkakor

200g philadelphia/cream cheeseost

0,5dl sukrin melis

1tsk äkta vaniljpulver

Vispa med elvisp. Ner med:

3ägg

1,5tsk bakpulver (jag tog 1tsk bikarbonat istället)

0,5dl fiberhusk

(jag hällde i lite grädde i smeten för att jag tyckte den blev lite för tjock)

Stek i smör! (jag blandadde smör och kokosolja och stekte i)

Recept kålrabbikaka

Kategori: Mat och recept

 

Kålrabbikaka

Smör att steka i

1 normalstor kålrabbi

0,25 st lök

1,5 dl riven ost

salt

vitpeppar

ev öriga kryddor.

Skala och riv kålrabbin och lök grovt. Fräs i en stekpanna med smör och låt det fräsa ca 10 minuter utan att det blir brynt. Krydda med salt ,peppar och ev övriga kryddor .Häll på osten. Platta till kakor med en stekspade,och grädda i ugn, 175°, i ca 20 minuter eller tills kakorna fått fin färg. Kålrabbikakan är god som ensamrätt eller som ett festligt  tillbehör

. 

 

 

Påfyllning

Kategori: Allmänt

Handlat lite smått och gott!
Hittade något som jag inte testat rökt ost. Någon som provat?

Trevlig helg

Kategori: Allmänt

 
Kalventrecote serverad med kålrabbikaka, smörstekt broccoli och gräddig rödvinssås. Till det ett glas amarone.
Härliga fredag!
Kålrabbikakan var hur god som helst jag ska försöka skriva ner ett recept imorgon.
Ha det fint

Bra krönika och jag behåller min syn.

Kategori: diabetes

 

Det kanske riktar sig lite mer mot typ 2 som faktiskt kan bli helt friska från sin diabetes bara genom att gå över till LCHF.

Men som sagt LCHF är lika bra för typ 1 diabetiker. Även om de aldrig kan bli helt friska och fria från sin diabetes så är det en enkel och naturlig behandlingsmetod med fantastiska resultat.  Jag har fått ett mycket enklare liv!  Det ska va gött o leva!

Jag är övertygad om att denna enkla naturliga behandling minskar risken för komplikationer. Samtidigt som man mår bra i nuet! Två enligt mig viktiga faktorer för att en behandling ska vara pålitlig och hållbar. Det ska ge resultat för välbefinnandet nu och även på sikt. Vilket inte dagens kostråd för diabetiker typ 1 gör. Jag mådde inte bra i nuet och har redan drabbats av komplikationer som jag vet kan avstanna med min nya kost. Jag har bland annat förändringar i ögonbotten bara första steget eller vad de kallar det för. Men jag tänker stanna vid steg ett eftersom det är högt blodsocker som orsakar förändringar och till sist kan leda till blindhet. LCHF leder till lägre HbA1c och betydligt jämnare blodsocker. Jag alltså nu minskat risken istället för att med de traditionella diabetskostråden sakta men säkert ökat risken dag för dag.

” Skador på näthinnans blodkärl är vanliga vid diabetes. Ungefär 25 procent av alla nydiagnostiserade typ 2 diabetiker har redan tecken på vaskulär diabetesretinopati, dvs. skador på näthinnans blodkärl. Efter 15 år med sjukdomen har cirka 80 procent av både typ 1 och typ 2 diabetiker någon form av kärlförändringar.” (www.vetenskaphalsa.se)

Detta skulle alltså kunna undvikas/minimeras.

 
 

Titta vad som kom med posten del 2

Kategori: diabetes

Tack men jag kommer inte behöva utnyttja frikortet så mycket som tidigare.

Fick en fråga från en läsare: Vad säger vårdcentralen? Svar: Jag vet inte för jag har inte behövt gå dit. Jag är inte stammis längre!

Jag har vart hos min diabetessköterska en gång sedan jag började med LCHF och hon var imponerad av mina resultat. Hon var inte lika skeptisk mot LCHF som min diabetesläkare är. Men hon sa att man behöver ju inte bli sådär fanatisk som en del blir. Nej det behöver man inte. Men jag kan nog säga att man lätt blir det eftersom det är så himla bra!

