diabetestypettlchf.blogg.se

Bloggen som alla typ 1 diabetiker borde läsa. I 15 år har jag vart offer för en stor skandal, nämligen kostråden för diabetiker typ 1. Nu har jag gått över till LCHF kost och mår bättre än någonsin. En sån enkel livsstilsförändring men så otroligt stora vinster. Jag kan helt enkelt inte hålla detta för mig själv utan startade en blogg för att fler typ 1 diabetiker ska få upp ögonen för hur man kan behandla sin diabetes den enkla och naturliga vägen Kontakt [email protected] Instagram; diabetestypettlchf Facebook; diabetestypettlchf

Årets första

Kategori: Allmänt

Igår hade vi gäster och det blev årets första grillning! Därefter en enkel efterrätt jordgubbar och vispad grädde.

Så gott! Nu längtar man ännu mer till sommaren eller kanske först och främst efter riktig vår!  Nu har det ju vart soligt och fint ett tag men det är ju så förbaskat kallt. Igår kändes det rätt skönt att grillning är mansgöra ;)

 
 
Glad påsk till er alla!

 

Bra skrivet

Kategori: Allmänt

Pulled pork

Kategori: Mat och recept

Har stött på pulled pork lite var stans den senaste tiden. Det verkar blivit trendigt. 
Långstekt barbecuekryddad karre. Pulled syftar till att man drar isär det mycket möra köttet med 2 gafflar.
 
Jag var såklart tvungen att testa detta och hittade på ett LCHF-vänligt recept.
Började med att koka egen barbecuesås eftersom det är svårt att hitta sockerfri sådan.
 
Barbecuesås
3dl passerade tomater
1 pressad vitlöksklyfta
2tsk sambal oelek
1 msk stevia
1 krm ingefära
1 lagerblad
vitpeppar
salt
1,5tsk liquid smoke
 
Koka ihop allt ca 20 min smaka av med salt och peppar.
 
 
Pulled pork
olja
1 fläskkarré (jag hade ca 1,3 kg)
barbecusåsen
2 dl buljong (jag använde min egenkokta buljong)
0,5 st gullök
chiliflingsalt
vitpepar
 
Gör så här
Sätt ugnen på 100-125 grader
Olja in en ugnsäker gryta av järn.
Skölj och torka karren torr gnid in den med chiliflingsalt och peppar och lägg den i grytan
Skala och klyfta löken
Häll barbecuesåsen och buljong över karren
lägg löken runt om
Sätt på locket och ställ in grytan i ugnen ca 5 timmar 125 grader eller 6-7 timmar i 100 grader
 
Det blev supergott till och med sambon som säger sig hata vitlök och lök gillade det. Så om man inte har en sådan i sin familj kan man gottligen lägga ner lite mer lök än vad jag gjorde och även ett par hela vitlöksklyftor i grytan.
Skulle jag göra om det skulle jag dra ner på buljongvätskan och bara ta 1 dl eller kanske till och med utan alltså bara använda barbequesåsen.
Här har ni i alla fall ett recept att utgå ifrån!
 
 

Ostgratinerad mexikansk vitkålssoppa

Kategori: Mat och recept

Ostgratinerad mexikansk vitkålssoppa
 
Olja/smör att steka i
0,5st gul lök
1 vitlöksklyfta
250 g vitkål
1 l vatten
4 msk passerade tomater
1st carli paprika
lite röd och gul paprika
1tsk sambal oelek
1 krm vitpeppar
2 krm spiskummin
1 krm paprikapulver
1tsk oregano
2 tsk persilja
salt
ost
 
Gör så här
Hacka lök och vitkål fint.
Fräs i olja/smör
pressa i vitlöken
Häll på vatten, passerade tomater, sambal
I med kryddorna men spara oreganon och persiljan till slutet
Låt koka ca 20 min eller tills vitkålen är mjuk
Sätt på ugnen på 250 grader övervärme
Skär  paprikorna i små tärningar
Häll i paprika och oregano och persilja
smaka av med salt.
Häll i soppan i en ugnsfast portionsform/tallrik
Strö över en näve grovt riven ost.
Gratinera i ugn tills osten fått fin färg
 

Dagen

Kategori: Allmänt

Startade dagen med en härlig frukost. Sesam och mandelfralla med egengjord nutella. Kaffe med kokosolja.
 
Idag hade jag tid för mammografi i Karlstad.
Jag har för 5 år sedan opererat bort knöligheter i ena bröstet helt ofarligt (fibroadenom/fibroadenos) men jag tog bort knölarna/knölen för att de ömmade och gjorde väldigt ont periodvis.
För en vecka sedan kände jag nya knöligheter i samma bröst fast inte lika mycket som sist men man måste såklart kolla upp så att det inte är andra förändringar.
Jag är väldigt tacksam över Karlstads sjukhus nya bröstcentrum. Jag ringde i slutet av förra veckan och fick en tid idag.
Förra gången var jag tvungen att först boka en tid till vårdcentralen och vänta på den tiden och sedan skickade de en remiss till mammografi kom inte ihåg hur länge jag fick vänta men det var ett tag och det var psykiskt riktigt jobbigt, man hinner såklart oroa sig mycket och tänka de värsta tankarna under tiden.
Men nu har de alltså ordnat så att man ringer direkt till bröstcentrum och får en tid fort.
Inget farligt denna gång heller tack och lov och denna gång gör det ju inte ont så jag tänker inte operera bort knäligheterna en gång till.
Kom ihåg att undersöka era bröst 1 gång/ månad
Så här gör man:
 
Blev lunch i bilen idag. Pressbyrån hade ett paket med 2 kokta ägg. Perfekt!
 
