diabetestypettlchf.blogg.se

Bloggen som alla typ 1 diabetiker borde läsa. I 15 år har jag vart offer för en stor skandal, nämligen kostråden för diabetiker typ 1. Nu har jag gått över till LCHF kost och mår bättre än någonsin. En sån enkel livsstilsförändring men så otroligt stora vinster. Jag kan helt enkelt inte hålla detta för mig själv utan startade en blogg för att fler typ 1 diabetiker ska få upp ögonen för hur man kan behandla sin diabetes den enkla och naturliga vägen Kontakt [email protected] Instagram; diabetestypettlchf Facebook; diabetestypettlchf

Tillbaka till kylan och nyårstips

Kategori: Allmänt

Hej
Då var man tillbaks från en underbar semester.
Sola, bada, äta, slappa hihi
Diabetesen skötte sig någorlunda på resan, första dagarna var sockret lite bångstyrigt och inte gjorde som jag ville pga tidsomställningen och även pga att jag hade ont i halsen och dessutom de kvinnliga hormoner som infinner sig i kvinnans kropp 1 gång/ månad och som för mig alltid resulterar i högt blodsocker dagen innan mens allt på en gång resulterade i årets högsta blodsocker som låg på 14 nånting.. Men men egentligen inget att bry sig om, hade det vart för lite mer än ett år sedan så hade jag sådana höga värden dagligen..
 Men sen så fick jag pli på min diabetes och mitt blodsocker!
Maten var jättebra, hotellet hade flera resturanger varav en buffe som vi vanligtvis åt på samt tre ala carte som man kunde boka in sig på 1 gång /vecka utan kostnad.
Fanns alltid något bra jag kunde äta ofta bra  tillbehör också som stekt vitkål, gratinerade auberginer, broccoli och blomkål i olika former. Det som sagt kan vara svårt är ju att få i sig tillräckligt med fett, men det fanns alltid ostar samt massa goda smaksatta olivoljor som jag tog för vana att dränka min sallad i :)
 
Om ni någon gång åker till dominikanska, se till att göra en utflykt till Paradise Island.
Helt magiskt!!
 
Väl hemma har jag ju även hunnit fira jul och min födelsedag tillsammans med familj och alla goa syskon! har även hunnit med en Håkan Hellström konsert som var helt underbar!!!!
 Nu håller jag på att planera nyår, vi får vänner hit och jag har tänkt ut en ungefärlig meny, får se vad det blir i slutänden men så här har jag tänkt på ett ungefär;
Förrätt: Ostboll med parmachips och ruccolacreme. ( Bollarna är riven Västerbotten ,ricotta o kryddor.)
Varmrätt: Helstekt kalvytterfile med italiensk baconlindad rotfruktskaka med ugnsbakad tomat och haricot verts och cognacsås. ( rotfruktskakan ska innehålla kålrot, rotselleri, morot, vitkål ev lite palsternacka, parmesan och blandade färska örter som basilika, timjan och körvel) 
Efterrätt: Liten hallonsorbetbom fylld med mascarponecrem/glass, serverad med chokladsås eller ev choklad lakrits (har inte riktigt bestämt) och garnerat med granatäpple.  (allt såklart sockerfritt!!)
 
Vad ska ni äta för gott på nyår?
 
Härom dagen var jag duktig och jämförde sockerhalt på mousserande till nyår. Ni vet väl att ni kan kolla sockerhalten på de flesta viner mm på systembolagets hemsida.
Jag fick fram tre bra bubbel med låg sockerhalt, men tyvärr fanns ingen av dem i vår butik, men jag delar med mig av tipset till er ifall ni har mer tur i eran butik.
 
La vida al camp 129 kr 3g/l
Boschendal 98kr 4g/l
Clotilde Davenne  120 kr 4g/l
Jag får helt enkelt leta vidare, hojta till om ni har något ni vet :)
 
Nä nu ska jag börja förbereda maten, perfekt när delar av maten  kan förberedas dagen innan, ska börja med rotfruktskakorna och efterrätten!
 
Önskar er ett riktigt gott nytt år

LCHF magasinet

Kategori: Allmänt

I nya numret av LCHF magasinet hittar ni en intervju med mig. Ha det fint!

