Rättika och purjolöksoppa
Kategori: Mat och recept
Kategori: Mat och recept
Hej.
Intressant blogg.(vet ej om det jag skriver på tidigare blogginlägg syns, därför skriver jag här)
Jag är själv diabetiker typ 1 sedan januari förra året.
Det bröt ut med alla klassiska symptomer, stress, infektion mm.
Jag jobbade då som vvs-tekninker och hade hade ett tungt och stressigt jobb.
Men jag hade tack vare min sambo gått över mer och mer till lågkolhydratskost redan då. Så den största förändringen jag gjorde var att totalt kapa socker.
Pasta och potatis var redan ute ur bilden.
Och jag har nu klarat mig på Lantus i ett år för att täcka min måltider. Och jag håller med dig att Diabetesdagvården är ett skämt med sina rekomendationer.
Idag jobbar jag som Personlig tränare i Stockholm efter att ha utbildat på MF Hälsocenter.
Denna PT utbildning är den enda i som jag känner till som har lågkolhydratskost tänket. Utbildning lägger stor vikt vid just kosten.
Jag undviker att använda kombon "LCHF" för det är så laddat. Det är ju ändå lågkolhydratskost det handlar om.
Är intresserad att komma i kontakt med fler som har diabetes och ser fördelarna med att äta den mat vi faktiskt är ämnade att göra :-)
Jag finns på facebook http://www.facebook.com/?ref=tn_tnmn#!/pages/Naturlig-kost-och-Tr%C3%A4ning-p%C3%A5-riktigt/536869539661751(om någon vill fråga något om träning och kost.)
Mvh/Niclas
Lite lurad blir man då och då. Just denna buljong har lurat mig. På framsidan står "utan jäst och socker" och på baksidan står Innehållsdeklaration "Havssalt, maltodextrin av majs, grönsaker...
Vad är då maltodextrin? Stärkelse! Av majs i detta fall.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Maltodextrin
Jag har inget alternativ dessvärre. Hoppas att någon annan har.
Jo, en variant, men inte på grönsaker.
Igår kokade jag en spenatsoppa. Jag hade innan kokat kalvfrikadeller. Det blev ju köttbuljong av detta, vilket kunde användas till spenatsoppan.
Receptet på kalvfrikadellerna: (skolans kokbok från 50-talet)
75 g kalvfärs
10 gr smör
(½ msk skorpmjöl) hoppade över
(2 msk mjölk) tog grädde ist
peppar salt
(½ tsk potatismjöl) tog 1/3 ägg ist
Till kokning: vatten, salt
Blanda färs och smör och grädde och ägg.
Rör kraftigt och noga till smidig konsistens.
Forma med två skedar till små bullar.
Koka 10 min i saltvatten.
Vattnet blev som smörig buljong att användas i soppan. Soppan tillräddes med mjölk och grädde och denna buljong.