 
Till middag blev det ostgratinerad mexikansk vitkålssoppa. Supergott och barnen älskade soppan.
Receptet kommer i nästa inlägg.
Passade även bra med vegetarisk idag.
Har ni hört talats om köttfri måndag
http://kottfrimandag.se/
 
 
Det är ju våffeldagen idag så till efterrätt blev det en härlig LCHF-våffla.
Jag gjorde Åses 56 kilos recept. det hittar ni här;http://56kilo.alltforforaldrar.se/lchf-vafflor/

Ketoner, ketos , ketoacidos

Kategori: Allmänt

Jag får ofta frågor ang Ketoner, ketos , ketoacidos.
 
Så länge blodsockret ligger bra så behöver man inte oroa sig över ketoner.
Om blodsockret ligger stabilt finns ingen risk för ketoacidos. Däremot finns det något som kallas ketos men som är ofarligt.
Jag klistrar in en text från kostdoktorn för att förklara skillnaden;
Vad är ketos? Får man inte livsfarlig ketoacidos (surt blod) av lite kolhydrater?
Nej. Det man får av lite kolhydrater kallas ketos och är en normal anpassning av kroppen som inte är farlig. Det skall inte sammanblandas med ketoacidos.
Ketoacidos är ett farligt tillstånd som vanligen uppstår vid diabetes och insulinbrist (då blodsockret också är högt, >15) inte vid lite kolhydrater i kosten. Man kan mäta ketoner i urinen lätt med teststickor som kan köpas på apotek. Om dessa ger utslag så har man ketos (ger de inte utslag kan man ändå ha det, då ketoner i blodet inte alltid läcker ut i urinen). Det innebär att kroppen går till mycket stor del på fettförbränning, och även bryter ner fett till ketoner, som bränsle till hjärnan.
Normalt är detta alltså helt ofarligt.
Om man har diabetes, vanligen insulinbehandlad, och har ketoner i urinen SAMTIDIGT som ett högt blodsocker (>15 vanligen) är det dock tecken till att man är på väg mot ketoacidos på grund av insulinbrist. Man bör då ta mer insulin, dricka mycket vatten, och genast ta sig till akutmottagningen om man mår dåligt eller det inte snabbt går över. Återigen, detta tillstånd har inget känt samband med lite kolhydrater i kosten. Om något lär det i så fall ge minskad risk, eftersom liten kolhydratsmängd i kosten minskar insulinbehovet (www.kostdoktorn.se)

Jag och min diabetes går på fest

Kategori: Allmänt

Hej
Igår var det dags för tjejkväll hemma hos min vän Emma. Mycket prat, skratt och till och med endel dans :) Super trevligt!
 
Tänkte berätta för er hur jag gör och tidigare gjorde med alkohol.
Dels ur diabetes perspektiv och även ur numera LCHF perspektiv.
 
Vid fest/ utgång drack jag  tidigare öl eller vin. Av öl fick jag såklart högt blodsocker och fick parera med insulin. Ofta fick jag väldigt höga värden vid just fester vilket även kan bero på att det oftast serveras snacks till.
 
Att vara på topp att vara social och försöka visa sin bästa sida om det kanske är en tillställning där man presenterar sig för mycket nya människor och samtidigt ha ett blodsocker som helt plötsligt ligger på 25 är krävande och jobbigt både fysiskt och psykiskt.
Man försökte parera med insulin.
Ooops plötsligt var det dags för dans och blodsockret sjönk så att man fick trycka i sig lite druvsocker.
Som ni märker kan man inte strunta i eller välja att blunda för sin diabetes även om det ska vara fest, trevligheter och alla är avslappnade och glada.
 
Det är inte bara de höga värdena i samband med alkoholintaget man ska oroa sig över som diabetiker.
Utan på natten och dagen efter så vänder det.
Pga att levern måste bryta ned alkoholen så hämmas dess glukosproduktion vilket gör att blodsockret sjunker under natten och dagen efter. Man måste alltid äta något innan man går och lägger sig för att undvika  att bli för låg.  Har man då släppt på spärrarna och druckit för mycket kanske man inte känner av symtomen lika lätt vilket är livsfarligt.
 
