diabetestypettlchf.blogg.se

Bloggen som alla typ 1 diabetiker borde läsa. I 15 år har jag vart offer för en stor skandal, nämligen kostråden för diabetiker typ 1. Nu har jag gått över till LCHF kost och mår bättre än någonsin. En sån enkel livsstilsförändring men så otroligt stora vinster. Jag kan helt enkelt inte hålla detta för mig själv utan startade en blogg för att fler typ 1 diabetiker ska få upp ögonen för hur man kan behandla sin diabetes den enkla och naturliga vägen Kontakt Jasmine83herhold@hotmail.com Instagram; diabetestypettlchf Facebook; diabetestypettlchf

Lite av varje

Kategori: Allmänt

Äntligen känner jag mig lite piggare. Har vart ordentligt förkyld och lite febrig i ett par dagar. Började lite smått  när jag kom hem från Umeå och i Söndags blev jag riktigt dålig. Åt nog för lite fett där uppe så att jag drog på mig något skit hihi.
 
Vart har våren tagit vägen?? Grått, trist, blåsigt och kallt igen:(
 I Lördags var jag så glad för då var det underbart och vi var ute i trädgården och grejade hela dagen. Vi har tagit ner ett träd som växt upp i en telefonledning och in på grannens tomt. Dessutom har det vart i vägen för solen  på em/kväll. Skönt att det äntligen är gjort jag sågade isär grenar och ris som en duracellkanin utan att få lågt blodsocker!! Ett riktigt träningspass! Nu är det är en hel del ris att ta hand om också.
Oj va synd att jag åker på LCHF-träff i Stockholm på lördag då sambon tänkt att köra iväg allt till tippen :)
 
Blir även en hel del gris mys!!  Dom älskar också solen och ligger och njuter  hela dagarna.
Om ni skulle träffa Hjördis skulle ni verkligen förstår vart ordet kelgris kommer ifrån.
 
LCHF-träffen ja... På lördag är det som sagt äntligen dags.
Föreläsning med Jonas Bergqvist(www.jonasbergqvist.se), sjukgymnast, kostrådgivare inom low carb/paleo samt PT, som bland annat har skrivit boken LCHF och träning. Föreläsningen kommer  att inrikta sig på hälsa, livsstil och träning. Det blir även  provsmakning, mingel och därefter utgång.
Biljetterna till föreläsningen är slutsålda men det finns några  biljetter kvar för er som inte har möjlighet att vara med hela dagen men som ändå vill komma och mingla!
Biljetten inkluderar tilltugg och dricka. Från kl 17.00
Köp här;
 
Ser ut som att vädergudarna läser min blogg. Nu när jag precis skrivit klart kikar faktiskt solen fram!! Hoppas att det håller i sig :)

Crunchy kanel musli

Kategori: Mat och recept

Idag gjorde jag egen musli. Jag blandade ihop lite vad jag hade hemma
Här kommer receptet. Ni kan säkert byta ut en eller flera ingredienser men då vet ni måtten på ett  ungefär i alla fall!
 
Crunchy kanel musli
1 dl kokosolja
0,5 dl hackade hasselnötter
0,5 dl psylliumfrön
0,5 dl solrosfrön
0,5dl hackad sötmandel
0,5 dl fibrex flingor
1 dl kokos
1 msk mandelmjöl
1 msk stevia strö
1 tsk kanel
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader
Smält kokosoljan blanda i alla ingredienser.
Häll upp och sprid ut på bakplåtspapper
In i ugnen ca 5-6 min
Låt svalna!
 
 
 
 
 

Chips

Kategori: Allmänt

Sugna på lite chips?
Igår gjorde jag chips på majrova.
Enkelt och gott.
Skala majrovan och fortsätt sedan göra tunna fina skivor med en potatisskalare.
Häll i rapsolja i en kastrull och fritera chipsen där i tills de fått fin färg.
Ta upp och lägg dom för att torka på hushållspapper.
Salta eller krydda med din favorit krydda!
Så här ser en majrova ut ifall någon undrar!
Innehåller ca 4,7g kolhydrater/100g
 

Umeå och dieter

Kategori: Allmänt

Hej på er
Nu är jag uppe i Umeå igen.
Spännande vecka så här ser schemat ut.
 