Det ska bli kul när det är dags för läkarbesök att få se vad han säger om mina fantastiska resultat eftersom han var så anti när jag pratade om LCHF.

Kram

Titta vad som kom med posten

Kategori: Allmänt

Gud så glad jag blev när jag kom hem från jobbet. Hämtar posten och där ligger ett paket till mig. Jag kunde inte minnas att jag beställt något och som ni vet har mitt minne blivit betydligt bättre sedan jag började med LCHF :)
Helt riktigt hade jag inte beställt något och glömt att jag hade beställt utan jag hade vunnit en fin kokbok!

Vänner

Kategori: Allmänt

Haft besök av goa vänner. Alltid lika kul att träffas. Mycket prat och goda lchfmuffins med hallonfrosting som inte höjer blodsockret!
 Idag har mitt socker legat  perfekt hela dagen och jag börjar återgå till mina normala doser igen efter min korta lilla svacka med förhöjt behov pga halsont.!  Skönt att det går över så fort. Tidigare hade jag ju nästan alltid ont i halsen och hade sjukdomskänsla. En förkylning/infektion försvann liksom aldrig utan jag gick runt och var småsjuk hela tiden. Det kunde kännas bra på morgonen och man tänkte att  äntligen är jag frisk nu ska jag åka och träna ikväll men sen kom det tillbaks, så höll det på hela tiden.
Det är alltså inte enbart min diabetes som blivit bättre med
 
LCHF. Jag har läst om många, många fler som upplevt att de drabbas av färre infektioner och får lindrigare förlopp sedan de övergår till LCHF.
 

Startar bra

Kategori: diabetes

Ha en fin dag allihopa. Jag startar bra idag bra blodsocker och en god frukost; kesella,grädde,några hallon och psyliumfrö! Och så mängder med kaffe såklart! Sista koppen får bli med lite kokosolja i. Gott o nyttigt!

Dagens middag

Kategori: Mat och recept

Kokosolja+Kycklingfile+kokosmjölk+grön currypasta+lite grön paprika=dagens middag
Snabbt och enkelt recept med få Ingredienser. Jag tycker det är så bra med kokosmjölk. Min minsta son är nämligen kraftigt allergisk mot mjölk. Skönt när man bara behöver laga en maträtt som passar hela familjen! Klickade i lite extra smör på min tallrik i efterhand eftersom jag inte kan steka i smör om lillen ska äta maten.
Blomkålsris är något jag gör ganska ofta, även det går snabbt.
Riv ett blomkålshuvud och lägg i kokande vatten i ca 10 sek Klart!

Insulinbehov

Kategori: diabetes

Har märkt av att jag haft lite högre blodsocker och behövt ta lite mer insulin nu i två dagar. Det hänger troligtvis ihop med att jag känt mig halvhängig och har lite halsont. Tyvärr finns det ju fler faktoren än bara kosten som påverkar blodsockret och som är lite svårare att styra över. Men tack vare lchf rusar inte sockret iväg även om det höjts en aning.
 Märker ni andra typ1or av stor skillnad på erat insulinbehov vid sjukdom?
Kram
 

Jag sörjer inte

Kategori: diabetes

 Något som jag funderade väldigt mycket på innan jag övergick till lchf var allt jag INTE skulle få äta och tyckte synd om mig själv för att jag aldrig skulle få äta mitt älsklingsgodis,bröd pasta, potatis osv. Men det har gått över och det gjorde det snabbt. Nu ser jag och fokuserar istället på allt jag FÅR och dessutom VILL äta. Jag känner absolut inte saknad eller att jag går miste om någonting. Nu ser/känner jag också hur mycket skräp jag tidigare åt, när man är mitt uppe i det reflekterar man inte över det på samma sätt utan det bara slinker ner.
 Jag skulle aldrig kunna tänka mig att äta massa  skräp igen. Dessutom finns det godsaker att äta med lchf också men som inte påverkar blodsockret och välmåendet!
Nu ser jag tillbaks på hur dum man egentligen var. Precis som den gången då jag för 8 år sedan  fortfarande var rökare. Jag  hade jag bästämt mig för att sluta röka, jag ville inte röka men man skjuter på det och dessutom röker som fan bara för att snart ska jag ju sluta och aldrig mer få ta en cigarett. Stackars stackars mig.
Nu när jag är helt rökfri sedan länge kan jag ju se vad idiotiskt det är att sörja och tycka synd om mig själv för att man inte får dra ner gift rätt ner i lungorna.  
 