Jag drack och dricker alkohol vid vissa tillfällen men jag dricker aldrig såpass mycket att jag tappar kontrollen om min diabetes. Det går inte att släppa kontrollen som diabetiker.
Såklart har jag numera andra själ för att inte släppa kontrollen. Jag är förälder.
Men jag pratar även om tiden innan jag hade ett föräldransvar.
Jag har valt att inte dricka sprit, jag är 29 år och har aldrig beställt och eller druckit en drink på krogen. Detta för att jag inte vågar tappa kontrollen.
 Öl och vin känner jag att jag kan kontrollera men sprit verkar så lurigt så jag har inte vågat. Eller man kan säga att jag lärde mig av mitt misstag då jag var ung och tappade kontrollen helt och hållet. Kommer inte ihåg så mycket mer än att mamma satt vid min säng hela natten och tog blodprov efter blodprov och att hon pratatde med sjukhuset gång på gång och om jag inte minns fel matade hon mig med fil hela natten.
 Sedan dess har jag aldrig vågat dricka sprit och aldrig heller tappat kontrollen.
 
Nu då med LCHF?
Nu dricker jag inte öl längre utan enbart rödvin och vid nyår drack jag ett glas mousserande.
Jag är såklart lika noga med att inte släppa kontrollen och dricker inte så mycket.
Men jag tycker att det kan vara gott med ett glas rött till maten.
Numera kollar jag upp sockerhalten i vinerna och försöker köpa vin med så låg sockerhalt som möjligt.
Igår på tjejkvällen gjorde Morbergs sällskap. Gott och innehåller mindre än 3g/100 ml.
Sockerhalten på vinerna kollar ni på systembolagets hemsida.
Mina värden håller sig stabilare med LCHF även när jag går på fest och eller dricker alkohol. Men lite högre kan det bli ibland ca 10 men jag åker inte plötsligt upp till 25 vilket är väldigt skönt.

Skinka

Kategori: Allmänt

Jag har länge letat efter skinka utan druvsocker, socker, glukossirap,sirap, maltodextrin mm
Även om produkterna innehåller mindre än 5g kolhydrater/100g vill jag inte äta dessa ingredienser.
 
Häromdagen såg jag en ny skinka i min Maxi butik.
Oj vilken lycka!
Tyvärr ett E nummer men det är också svårt att hitta skinka utan :(
 

Frukost

Kategori: Allmänt

Jag älskar frukost.
Här kommer lite fler frukost tips. Jag har för mig att jag tipsat om olika frukostar tidigare men det kan aldrig bli för mycket :)
 
I morse gjorde mig solen sällskap vilket var underbart! Man blir på så fint humör när solen skiner in genom fönstret  på morgonen!
Dagens frukost; Kvarg lite vaniljpulver några pecan och paranötter. Ett ägg! och kaffe såklart! (älskar kaffe)
Ägg i alla dess former är toppen till frukost!
 
 
Frukosten nedan var enkel men ljuvlig!  Hallon och avokado är inte bara vackra ihop utan smakar även kanon tillsammans.( Har tidigare gjort glass på frysta hallon och avokado.Recept finns på bloggen sök på hallon och avokado glass. Perfekt även för mjölkallergiker eller laktosintoleranta.)
 
 
Fröknäcke är alltid gott.
Men vad är kletet i skålen undrar ni och ni har redan hunnit se att det inte ser så trevligt ut och jag håller med!
 Vi äter ju till viss del med ögonen men ibland så kan de luras lite de där ögonen :)  För detta var underbart gott.
Krämig avokado och jordgubbsyoghurt;
Ca 5-6 stora jordgubbar 1 avokado,0,5dl grädde 1msk philadelphia 1 tsk stevia.
Tina jordgubbarna om de är frysta, kör i mixer i med avokado, philadelphia och tillsist grädde och ev sötning.
 
 

Gårdagens middag

Kategori: Allmänt

Gårdagens middag.
Sesamnuggets, vitlökswokad pak choi, gurka, stjälkselleri och currysås.
Sambon var på hockey så då åkte vitlöken fram ;)
 
 

Nationella diabetesregistret

Kategori: Allmänt

NDR är ett nationellt kvalitetsregister som används för att utveckla och säkra diabetesvårdens kvalitet.

Svensk Förening för Diabetologi är ansvarig för driften av NDR och stöds av Svenska Diabetesförbundet. NDR finansieras huvudsakligen genom medel från Beslutsgruppen för Nationella Kvalitetsregister (Socialstyrelsen, Sveriges Kommuner och Landsting, Svenska Läkarsällskapet). Huvudman för NDR är Västra Götalandsregionen. (Ndr.nu)
 
I deras årsrapport kan man bla läsa;
 
"Att genomsnittet for alla patienter med typ 1 diabetes var65 mmol/mol"
"Att medelvärdet för HbA1c för unga vuxna individer med typ 1 är högt "
"Andelen patienter med typ 1 diabetes som legat under målnivan for HbA1c (52 mmol/mol) under hela den sista 5-årsperioden är mindre an 3%, medan samma andel för primärvårdens patienter ar 8%."
 

"Utvecklingen av HbA1c under år 2012 ar fortsatt stigandei flertalet patientgrupper .Genomsnittet för alla patienter med typ 1 diabetes var 65 mmol/mol och for alla patienter med typ 2 diabetes 55 mmol/mol. Andelen patienter med typ 1 diabetes vid medicinkliniker, respektive typ 2 diabetes i primarvårdmed HbA1c <52 mmol/mol, var 14% respektive 49%, och andelen med HbA1c >73 mmol/mol var 24% respektive 10%. Även om man grupperar patienterna med typ  2 diabetes efter behandlingstyp ses samma trend mot församrade resultat"

Kanske dags att ta reda på varför??? Eller vad man kan göra för att förändra stigande HbA1c på ett enkelt och naturligt sätt med mindre läkemedel dessutom.