 
Jag hänger med lättare än i förra kemi kursen som kändes super svår. Mitt problem är att jag vill förstå men ibland med kemi måste man bara acceptera att det är på ett visst sätt och lära sig det för det går liksom inte att förstå. Jag klarade den tentan fastän jag aldrig trodde att det skulle gå, Kul!!
 
Detta är också svårt men jag märker att jag har mycket nytta av humanbiologikursen som jag läst tidigare när  jag läst idrott vilket är skönt! Så förhoppningsvis fixar jag detta!
 
Idag har vi även pratat om kostbudskap och modedieter där även LCHF togs upp. Dietisten som föreläste  var inte helt kritisk men verkligen inte heller positivt inställd  heller och påpekade att det inte finns forskning på strikt LCHF utan bara på mildare former av lågkolhydratkost med energiprocent på ca 30E% kolhydrater. Hon förstod varför jag som diabetiker valt att äta LCHF men poängterade att det finns många diabetiker som klarar av att ha bra blodsocker på normal kost. Jo kanske men det är ett helvetes krångel och pusslande  som man inte kan förstå om man inte är diabetiker själv. Med LCHF är det väldigt mycket enklare och det bidrar till mer livskvalitet och det kan jag svara på eftersom jag har upplevt det själv. I 15 år har jag levt mycket svårare och vart oerhört mycket mer sjuk än vad jag behöver.
 
 Jag har även oerhört många fettskrämda kurskamrater (blivande hem och konsumentkunskapslärare) som tillsammans med mig läst näringslära. Jag får motivera och förklara mig och de vet såklart bäst och tycker synd om mig ungefär för att jag inte förstår bättre. Jag förstår dom till viss del, jag var själv fettskrämd innan för att jag läst näringslära på universitetnivå. Men man önskar att vissa kunde lyssna och ta till sig alla positiva upplevelser och historier som människor som faktiskt testat LCHF/lågkolhydratkost. Och kanske vara lite mer öppensinnade och inte bara så fort de hör något positivt kontra med att försöka hitta massor att ifrågasätta och eller försöka hitta nackdelar eller hur blir det sen och hur länge ska du hålla på så här?  Ja så länge jag vill må bra och inte må skit. Jag har inte tvingat dom att äta LCHF och jag ifrågasätter inte deras sätt och äta så om vissa bara kunde låta andra må bra.
 
 Några förstår mig i min situation pga diabetesen och när jag får förklara att det naturliga egentligen är att undvika det kroppen inte kan hantera precis på samma sätt som man inte äter till störst del nötter om man har en nötallergi. Och när jag berättar att forskning och kostråd tas fram via insulintillverkarna. För det är så jag måste göra jag måste ständigt förklara och bli ifrågasatt varför jag valt att må toppen och varför jag väljer att behandla min sjukdom med helt naturlig kost.
Själv tycker jag synd om dom när jag ser att de på varje rast måste trycka i sig kolhydrater i form av mega stora baguetter, chokladbollar, biskvier, frukt, läsk, chokladkakor och smågodis mm för att de är hungriga och för att de ska orka lyssna och hålla energin uppe. Och det är verkligen varje rast. Undra vilken diet de anammat för det är mycket utfyllnadsmat och tomma kalorier som inte ens ryms i den tallriksmodell som de själva förespråkar. HS High sugar?? Men det är ingen som ifrågasätter dom.
 
Kul att jag som diabetiker verkar hålla blodsockret bäst av alla! Och att jag håller mig mätt och belåten mellan frukost, lunch och middag! 
 