Resa och om att dra nytta av tidsskillnad

Kategori: Allmänt

Hej på er!
På måndag flyger vi till Dominikanska republiken, det ska bli helt underbart.
Vi kommer att vara borta 2 veckor, jag sambon och barnen åker tillsammans med ett par goa vänner.
Letat fram flygintyg för att ta med hjälpmedel och insulin, jag har aldrig behövt visa intyget vad jag kan minnas. Kanske var värre förr när man använde engångssprutor. Ni andra diabetiker som läser bloggen; har ni blivit stoppade i tullen någon gång pga diabetessaker?
 
Självklart kommer jag äta LCHF/lågkolhydratkost även på semestern!
Det som är lite knivigt när man åker bort även om man bara åker på en weekend här i Sverige är att få i sig tillräckligt med fett, att ta bort kolhydraterna är enklare.
Vi kommer att ha all inclusive, vilket underlättar då det är buffé. Tar med mig en burk kokosolja så jag kan slänga ner lite i kaffet och även lite nötter för säkerhetsskull, vill ju inte riskera fettbrist hihi :)  
Har även hört att kokosolja är superbra som solskydd, kanske får testa ;)
 
Något annat som kan bli knepigt för en diabetiker på resa är tidsomställning men  5 timmar hit eller dit är inget jag oroar mig för så mycket för nu tack vare LCHF och mindre insulin! Förut var jag vansinnig när man övergick från sommartid till vintertid och tvärt om eftersom jag var som en tickande bomb om jag inte fick mat exakt mina tider hihi
 
Vi åker hem från Dominikanska mån den 23e 17.00 deras tid  och landar  i Oslo julaftonsmorgon kl 7.00 På julafton fyller jag år och i år blir jag 30 phuu (har lite kris) Men tror jag ska försöka utnyttja den där tidsskillnaden lite. Om jag använder mig av dominikansk tid så länge som möjligt innebär det ju att jag får 5 timmar extra som 29åring :)
 
Förresten här är min nya nyckelring:)
 
 
 

Parmalindad fylld fläskfile

Kategori: Mat och recept

 
 
 
 
Parmalindad fläskfilè fylld med mozzarella, basilika och sambal. serverat med blomkålsrisotto med smak av vitlök och persilja
Fläskfilén
1st fläskfilé
1 mozzarellaboll 125g
1 frp parmaskinka
1dl färsk basilika
1 tsk sambal
olivolja
peppar
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader
Putsa fläskfilen och skär ett snitt över hela filen ej så att den går isär. Platta till lite.
Mixa mozzarella, basilika och sambal.
Bred på mozzarella blandningen på köttet och stäng, knyt ihop filen med steksnöre eller använd tandpetare.
Smörj in filen i olivolja och peppra lite runt om.
Linda sedan parmaskinkan runt, stick in en termometer och lägg i ugnssäkerform tills innertempraturen är 67 grader.
Ta ut och låt vila i folie en stund innan servering.
Risotton
1 blomkålshuvud
0,5st vitlök
0,5 dl sky från fläskfilen
1dl grädde
Persilja
salt o peppar
smör till stening.
Gör så här
Riv blomkål på grova sidan på rivjärnet. Smält smör i stekpanna och fräs blomkålen en stund, pressa i vitlöksklyftan.
Häll i grädden och skyn och låt småputtra ca 10 min tills risotton är krämig och fin. Smaka av med salt, pepar och persilja
 
 
 
 

Saffransmuffins

Kategori: Mat och recept

Tänk att det redan är 1a advent.
Här får ni receptet på vårat adventsfika som jag och Winston hittade på idag.
Saffransmuffins
Muffinsen innehåller lite kolhydrater och är sockerfria, glutenfria och mjölkfria!
ca 20 st
5 ägg
1 dl sötströ
1,5 dl rapsolja
0,5 tsk vaniljpulver
1 burk kokosmjölk 400ml (anv bara det tjocka ej vattnet)
2,5 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
0,5 g saffran
1 msk fiberhusk
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Ställ formar på en plåt.
Vispa ägg och sötning pösigt.
Tillsätt övriga ingredienser fiberhusk sist.
Blanda.
Låt svälla en stund och fyll sedan muffinsformarna med smeten.
Grädda mitt i ugn ca 20 min