Jag har sänkt mitt från 78- 58 på mycket kort tid och med mindre läkemedel! Visst jag låg inte under 52 senaste provet men jag är på god väg och jag har dessutom fått ett bättre och enklare liv och det är lättare att hantera och leva med min diabetes.

Snart dags för nytt HbA1c.

 
Här hittar ni hela rapporten. Mycket intressant statistik. Jag har inte hunnit titta i genom allt ännu.
 

Hur gör jag nu?

Kategori: diabetes

Tog inte så många blodsockertester igår men här kommer de jag tog.
 
Före frukost   Före lunch           Före Middag             Kväll
3,6                     4,1                          4,1                          6,8
 
Så här gör jag med mina doser nu.
Morgon Lantus 15e   Kväll Lantus 12e
 
Jag klarar mig alltså på långtidsverkande och har så här fint blodsocker. I och med att jag bara har långtidsverkande så sjunker jag sällan lägre än som tex morgonvärdet. Jag kan ta tex en promenad utan att riskera känning eftersom jag inte har snabbverkande i mig.
När jag sedan äter min frukost, lunch eller middag  så stabiliserar sig blodsockret oftast runt 5-6 max 7. Istället för att tillföra snabbinsulin som gör mig super känslig åt båda hållen.
Jag väljer alltså att justera det långtidsverkande istället.
Jag har ganska nyss justerat och trixat lite med mina doser "snott" lite enheter från kvällsdosen för att öka morgondosen vilket har gett bra resultat.
Väldigt sällan använder jag mitt snabbinsulin och när jag gör det tar jag ca 1-3 enheter. Det är om blodsockret någon enstaka gång ligger lite högre och när jag säger högre nu menar jag inte 20 som inte var ovanligt innan. Utan om jag någon gång råkar hamna på eller över 10 så är det för mig högt nu.
Jag rekomenderar er som tar sprutor att hellre att öka doserna på det långtidsverkande och försöka använda så lite snabbinsulin som möjligt när ni äter lågkolhydratkost. För att hålla er så stabila som möjligt!

Nu har husmorn fått tummen ur

Kategori: Allmänt

Nu ni! har jag äntligen tagit tag i att göra egen buljong. Som jag skrev igår har jag tänkt att göra det länge men det blir liksom aldrig av.
Men idag vid lunchtid så rostade jag först dessa härligheter i ugnen
Därefter har det kokat lääääänge och nu är det äntligen klart
Tar ju sin lilla tid men det är helt klart värt det. Nu kan maten få den där fylliga goda djupa smaken.
Mjölkfri och vetefri så att även Winston kan äta!
 Fri från socker, stärkelse och ja ni fattar fri från allt skit helt enkelt ;)
Sambon vet dock inte att buljongen innehåller 5st för honom  livsfarliga ämnen ;) De 5 översta är förenade med livsfara i hans värld  (om han vet att han äter det förstås)
Jag tänker inte säga något hihi.
Innehål:
Lök
vitlök
stjälkselleri
rotselleri
purjo
morot
märgben
kryddpepparkorn
lagerblad
en liten skvätt rödvin
salt
cayennepeppar
santa maria five peppers
 

Funderar ni på vad ni ska äta till lunch/ middag?

Kategori: Mat och recept

Här kommer lite inspiration
 
Rulla egna goda köttbullar och servera med härlig gräddsås!
 
Denna gång hade jag lite pofiber istället för ströbröd och ett ägg som bindmedel.
.
 
Eller så gör ni en härlig purjo och broccoligratäng och gömmer den under några skivor bacon och låter den gotta till sig i ugnen! Supergott!
 
Tjatar barnen om pannkakor?
Testa då dessa underbara amerikanska pannkakorna. Recept finns på bloggen. Sök på pannkaka!
Svensk husmanskost är gott! Varför inte kalops med blomkålsmos!
 
Köttfärs och rättika gratäng med vitlök och örter.
O nej sambon åt ej av denna goda det vågar han ju såklart inte när det finns något som heter rättika och när den dessutom innehåller härlig vitlöksost.
Tur för mig den räckte till lunch dagen efter!
Och gratäng blir ju nästan ännu godare dagen efter!
 
Snabb, enkel, god lunch. Tonfiskröra i avokado.
Mina sesam och mandelfrallor fick agera hamburgebröd i denna härliga bearnaiseburgaren!
Sugen på fisk?
Persiljestekt torsk med broccolibiffar och skirat smör!

Rättika och purjolöksoppa

Kategori: Mat och recept

Jag var tidigare ett big fan av potatis och purjilöksoppa så till lunch idag testade jag en enkel LCHF variant. 
 