Ha det fint

Blir så trött

Kategori: Allmänt

Här är en studie som gjorts.
Fettrika måltider kräver större insulindos. Man tar ingen hänsyn till det naturliga och verkliga problemet för diabetiker nämligen  KOLHYDRATER.
Vill poängtera att jag inte är emot forskning men ibland undrar jag vad de som forskar har för syfte och vilken läkemedelsföretag och tillverkare av insulin de samarbetar med.
Slänga ut pengar på en sådan studie när det självklara och naturliga för diabetiker är att undvika det som kroppen saknar förmåga att ta hand om. Men en sådan studie vill ingen göra för det resulterar ju i friskare och mer välmående diabetiker och de stackars läkemedelsföretagen förlorar på det.
Är syftet med forskning att kunna hjälpa människor eller som jag tyvärr ibland upplever att göra dem sjukare för att sedan kunna medicinera dom. Jag bara undrar? 
 
 
Glad att jag forskat på mig själv!

Inte bara i storstäder

Kategori: Allmänt

Idag skulle jag ta en kopp kaffe på ett nyöppnat café/kondis här i min lilla stad.
Jag blev överlycklig och förvånad när jag såg att de hade ett LCHF utbud. Två olika chokladbollar och en hallongrotta.
Bra jobbat och kul att det äntligen finns ett café med LCHF utbud i min lilla stad!
 
Om ni har vägarna förbi Kristinehamn besök då Conditori Vetekringlan Kungsgatan 21 A om ni vill ta en fika.
 

Lite mat

Kategori: Allmänt

Ceasarsallad är ju så himla gott
Testade fylla en omelett med bacon, spenat, ricotta och vitlök och hjälp va gott det var.
Detta kommer jag garanterat att göra fler gånger. 
I lördags hade jag lite goa tjejkompisar på besök. Bjöd på pulled pork, tillsammans med sallad, avokado och tomatsalsa, ostchips, såser och  pitabröd för de som ville.
Jag gjorde mycket så det fanns kvar till lunch dagen efter! Gott att fylla avokado med pulled pork!
Fläskköttgryta med smak av citron, ingefära och chili. Serverat tillsammans med zucchiniröra (zucchini,smör vitlök, ägg, kryddor)
Tror jag skulle kunna leva på torsk och äggsås. Här tillsammans med blomkålsmos.
 Det är ju så otroligt gott. Tyvärr ser det lite tråkigt ut tycker jag.
 
 

Glädjetårar

Kategori: diabetes

Jag ringde diabetesmottagningen idag för att få ut ett recept på ny blodprovs "pistol" eftersom min börjat krångla samt för att få ett munstycke till att kunna ta i armen eftersom mina fingertoppar just nu inte mår så bra.
Passade på att fråga om svaret på mitt senaste HbA1c kommit!
Jag började skaka när hon berättade att det låg på 48. Så fort vi lagt på kom glädjetårarna.
Inte för att jag kämpar med att få mitt socker så här bra, för det är faktiskt rätt enkelt och LCHF är ingen uppoffring för mig utan numera mitt sätt att leva och jag trivs bättre än någonsin. 
Men det som gör mig så lycklig är att jag orkade ta tag i mitt liv och ta hand om min sjukdom.
Samt att jag vågade ta beslutet att köra på det som jag trodde var bäst för mig. Och att det nu ger så himla bra resultat. Tidigare var det en ond spiral man orkade knappt testa blodsockret för att man ville inte bli besviken Jag  gav upp att försöka "överlista" min diabetes och mitt blodsocker och blev sjukare och sjukare.
Men nu blir jag friskare och friskare!
 