Samma sak var det med min kost jag visste att jag måste göra något jag hade bestämt mig i huvudet och börjat förbereda mig för att börja köra lchf nu i Januari egentligen och då åt jag mer skräp och skit än någonsin bara för att snart så skulle jag aldrig mer få äta detta. Jag sörjde  .... Men så jag  fick det där brevet från min läkare som jag nämnde i mitt första inlägg och kände att va fan håller jag på med och så bestämde jag mig för att köra igång direkt. Jag sket i att jag visste att vi skulle utomlands i December. Jag längtade så till efterrättsbufferna på all inclusive att det var en utav mina anledningar att börja i Januari. Jag skäms nästan över att erkänna att ett efterättsbord då kändes viktigare än mig själv och min hälsa. Jag klarade mig jäkligt bra utan efterättsbordet, det lockade mig inte ens.
Nu i efterhand ser jag hur kolhydrater och socker styrde mitt liv och påverkade mitt humör kraftigt.
Jag kan nog erkänna för er och för mig själv att jag var sockerberoende där på slutet, inte så bra kombo med diabetes.
 
Nu är jag fri!
Kram
 
   

Tillbaka till verkligheten

Kategori: Allmänt

Ett härligt jullov leder mot sitt slut. Imorgon är det dags för jobb igen. Efter lite mer än två veckors ledighet känns rätt tungt att tvingas komma tillbaka till verkligheten men det brukar ju gå bra när man väl är på plats och igång igen och det ska bli kul att träffa kollegor och alla goa elever igen!
Kan se tillbaks på mysiga julafton o min födelsedag (ja jag fyller år på julafton) som vi firade tillsammans med fina,galna och underbara familjen; Mamma, bonuspappa, 5 söta syskon, svärfar sambo våra barn.
Tidig juldagmorgon flög jag, sambon och barnen till Fuerteventura för en härlig vecka med sol ! Så skönt att komma bort och bara vara tillsammans med darling och barn utan några som helst måsten!
Nä nu får det bli sängen klockan är ställd
Kram

Har ni instagram?

Kategori: Allmänt

Ni som har instagram kan följa mig på:
diabetestypettlchf
Kram

Lchf-pasta

Kategori: Allmänt

 
Testade att göra lchf-pasta till lunch. Receptet hittade jag i expressens bilaga "vinter med lchf"
Dock valde jag att enbart göra pastan och inte hela receptet med kyckling och svamp. Istället serverade jag pastan med en krämig god köttfärssås och lite riven ost.
Pastan var riktigt god. Mycket mättsam. Jag kommer definitivt göra den många många gånger. Superenkelt var det också!
 
Jag kom även på att jag någon gång måste testa att använda receptet och skära ut lasagneplattor och göra lasagne för det tror jag kan bli riktigt gött! Annars gör jag min lasagne med zucchini vilket också fungerar väldigt bra. Men det kan va kul att variera sig lite.
 
Lchf-pasta
4port
4 ägg
125 g philadelphiaost
1/2 dl fiberhusk
1krm salt
lite olja att smörja bakplåtspappret med
Gör såhär:
1.Sätt ugnen på 150 grader
2.Vispa äggen pösigt. Blanda i färskosten,fiberhusket och salt och vispa så att det blir en slät smet. Låt stå ett par minuter och vispa sedan igen.
3. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper och lägg över ett inoljat bakplåtspapper. Kavla försiktigt ut smeten så att den blir så tunn som möjligt.  Om du får ut smeten på hela ytan är det lagomt tjockt.
4. Grädda mitt i ugnen med pappret på ca 10 min
5.Ta ut ur ugnen och dra av pappret och skär i tunna strimlor.

Födelsedagskalas

Kategori: Allmänt

Idag fyller min underbara dotter 8 år! Gud va tiden går fort! Vi ska ha släktkalas senare för både henne och minstingen som fyller 3 på tisdag.