Rättika och purjolöksoppa
1 rättika
ca 15 cm purjolök
1 paket bacon
2 tsk
Vitpeppar
Salt
Olja/smör att steka i
 
Gör så här
Skala och skär rättikan i tärningar eller riv den grovt om du har bråttom! (kanske tom blir godare att riva, jag ska testa nästa gång)
Skölj,ansa och strimla purjon
Skär bacon i små bitar
Fräs allt i en kastrull/gryta
Häll på ca 500 ml vatten
I med buljong
Låt koka tills rättikan är mjuk
smaka av med salt och vitpeppar
Strö ev över lite persilja
Servera med en klick creme fraiche, smetana eller philadelphia
 
(Angående buljongen så finns den bla att köpa i hälsokostbutiker eller att beställa på nätet.Självklar funkar det med en vanlig grönsaksbuljongtärning också.
Jag använder buljong väldigt sällan numera men om jag använder så är det denna.
Jag var beroende av mörk oxbuljong innan jag började med LCHF. Använde ALLTID buljong och mycket dessutom, tyckte inte att maten smakade något om jag inte hade i. Nu har jag förstått att jag troligtvis var beroende av smakförstärkare.
Buljong är nog det som jag har haft svårast att sluta med men nu har jag vant mig! Vill inte använda mig av buljong/fond även om de i vissa fall innehåller mindre än 5g kolhydrater/100g För de innehåller mycket skit som bla smakförstärkare, socker, stärkelse mm
Har länge tänkt att koka egen  och frysa in i tärningar vi får se när jag får en sån plötslig husmorsattack och tar tag i den tanken!)
 

Håller med Annika

Kategori: Allmänt

Uppenbarligen inte mjölken

Kategori: Allmänt

Hej på er!
Här hemma är det sjukstuga. Dottern har vart hemma en vecka.
Började med hennes "vanliga" magont som kommer i perioder. Men sedan fick hon även feber :(  Efter tre dagar med magont och feber blev det i torsdags både ett besök på vårdcentralen och ett på akuten för att utesluta blindtarmen. Vilket de förstod att det inte var när de kände på magen.
Hennes prover såg bra ut förutom lite för lite vita blodkroppar kan tyda på virus/infektion.
De trodde att smärtan i magen ev kunde bero på att hennes körtlar i magen svullnar när hon blir sjuk.
 
Febern försvann på fredagen men hon har vart så slö och hängig och sett så sjuk ut. Jag har inte kännt igen henne och magen som gör ont hela tiden smärtan varierar men finns där hela tiden. Så igår blev det vårdcentralen igen. Samma läkare som i torsdags och han tyckte också att hon verkligen såg sjuk ut :( men proverna var bra inget tecken på infektion. Vi får anta att tröttheten är pga av virus och hennes mage var han själv fundersam på.
Inte tillräckligt akut för att skicka vidare till barnakuten men han ringde faktiskt senare på kvällen och sa att han faxat in papprena till dem utifall att det skulle bli värre så att de fanns där.
 Är så fruktansvärt jobbigt att inte få veta vad det är. Vi kan ju ialla fall konstantera att det inte är mjölken som är problemet.
Det känns kanske som att det kan vara det där med körtlarna men man skulle ju gärna vilja få det bekräftat så man slipper oroa sig så fruktansvärt för det är nämligen inget farligt även om det såklart är jobbigt .
 
Idag är hon ialla fall tillbaks i skolan! Hon ser fortfarande sliten och sjuk ut men verkar litre piggare och inte lika ont i magen!! Håller tummarna för att det blir bra nu för denna gång .Men tyvärr vet vi att det kommer tillbaks eftersom hennes magonda kommer i perioder  :(  Som sagt väldigt jobbigt att inte få reda på vad det är men enligt sjukvården så är det svårt med just magont :( Men denna gång var det även hennes trötthet och att hon såg så sjuk ut som skrämde mig rejält :( Hemskt att se sitt barn sjuk.
Har även pratat med hennes läkare på barnmottagningen och vi avbryter med mjölkfritt. Vi ska upp och hämta remiss för avföringsprov (inte så trevligt ) men för att kolla så att det inte är någon infektion i tarmen som orsakar smärtorna eftersom hennes magonda kommer i perioder..
 
Nu är det istället lillemans tur :( Lite lätt feber och snorig.
 

Fröknäcke

Kategori: Mat och recept

 
 
Fröknäcke
 
0,5 dl deodoriserad kokosolja (utan smak)
2,5 dl vatten
1dl skalade sesamfrön
1dl solroskärnor
0,25 dl linfrön
0,25dl fibrexflingor
2 msk fiberhusk
1tsk salt
 
Gör så här

Blanda alla torra ingredienserna i en bunke. 

Koka upp vatten, lägg i kokosfettet, koka upp på nytt.

Häll  vätskan över fröblandingen och rör om ordentligt.

Häll upp på en plåt med bakplåtspapper och bred ut till en jämn,tunn kaka.

Grädda på 150° i 45 minuter.

Ta ut och skär i lagom bitar.