Jag började med LCHF 9 november och då låg mitt senaste HbA1c på 78 och nu alltså på 48.
Över 62 är otillfredsställande och under 52 klassas som optimal kontroll 
 
12/10     78
14/12     70
18/1       58
3/4         48
 
Nä nu ska jag fira med en kopp kaffe med lite extra grädde :)

Tallriksmodellen

Kategori: Allmänt

Kul med de senaste dagarnas prat om tallriksmodellen tycker jag!
Äntligen ska nordiska näringsrekommendationer och Svenska livsmedelsverket se över sina rekommendationer. Bort med lite kolhydrater!! På tiden tycker jag.
Däremot sägs det inget om fettet så jag antar att det inte blir några förändringar där utan att de står fast vid att fett är farligt samt att andelen fett kommer att vara den samma.
De kommer i stort sätt ta bort en potatis och lägga till mer grönsaker och de nämnde även protein men som sagt inte ett ord om fett. Eller jo indirekt är ju fettet inblandat eftersom de inte korrigerar/ tar bort fett utan istället kolhydrater!
Det är skönt att äntligen kolhydraterna lyfts fram som "boven" men jag längtar tills den dagen då det även erkänns att fett inte är farligt.
Jag hoppas även detta kan leda till att de helt knäppa och ologiska kostråden till diabetiker ses över. För det är verkligen på tiden.
 
Kul att kostdoktorns sida har fått fem gånger fler diabetiker på sin sida på kort tid! Känns som att fler och fler börjar inse de felaktiga kostråden.
 
 

Chokladpudding

Kategori: Mat och recept

För ganska så länge sedan köpte jag några burkar Kaymak Cream på Willys (23g fett/100g och 3,6g kolh/100g)
 
Jag har inte riktigt vetat vad jag ska göra med dem men provat lite olika. Har bla gjort  en kaymak paj med paranötter.  Har även testat att koka burken så som man gör med kondenserad mjölk. men det blir inte samma. Visst den tjockar till sig lite men inte alls lika mycket. Kolasmaken kommer dock fram en aning mer. 
 
Förra helgen testade jag att koka chokladkola fudge som inte blev ok men inte så jätte bra men istället resulterade det i att jag fick en idè till ett annat recept. Jag märkte att när det bara kokat en kort stund blev konsistensen som chokladpudding. Jag ändrade om lite och testade  igår och gud så gott det blev! dessutom enkelt.
 
Chokladpudding på Kaymak cream
 
3 msk kokosolja utan smak (uppdaterat; fungerar även bra med smör)
1 burk kaymak Cream (170 g)
ca 7små rutor sockerfri choklad
2-3msk sukrin melis
 
Gör så här
Smält kokosolja i en kastrull. Häll i Kaymaken och blanda väl.
Bryt ned chokladen och låt den smälta.
Koka under omrörning några minuter tills det får fin konsistens.
Tillsätt sukrin
Häll upp i portionsformar och låt svalna.
Servera med vispad grädde!

Bänka er framför tv:n

Kategori: Allmänt

Ett blomkål o kyckling tips

Kategori: Mat och recept

 
Tidagare har jag jort blomkålsris genom att riva blomkål grovt och koka en kortis. Idag testade jag istället att steka det i mycket smör,lite rapsolja,purjolök och kryddor. Hjälp va gott det blev! Kanske nya favvo tillbehöret.
 
Till riset hade jag tandoorikyckling som jag gjorde hel i ugn.  Enkelt och gott,dessutom blir det en härlig sås som gjör sig helt själv i ugnen! Såsen och riset var så gott ihop!
 
Tandoorikyckling i kokosmjölk;
Lägg en hel kyckling i en ugnsform och på med  massa tandoorikrydda och lite rapsolja krydda även inuti. Häll i en burk kokosmjölk i formen. Lägg lite lök klyftor runt omkring. Eller om man är lika elak och vill lura något barn eller i mitt fall en sambo så stoppar  man löken inuti kycklingen hihi 175 grader ca 1,5h
Jag har färdigblandad tandorikrydda. Men var försiktiga med färdiga kryddblandningar för ofta innehåller dom många tillsatser och även socker eller stärkelse. Min köpte jag på en asiatiskbutik och den är helt fri från allt skit. Märket heter Sevan.
 

