Igår plockade jag och barnen blåbär. Det resulterade i en blåbärspaj på kvällen.
Knäckig blåbärspaj
75 g smör
1 dl grädde
3 msk sötsrö
0,5 dl grovt hackade rostade hasselnötter
3 dl mandelmjöl
1 ägg
250 g blåbär
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader
Smöra en pajform och lägg i blåbären
Smält smöret i en kastrull häll i grädden och låt småkoka i ca 10 min tills det fått tjockare och trögare konsistens.
Häll i sötströ, hasselnötter, mandelmjöl och blanda. Rör sist i ägget.
Häll blandningen över blåbären, rör runt lite om det behövs
Grädda mitt i ugn ca 18-20 min
Servera gärna med fluffig vaniljvisp gjord på grädde och smetana. (Recept nedan)
Winston fick sin egna "paj" muffin eftersom han inte tål smör.
Fluffig vaniljvisp
2 dl smetana
1 dl grädde
ca 1 msk sötströ
vaniljpulver
Gör så här
Vispa smetana och grädde fluffigt för hand.
Blanda i sötning och vaniljpulver efter behag.(jag vet inte riktigt hur mkt vanilj jag har i då jag använder en vanilje - twister )
Vaniljvispen passar utmärkt även till jordgubbar