Sänk värmen till ca 80 grader och grädda tills det är hårt och knaprigt

 
 
Dumt att jag inte gjorde dubbelsats när jag ändå var igång. 
Knäcket var poppis även bland övriga familjemedlemmar!
Inte minst hos denna lilla kille med nagelack och stämpel i pannan :)
 
 

Detta hade vart intressant

Kategori: diabetes

 

Välkommen till Diabetesforum 2013


Diabetesforum 2013 hålls den 21-22 mars på Stockholm Waterfront Congress Center. Det här är årets stora mötesplats för alla som har intressen i diabetes och diabetesvård i Sverige.

Alla medlemmar i de organiserade föreningarna och andra intresserade, patienter, ämbetsmän och beslutsfattare inom den svenska diabetessfären önskas varmt välkomna till två givande dagar!

Arrangör är det
Nationella Diabetesteamet som är ett samarbetsorgan för Barnläkarföreningens sektion för endokrinologi och diabetes, Dietisternas Riksförbund, Svenska Diabetesförbundet, Svensk Förening för Diabetologi och Svensk Förening för Sjuksköterskor i Diabetesvård.

I det Nationella Diabetesteamet har vi sedan flera år, ett gott och konstruktivt samarbete i många frågor.

Vi hoppas att du ska finna programmet mångsidigt, intressant och lockande och att du vill deltaga och dela med dig av dina erfarenheter under dessa spännande dagar i Stockholm.


Varmt Välkommen!

 

 
Här hittar man programmet.
 
Under dag två ska det bla pratas om
LCHF - risker vid diabetes typ-1?
Kul att LCHF finns med på programmet men såklart i negativform  "RISKER". Fast ser ni frågetecknet efter hmmm
hade verkligen vart intressant att höra faktiskt.
Men då dessa två dagar nästan är lika dyra som en solsemester för en person så spar jag mina pengar och fortsätter må fint med LCHF!  Det stod förresten inte att de skulle prata om risker med de tradionella kostråden vid diabetes, för med dem råden riskerar man mycket.
För mig känns det inte som att jag tagit någon risk genom att äta LCHF utan att jag tagit chansen att leva ett enklare liv med en kronisk sjukdom.
Att jag pågrund av mitt numera jämnare och stabilare blodsocker mår mycket bättre både i nuet och även har en chans att klara mig utan komplikationer i framtiden.

Fläskfile i ljuvlig basilika och citronsås

Kategori: Mat och recept

 
Hittade på en ny variant av fläskfile igår, Sambon vågade äta trots att det syntes spår av små hackade gröna blad :)
Mjölkallergikerna fick kött med smak av citron och basilika men utan såsen.
Tänkte bjuda på receptet då det både var enkelt och gott!
Kan tänka mig att såsen passar precis lika bra till kyckling och fisk!
Jag åt shirataki nudlar till.
Just dessa shiratakinudlar från Risberg innehåller 3g kolhydrater/100g
Så glad över att Coop börjat sälja både shiratakinudlar och sjögräsnudlar. Lite smidigare än att beställa på nätet.
 
Fläskfile i ljuvlig basilika och citronsås
 
ca 800g fläskfile
1 kruka färsk basilika
1 burk smetana (2dl)
1,5dl grädde
1st citron
chiliflingsalt
vitpeppar
olja/smör att steka i
 
Gör så här
Strimla eller skär köttet i tärningar.
Bryn köttet
Krydda
Mixa basilikan med smetanan
Häll i stekpannan
Rör i grädden
Riv skalet från en citron och häll ner
Koka ihop
Smaka av med chilisalt och peppar.
(hade jag inte haft en sambo som är livrädd för vitlök så tror jag det hade vart väldigt gott att pressa i en liten klyfta)

Sesam och mandel frallor

Kategori: Mat och recept

 
Sesam och mandel frallor
175 grader
3 ägg
1dl turkisk yoghurt
2dl skalade sesamfrön
2dl mandelmjöl
1tsk salt
1tsk bikarbonat / 2 tsk bakpulver
2msk fiberhusk
25g smält smör
ev riven ost och sesamfrön att strö över.
 
Gör så här
Vispa äggen
Rör i yoghurten
Kör sesamfröna i en mixer eller med stavmixer. Mixa så smått som möjligt.
Blanda i de andra torra ingredienserna
smält smöret och häll i
Forma runda bullar
Strö ev lite riven ost och några sesamfrön över varje fralla.
Grädda mitt i ugnen 175 grader ca 20 min
 
Kan nog passa fint som hamburgebröd också!
 
 
 

En dag i backen

Kategori: Allmänt

Idag åkte vi till Karlstads slalombacke Bryngfjorden.
Mina två äldsta barn fick testa slalom för första gången. Jag var den lyckligt lottade som fick åka med dem.Medan sambon och minstingen njöt i solen och i pulkabacken.
 
Först undrade jag vad jag gett mig in på men det gick över förväntan i alla fall för min äldsta Charlie. Oj vad han åkte och gud så kul han tyckte det var.Han lärde sig fort och efter några åk så var han redan i hoppen och körde. Han tjatar redan om att vi måste åka till Sälen :)
 
Nu experimenterar jag lite i köket. Hittat på ett brödrecept som just nu står i ugnen. Håll tummarna för att det blir gott de ser fina ut ialla fall! Om det blir lyckat kommer receptet i nästa inlägg!
 