Just nu testar jag att "baka" lchf pasta . Spännande återkommer med resultat och bedömning senare
Ha en fin dag

Forskning

Kategori: Allmänt

Forskning

På Svenska diabetesförbundets hemsida tar man en tillbakatitt på vad som hänt på diabetesområdet 2012 och blickar även framåt och berättar vad som kommer att hända 2013.
Det stod inget om min enkla forskning som pågått i 2mån och fått fantastiska resultat. hmmm konstigt. Jag tar minder läkemedel och blir piggare och friskare. Jag fick inget anslag till min forskning men den kostade i och för sig inte heller några pengar att bedriva. Äta gör man ju alltid! .Snarare har jag bidragit med pengar till staten då jag inte springer och hämtar ut lika mycket insulin och kanyler. Jag behövde inte heller någon trippelmagister i biologi för att förstå den enkla metoden att diabetiker bör undvika det som höjer blodsockret! Får se om det blir något nobelpris nästa år!!
 
Jag vill inte klaga på att det forskars. Tro mig jag skulle bli jätte glad om man kunde bota diabetes genom tex transplantation av insulinproducerandeceller. Även om man skulle kunna bota diabetes skulle jag inte övergå till "normalkost" 
När jag började med lchf var många  väldigt skeptiska. Jag vågade inte riktigt stå för att jag åt lchf att jag gick emot de traditionella kostråden där fett är typ livsfarligt som är så djupt inpräntat i så många och även tidigar inpräntat i mig själv. Jag har tidigare valt bort exempelvis smör. Jag  "skyllde" eller fick försvara mig  på min diabetes och berättade att jag åt lchf  för mitt blodsockers skull eftersom jag haft lite dåliga värden på sista tiden.
 
 Min absolut största anledning till att börja med lchf var såklart min diabetes och för att få bättre blodsocker men allt annat positivt det fört med sig gör att det är en livsstil jag kommer att fortsätta med även om forskning skulle göra att jag hade en fungerande bukspottskörtel och egen insulinproduktion.
Nu kan jag stolt säga att jag äter lchf och inte enbart för min diabetes skull.
 
Men att slänga ut massa pengar på forskning för att ta fram mediciner och tillverka massa olika nya insulinsorter då man samtidigt ger ut felaktika kostråd för att de ska kunna sälja mediciner som människor egentligen inte behöver tycker jag är knäppt. Lägg pengar på att ta fram sanningen bakom en av 1900-talets största skandaler istället. Minst 350 000 människor i Sverige har någon form av diabetes. Tyvärr är de flesta av dem felbehandlade och succesivt blir de sjukare än vad de behöver vara. Många får komplikationer som skulle kunnat undvikas.
Positivt är att socialstyrelsen godkänt lchf som behandlingsmetod åt diabetiker typ 2.  Men jag tycker inte att det händer så mycket på typ 1 fronten. Varför är det så egentligen? Det är ju en sån självklar behandling. Tyvärr har det förmodligen med pengar att göra. Klart att läkemedelsföretagen vill tjäna pengar. jag upplever också en stor rädsla inom sjukvården. Trots att de ser att människor får stora hälsovinster utav kosten så vågar de inte riktigt erkänna och inse att de tyvärr också blivit lurade av fettskräcken. De vågar inte gå mot strömmen. Detta är inte så konstigt som jag själv tidigare skrev tyckte jag själv att det först var jobbigt att stå för att jag nu frossar i fett!! 
Men tänk va många som kunde sluppit hemska komplikationer som njurskador, blindhet och amputation om de inte levt med  kostråd som gör dem sjuka.
Men jag tycker det känns hoppfullt ändå, lchf för typ 2or har fått bra genomkraft nu väntar jag bara på att lchf ska accepteras och slå igenom som behandlingsmetod till typ 1or också. Jag har sett att det finns endel typ 1or därute och ju fler vi blir som visar positiva resultat kan ingen snart blunda för den enkla naturliga vägen längre.
Otroligt lycklig över att det finns de starka läkare som vågat gå mot strömmen tack bla Andreas Eenfeldt och Annika Dahlqvist. Ni har inspirerat många och räddar liv!
 