Träff

Kategori: Allmänt

4 Maj ska jag på LCHF-träff i Stockholm.
Kul att träffa massa goa människor på riktigt som man "lärt känna"  på Instagram. Dessutom föreläsning med Jonas bergqvist (www.jonasbergqvist.se), sjukgymnast, kostrådgivare inom low carb/paleo samt PT, som bland annat har skrivit boken LCHF och träning.
Ska ni med? Det finns fortfarande några biljetter kvar! Läs mer och boka;

Bakat

Kategori: Allmänt

Idag bakade jag ett recept på frallor som jag tänkt testa länge. Har hört mycket positivt om 
 
Jills mats frallor
Jag hade dock ingen yoghurt hemma så det blev kvarg i istället men gick bra det med.
Jätte goda och bra konsistens
Har ni inte testat så gör det!
 
 
 

Siffror och välmående

Kategori: diabetes

 
Har skickat iväg mitt hemprov för HbA1c(långtidsvärde blodsocker) Nu väntar jag med spänning.
Jag är nöjd sålänge det ligger bättre än vad jag hade innan LCHF Självklart är drömmen att ligga under 52 sist hade jag 58 och var jätte nöjd vi får se om det blir bättre eller sämre. Men jag väljer redan nu att inte bli besviken eller anklaga mig själv om det inte har gått ner sen sist. Jag mår otroligt mycket bättre och ser på mina blodsockervärden att det är en otrolig skillnad sedan tiden innan och det är mer värt än att stirra sig blind på ett HbA1c även om det är en bra vägledare för att se om jag ska justera mina insulindoser ytterligare.
Men jag har sedan jag startade med LCHF i November inte bara märkt att HbA1c sjunkit utan att jag är stabilare och jämnare i mitt blodsocker och just stabiliteten och min förbättrade livskvalitet och mitt enklare liv det ser ju inte ett HbA1c-prov. Jag har hört om många som har bra HbA1c men är väldigt svajiga i sitt blodsocker och det innebär ju inte heller livskvalitet.
 
Vissa saker kan man inte heller påverka och därför bör man inte heller deppa ihop och ta åt sig skulden för om något värde är dåligt. Jag har haft ont i halsen och vart lite förkyld under ett par dagar och detta har påverkat så att jag fått förhöjda värden utan att jag ätit eller gjort något annorlunda. Numera är högt för mig 7-10 men en dag var jag tom uppe i 13,2 hade detta vart innan LCHF hade 13,2 inte vart högt utan ganska vanligt. Jag har under dessa dagar tagit lite snabbinsulin.
Men nu är jag frisk och det visade även mitt fastevärde nu på morgonen 4,7. Back on track!!!!
 

Hjälp till!

Kategori: Allmänt

Världens sötsug

Kategori: Allmänt

 
Ni som missade korrespondenterna igår. "Världens sötsug" 
Se det här;
 
 
Skönt att sockret uppmärksammas, då det ofta skylls på fettet.
 
Tyvärr tror jag inte att många tänker på att även tillsatser som tex; majssirap, glukossirap, strärkelsesirap är precis som att äta socker och tom värre. Egentligen är det helt onödigt men tillsäts i ta mig tusan nästan allt.
Detta märker man tydligt nu när jag helt försöker undvika socker. De som inte läser alla innehållsförteckningar när de handlar skulle bli förvånade om någon synliggjorde allt dolt socker de stoppar i sig.
 
Precis som de tog upp har budskapet under de senaste 30 åren varrit att det ska vara fettsnålt och det är skrämmande när man ser effekterna av det. Människor har aldrig varit fetare och sjukare.
Indien är ett tydligt exempel. Där man kan se sockrets hemska effekt. Indien är världens största konsument av socker och har även flest diabetiker i världen.  
 