 

Vad har jag stoppat i mig?

Kategori: Allmänt

För er som inte följer mig på instagram (diabetestypettlchf) kommer några bilder på vad jag har ätit de senaste dagarna.
 
 
Tacosallad
 
Turkisk yoghurt med hallon, havtorn och linfrön.
Enkel men god lunch! Stekta ägg med smält ost.
Lunch med mamma. Smörstekt hällefilé med skagenröra och grönsaker.
 
Fluffig och nyttig shake till frukost. Vispad  äggvita, grädde, hallon, rabarber och bladspenat.
Underbara rullader med kålrotskaka och gräddsås. (Hemsk bild)
Fyllningen. Sockerfri dijonsenap. Inlagda gurkor med 0g kolhydrater/100g Fyndat på Ö&B
 
Mozzarella och tomatfylld serranoskinka
Pizza! Tomatsås,spenat, serrano, mozzarella. Botten är gjord på microbröd! Perfekt.
Microknäcke
Indiskt! Tandoorikyckling med lchf-naanbröd
Enkel citronyoghurt
Baconlindad köttfärslimpa med blomkålsmos och härlig brunsås.

Från grädde till bajsglass

Kategori: Allmänt

 
Hade vispad grädde kvar i kylen som jag haft till kesoplättar härom dagen.
Den stod där inne i kylen och skrek
"Gör något med mig innan jag blir förstörd "  Dumt att slänga mat vet ni :)
 
Fick en snilleblixt.
 
När jag var liten brukade ibland mamma och pappa när de trodde vi barn somnat äta glass med krossad choklad ni vet sådär dela på paketet och äta direkt ur kartongen.
Och jag, precis som alla barn hör så fort det plockas fram godsaker. Fort var man uppe och var lite kissnödig eller törstig.
För man måste ju kolla vad som försiggår.
När jag konfronterade mina föräldrar sa min pappa alltid att det var bajsglass. För att jag inte skulle bli sugen antar jag ;) Så GBs krossad choklad har för mig alltid lite äckligt hetat bajsglass. Den har även vart en av mina favoriter.
 
Så min stackars grädde skulle nu förvandlas till bajsglass!
 Här är smeten och hjälp vad god den var.
Nu står den i frysen och förvandlas till glass.
Ikväll ska jag göra mig på ett försök att smyga för mina barn ;)
Ska skriva ned receptet till er i ett annat inlägg tänkte jag ;) Vet inte om så många blir lockade av receptet om jag lägger det i samma inlägg som rubriken bajsglass :)

Remiss

Kategori: Allmänt

Besöket hos ortoped tekniska gjorde både "fotgubben" och mig förvirrade.
Han tyckte det hela var märkligt och hade aldrig vart med om liknande. Han tyckte symtomen liknade Mortons neurom
Bara det att mina "punkter" för smärtan inte sitter precis där det brukar.
I nästa sekund hade jag en släng av atros och sedan en stressfraktur.
Det kändes onödigt att gjuta ilägg när han inte visste om det skulle hjälpa eller inte och när han var så fundersam ang vad det var...
 
Jag sa att jag skulle återkomma.
 
Internet/google doktor som jag är på gott och ont så har jag nu läst endel om Mortons och tror att det kan vara det som är problemet. För tydligen även om "fotgubben" inte hade vart med om det så kunde det sitta på andra ställen än just de vanligaste.
Fick tid till vårdcentralen igen och har nu fått en remiss till ortoped. Så det känns ju bra att de ska kolla ordentligt. Kanske behöver ilägg sen ändå men vill gärna veta vad det är först.
 
Fick hem blodprovsunderlag för HbA1c också. Ska skicka iväg det i slutet av Mars.
 
 

Min fot

Kategori: Allmänt

För ganska så längesedan skrev jag ett inlägg om diabetesfötter. Var 30e sekund amputeras som sagt en diabetesfot någonstans i världen.
Vad jag inte berättade var att jag har haft problem med min vänster fot ett bra tag. Jag har ingen aning om det är relaterat till diabetesen eller inte.
Detta började långt innan LCHF tiden det hugger till och ilar precis som om att jag får en elektrisk stöt. Ibland känner jag ingenting förutom om jag trycker på en viss punkt på foten.
Men rätt som det är kommer de fruktansvärda ilningarna. Ibland måste folk tro att jag är knäpp eftersom jag inte kan låta bli att grimasera om det kommer en riktigt jobbig ilning. Jag tror själv att det är någon form av nervsmärta.
 
Båda mina fötter domnar även väldigt lätt bort och jag kan inte sitta still för länge för då pirrar det och jag tappar känsel.
 
Var till fotterapeuten i nov och hon sa att jag hade fina fötter och inte visade några tecken på diabeteskomplikationer. Men det hon gör är ju att pilla lite med någon sak för att kolla om man har känsel och testar om man känner vibrationer med en stämgaffel.
Tittade in snabbt till min läkare efter besöket,detta var precis dagarna innan jag började med LCHF
 Han ville veta vad terapeuten sa. Och jag berättade att det inte var något fel.
Och han menade på att det kanske inte var så farligt utan att jag upplevde smärtan värre eftersom jag mådde dåligt i övrigt just då. Han sa att om någon som du inte tycker om nyper dig på armen så gör det ondare än om någon du tycker om skulle göra det.
Jaha tack för det då var jag inbillningsjuk också.
 