Kram

Ni är för härliga!

Kategori: Allmänt

Gud så glad jag blir av att läsa era fina kommentarer. Tusen tack!
Jag hade aldrig trott att att så många skulle hitta hit så fort. Eller kanske egentligen inte trott att någon skulle hitta hit överhuvudtaget även om det såklart är min dröm att få dela med sig till så många som möjligt! Så att fler kan behandla sin diabetes på ett bättre och enklare sätt och att de  människor som  mår dåligt och är sjuka i onödan kan få ett mycket bättre liv med rätt kost!  Enkelt och gott!
 Såg att kostdoktorn.se gjort ett inlägg och tipsat om min blogg . Tack snälla! antar att det är förklaringen till att jag idag redan haft 1289 unika besökare.
Kram

Dagens lunch. Lchf pizza

Kategori: Allmänt

Rester från gårdagens middag blev dagens lunch.
Supergod lchf pizza.
 
Recept botten;
 ca 60 g philadelphiaost
2 ägg
1dl Fet grädde
ca 2msk Parmesan (eller annan smakrik ost)
1 matsked franska örter/pizzakrydda eller annan örtblandning
2,5 dl Riven ost
Gör så här
Ugn 175 grader.
Lägg ett bakålåtspapper på en plåt.
Vispa ihop philadelphiaostoch ägg till en jämn smet. Tillsätt grädden och parmesanosten, vispa ordentligt.
Blanda sedan i resten av osten.
Häll allt på den papperklädda plåten, och bred ut till en jämn botten.

Grädda i 175 grader i 25-30 min tills den blir gyllene.

Toppa pizzan med lchf vänliga ingredienser. Efter tycke och smak eller med det som finns i ditt kylskåp . Själv hade jag egengjord tomatsås, bacon, lök, svarta oliver, grön paprika , ost och mozzarella.
Grädda därefter pizzan ca 5 min 200 grader
Gör Gött!
 

Mitt första blogginlägg

Kategori: Allmänt

Det där med att presentera sig själv är ju aldrig lätt så här kommer en såndär vanlig tråkig standard presentation.
29 årig kvinna har sambo och tre barn Kille 10år, tjej 8år, kille 3år. Vi bor tillsammans i ett stort hus i lilla Kristinehamn. I vår trädgård bor två underbara minigrisar Hjördis och Svea!
Arbetar som lärare i hem och konsumentkunskap. Pluggar samtidigt på distans för att bli klar med det sista i min lärarexamen.
Älskar att umgås med familj och vänner och att resa. Tycker om att laga mat och har nu fått en "nytändning" eller utmaning i att tänka och laga mat på ett nytt sätt och testa massa ny och god lchf-mat.
Nu till varför jag valt att börja blogga. Jag trodde nämligen själv inte på att det skulle hända. Men då jag hittat den enkla och naturliga vägen att behandla sin diabetes på kunde jag inte hålla tyst utan måste helt enkelt försöka sprida mina erfarenheter och visa hur man kan leva med diabetes typ 1 och lchf. Jag hoppas få andra typ 1or att våga testa.

Jag har levt mer än halva mitt liv med diabetes typ 1. Tog det rätt bra när jag fick sjukdomen och lärde mig leva med massor av sprutor och äta i princip vad som helst och bara justera med lite extra insulin. Dock kräver det rätt mycket ork att hålla på så och för att hålla blodsockret jämt. Någon dag kan blodsockret tex svänga mellan 2,0–20 under en dag. Succesivt har detta gjort mig sjuk. Mycket sjukare än jag behöver vara.
På senare år har jag mått väldigt dåligt både fysiskt och psykiskt och inte känt igen mig själv jag har tidigare vart pigg och glad men istället mådde jag skit och blev stammis på vårdcentral och träffat massa olika läkare och sökt för ett flertal symtom som tex;

Huvudvärk
Ledvärk
Ständig diarré
Nästan ständig förkylning (halsont)
Feberkänsla(fast jag inte har feber)
Oförklarad trötthet
Orkeslös
Deprimerad (ibland)
Trögtänkt "gröthjärna"
Hittar inte ord
Nästan ständiga svampinfektioner i underlivet
Candida?
Klåda på kroppen
Väldiga humörsvängningar
Klarar inte av att ta tag i saker.