Skrämmande att se mamman som har typ 2 diabetes och som är orolig över att sin överviktiga dotter också ska få det men samtidigt har de sötsaker och läsk överallt i hela huset. Det visar hur starkt begäret efter socker kan vara. Att inte ha kraft att ta bort/ändra livstil trots att barnet är påväg att gå i samma fotspår :(
Jag hade också svårt att släppa mitt sockerbegär trots att jag visste att jag som typ 1 diabetiker borde. Även om det inte var lika illa för mig. Det fanns inte sötsaker i hela huset och absolut inte läsk. Jag är väldigt anti läsk,dricka och saft. Mina barn får dricka vid enstaka tillfällen som födelsedagar osv och det är inte synd om dom för det. 
Sjukt många som dricker saft och dricka varje dag.
Jag har som lärare tyvärr sett att väldigt många barn och ungdomar är kraftigt beroende av socker. Speciellt av att dricka dricka.
Jag har även märkt att om man försökt bakat lite nyttigare tex http://www.goodtoknow.co.uk/recipes/273256/Gordon-Ramsay-s-blueberry-muffins  Receptet innehåller fullkornsmjöl och muscovadosocker och även naturlig sötma från banan och det är inte så att det inte är sött. Men de känner inte det söta för de måste överdosera nåt så fruktansvärt och ingenting smakar gott om det inte dränks med socker.
Dricker de en kopp te så har de nästan mer socker än te. De äter godis/fika varje dag. Många är även beroende av energidrycker.  Det finns såklart endel undantag som har bra kostvanor och en sund inställning till socker men tyvärr upplever jag dem färre.
Hemskt. Även om de vet att det inte är bra så gör dom det. Det är svårt att få dem att inse de tänker väl att de är unga och att det inte spelar så stor roll men det är precis det det gör. Jag är rädd för vart de ungas socker konsumtion här i Sverige kommer att leda till. För det är skrämmande.
 
Påtagligt blir det också om vi tänker tillbaks på hur det var förr och jämför ta tex storleken på godispåsar eller hur en muffin på ett cafe ser ut idag de är ju gigantiska.
 Förr gick man till kiosken och köpte ett par godisbitar styckvis. Nu nöjer man sig inte bara med ett par godisbitar utan det ska även vara chips till och det ska sköljas ner med rent socker i flytande form.
Förr delde man på en liten glasflaska med dricka nu är det inte ovanligt att man istället delar på en 2 liters eller i värsta fall dricker den själv.
 
Mitt råd till alla även om man inte vill anamma LCHF är att alla borde minska sitt sockerintag, minska på vetemjöl och industriellt bearbetad mat. 
 
 
 

Minipjaer med hallon och citron fyllning

Kategori: Mat och recept

 
Idag hittade jag på ett recept på små gulliga och goda pajer.
 
 
Minipjaer med hallon och citron fyllning
 
Ca 10 st
Botten
50g smör
1,5 dl mandelmjöl
1  msk stevia strö/annan sötning
 
Fyllning
1 dl mascarpone
1dl hallon
1 äggula
rivet skal från 0,5st citron
0,5 tsk  bourbon vaniljpulver
1 msk stevia strö eller annan sötning
 
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader
Smält smöret
Blanda i mandelmjöl och sötning
Fördela i mörmått/formar och tryck ut så att det täcker hela formarna
Förgrädda i 5 min
 
Mosa hallonen och tillsätt övriga ingredienser.
Blanda till en jämn smet
Tryck till degen i formarna med en tesked så att det blir en liten grop
Fördela fyllningen i formarna
Grädda mitt i ugnen ca 15 min
Låt svalna
Servera och ät direkt ur formen.
Eller för den med lite mer tålamod; pilla ur dem ur formen och servera utan!
 
 
 
 (mörmått)

Påsk

Kategori: Allmänt

 
Hoppas ni har haft en fin påsk.
Jag upplevt min första påsk utan en enda godisbit! Gick kanon det också!
 
Påskafton var vi hemma hos mamma och bonuspappa. Mina två två syskon som flyttat hemifrån var också hemma och det är så härligt när alla är samlade! 
Jag har 6 syskon vilket är helt underbart! En syster var dock inte med nu eftersom hon är på min pappsa sida och bor i Göteborg med honom. 
Svärfar följde också med!
God mat och härlig stämmning!  Mamma är så söt och hade gjort LCHF -cheescake till efterrätt.