Jag  vände jag mig istället till vårdcentralen. Där klämde och tittade hon lite på foten och sa att det kan ju vara en inflammation vi kan prova med en kortison spruta och se om det hjälper. Eller så får du voltaren salva som du ska smörja 3ggr/dag i några veckor.
Jag gick hem med salvan ville inte ta sprutan för jag vill gärna veta vad det är för fel på mig innan jag provar spruta in något.
Jag fick även röntga foten. Men det var inga fel.
 
Salvan fungerade såklart inte.
Jag fick remiss till ortoped tekniska för att göra ilägg.
Jag ringde och avbokade på grund av att det inte kändes som att ilägg till skorna skulle hjälpa eftersom det framförallt ilar när jag är utan skor.
 
Problemet med foten finns kvar men jag vet inte riktigt vart jag ska vända mig för att få rätt hjälp.
Jag har ringt och pratat med min diabetessköterska som inte tror att det är något med nerverna för att då brukar det vara i båda fötterna.
När jag läst lite i en ny bok om omvårdnad vid diabets kan man läsa om just ilning/ skarp smärta som liknas vid elektrisk stöt. Men sköterskan tyckte inte att jag skulle gå via diabetsläkaren utan via min vårdcentral igen :(
Det jag stör mig på är att man inte blir tagen på allvar.
Visst mitt problem kanske inte är relaterat till min diabetes. För att det brukar kännas så och det brukar vara så osv. Jag har tydligen inte helt rätt synmtom...
Men fotkomplikationer och nervskador är en vanlig komplikation hos diabetiker som man kunde undvikt om man hade fått rätt kostråd från början.
så jag tycker ändå att man kan få bli ordentligt undersökt för att ialla fall utesluta att det är det. Istället för att vänta tills man är en av de där som upptäcks för sent och min fot är en av de som hamnar på 30 sek listan.
 
Jag har nu ringt upp ortoped tekniska och sagt  att jag ville ha en tid ändå. Får väl prova om jag felbelastar och om det är det som är felet tror dock inte det men men. Har tid imorgon så vi får se hur det går.  Jag få gå den vägen istället antingen hjälper det eller så har jag uteslutit att det är det som är felet.
 

Melodifestival

Kategori: Allmänt

Hej på er!
Snart är det dags att åka till Karlstad och titta på Melodifestivalen andra chansen!
 
Vad tycker ni om en kupp i direktsändning?? Hoppa upp på scen med ett plakat med krav om bättre kostråd för diabetiker? För det måste ju uppmärksammas.
 
Nej jag får skärpa till mig. Vi ska dit med kunder till sambon så jag får försöka att hålla mig i schack ;)
 
Innan själva festivalen är det mat och show. Ska bli trevligt.
Ha en fin kväll
 

Tenta och därefter härlig Fredag

Kategori: Allmänt

Igår skrev jag tenta på kökets/matens kemi. Känns ialla fall som att jag har en chans att klara den men vi får se.
Efter en tenta är man helt slut. Men det är ändå en rätt skön känsla. Flera veckors plugg, nervositet och stress som släpper.
Denna gång har det var väldigt mycket och framförallt väldigt svårt så det har vart svårt att prioritera vad man ska fokusera på.
 
Efter tentan lunchade jag med en go vän!
Fläskfile, vitlökssmör och sallad istället för potatisgratäng.
 
Min sambo ringde och berättade att han tänkte åka hem tidigt. Jag höll på att trilla av stolen för det är inte så ofta det händer, brukar snarare vara åt andra hållet. Att han ringer om att han blir sen.
Han jobbar som revisor i Karlskoga och brukar vara hemma tidigast ca 17.20.
Vi hämtade barnen tidigare och bestämde oss för att hitta på något så att barnen åtminstone fick lite sportlov då de vart på dagis och fritids hela veckan när jag pluggat.
 
I en gympahall i närheten hade de hoppborgar, uppblåsbara hinderbanor, rutschkanor, sumobrottning mm. Så dit åkte vi. Barnen hade jättekul och jag behöver inte ha ångest över att jag inte tränat på ett tag. Jösses! Jag var helt slut och svett då jag sprang upp och ned i en rutschkana med Winston. Små barn behöver visst aldrig stanna upp och pausa. Kul att orka leka med barnen utan att knapra druvsocker!
Min äldsta hann jag aldrig fånga på kort
 
 
Fortsatte härliga Fredagen med god mat.
Älskar havskräftor! och har ni inte testat Grok ostknappar så gör det. Extra goda tillsammans med färskost.
Jag köper mina på Maxi men finns att beställa på nätet om ni inte hittar i er butik.
 
 
Efterätt när barnen somnat för denna är icke mjölkfri.
Testade ett recept i Katrin Zytomnierskas "Sött och annat gott"
Chokladkaka med mascarpone. O satan vad god den var.
Jag gillade även  konsistensen. Tycker om när det är lite kletigt.