Men de hittade aldrig några fel på mig. Men jag mådde ju inte bättre för det. Utan man tror tillslut att man är inbillningssjuk/sinnesjuk... Jag började själv söka svar (Google är min bäste vän hihi) själv jag har länge vart inne på LCHF eftersom det är rätt självklart egentligen diabetiker typ 1 har ingen insulinproduktion och kan därför inte få ut sockret ifrån blodet till cellerna. Så vad får vi för råd? Det enkla och självklara rådet borde ju vara ät inte socker, stärkelse eller kolhydrater som omvandlas till socker. Men istället ska vi vara extra försiktiga med fett eftersom vi har diabetes och löper större risk för hjärt- o kärlsjukdomar. Kolhydraterna ska vi enligt traditionell diabeteskost äta mest av under en måltid 55E% och parera med insulin. Sinnesjukt det är som att säga till en nötallergiker att käka till störst del nötter så mår du bra!

För 100 år sedan såg kostråden till diabetiker annorlunda ut, då skulle man undvika kolhydrater. Men i och med att den stora fettskräcken och insulinet kom ändrades råden. Intressant är också att läkemedelsföretagen ger ut broschyrer med kostråd för diabetiker som höjer blodsockret för att sedan sälja insulin som sänker blodsockret. Inte så konstig att de vill att vi äter mat som höjer blodsockret.

Som sagt var jag sugen att testa lchf men jag orkade inte riktigt ta tag i min diabetes trots att man varje dag går och tänker på alla följdsjukdomar det kan leda till. Jag hade även tagit upp LCHF med min diabetesdoktor som skrämt upp mig rejält och avrått mig vilket gjorde mig osäker. Men när han några veckor senare skickade hem svaret på mitt HbA1c (långtids medelvärde blodsocker) så bestämde jag mig för att köra LCHF trots allt motstånd.
Den 9/11-12 startade jag min resa mot ett nytt liv. Redan dag 1 kom de första hälsovinsterna. Trots att jag endast kört lchf i ca 2 mån vet jag att jag kommer att fortsätta livet ut.
Jag känner mig redan piggare, friskare och har bättre humör. Jag upplever mig inte längre som "trött/trög/segtänkt"
Jag tar nu enbart långtidsverkande insulin morgon och kväll. Jag behöver numera alltså inget måltidsinsulin. Konstigt att inte behöva ta med sig sprutan när man ska någonstans.
Sockret är mycket jämnare och jag riskerar inte att få lågt socker och får därmed inga rekyler. De fyra första veckorna sänkte jag mitt insulinbehov med mer än hälften och sänkte även mitt hbA1c från 78 - 70 (det värdet innehåller halva tiden "normalkost" och halva tiden lchf eftersom hbA1c går ca 8v bakåt) Rätt häftigt att man kan sänka hbA1c och samtidigt minska drastiskt på insulinet eller hur?
Jag väntar med spänning på kommande hbA1c som snart ska tas jag räknar med att det har gått ner ännu mer då det bara visar lchf tiden.
Andra fördelar:
Man blir alltid lagom mätt.
Inte sugen och hungrig mellan måltiderna.
Tidigare var jag nästan alltid förkyld det har också blivit mycket bättre.
Dag 1 försvann även mina tidigare ständiga diarréer. Jag är helt normal i magen. Detta är helt otroligt då jag förr kunde springa på toa mer än 10ggr/dag (läkarna hittade ingen orsak)
Som kvinnliga diabetiker vet är att svamp i underlivet väldigt vanligt förekommande. Vilket även jag hade problem med. Men även här sa det svisch och det försvann och har inte kommit tillbaks.
Jag kan nämna hur mycket positivt som helst men det blir drygt och ta allt i samma inlägg. Jag hoppas kunna inspirera många diabetiker att våga testa. För det är verkligen helt otroligt ni har inget att förlora!
Kram

 
 

Välkommen till min nya blogg!

Kategori: Allmänt

Mitt första inlägg.