diabetestypettlchf.blogg.se

Bloggen som alla typ 1 diabetiker borde läsa. I 15 år har jag vart offer för en stor skandal, nämligen kostråden för diabetiker typ 1. Nu har jag gått över till LCHF kost och mår bättre än någonsin. En sån enkel livsstilsförändring men så otroligt stora vinster. Jag kan helt enkelt inte hålla detta för mig själv utan startade en blogg för att fler typ 1 diabetiker ska få upp ögonen för hur man kan behandla sin diabetes den enkla och naturliga vägen Kontakt [email protected] Instagram; diabetestypettlchf Facebook; diabetestypettlchf

Tankar

Kategori: diabetes

Idag fick jag syn på denna film och blev ganska berörd. Den är väldigt dyster men ändå väldigt bra för den visar att trots att det i andras ögon och att man själv ibland låtsas utåt att diabetesen inte är något bekymmer så är  diabetes en mycket allvarlig sjukdom som inte är så rolig att dela vardag med. Men filmen ger inte värst mycket hopp för en diabetiker som ser den, tvärtemot skulle jag bli väldigt ledsen om jag såg den och inte redan hittat LCHF.  Jag är övertygad om att LCHF som behandlingsmetod skulle ge otroligt färre komplikationer och tunga ryggsäckar att bära.
 
Precis som ni ser på filmen växer Mias ryggsäck/börda och det var vad den gjorde för mig med. Min diabetes var från början inte ett lika stort problem, självklart är det en omställning och chock vid insjuknandet men bördan och den tunga ryggsäcken har succesivt ökat och ökat.
Men de flesta av er  som läser min blogg vet ju att tack vare LCHF, bär jag inte längre en sådan tung ryggsäck utan bär numera en betydligt mindre modell  för trots att LCHF förändrat mitt liv oerhört mycket finns ju ändå min sjukdom kvar men jag kan numera symbolisera bördan med en sån där ful liten magväska ni vet :)
 Och ni vet att jag är ganska upprörd över att inte LCHF är mer accepterat som behandlingsmetod för typ 1or utan att vi snarare skräms och avråds från sjukvården och att vi i många fall mår dåligt och kämpar mer än vad som behövs.
 
 
Andra tankar som kommer upp är att jag funderar över varför Sverige är ett av de länder med högst antal insjuknande  i typ 1 diabetes.?
 
Jag tycker att filmens syfte är bra, den vill väcka uppmärksamhet och att det ska tas till drastiska åtgärder för att lösa diabetesgåtan och det tycker jag vore toppen och mycket intressant om man äntligen kunde förstå VARFÖR? man drabbas. 
 
 

Passa på

Kategori: Mat och recept

Nu finns dessa gulliga små ostar på Netto igen! Ett nät innehåller 25 ostar à 20g. 10 gouda 5 edamer 5 cheddar 5 gouda med örter! 39 kr/nät

Helgen

Kategori: Allmänt

Hej på er!
I helgen var jag och sambon i Stockholm. Först blev det Moderna museet och en häftig  utställning med Hilma af klint.
Därefter  vallfärdade jag till LCHF-klubben i Sturegallerian.
Vi slog oss ner på en av alla härliga uteserveringar och jag firade vallfärden med ett glas rött och att krama påsen hårt :)
Jag köpte den omtalade stevia sötade nutellan från Cavalier. Jag vore tacksam om någon kommer hit och gömmer den. Så  hemskt god att jag tappar kontrollen. Under hela min LCHF tid har jag enbart hållt mig till lite då det gäller LCHF vänliga bakverk/godsaker det har liksom räckt med en bit osv tillskillnad från då jag inte åt LCHF och inte hade något stopp. Men denna nutlla går inte att sluta äta om du väl börjat. Jag kan alltså både rekommendera och avråda  er att testa om ni inte redan gjort det. ;)
Jag köpte även Sweet drops berry från Sweet leaf som jag hunnit testa med vispad grädde och lite riven sockerfri choklad. Tyvärr råkade jag ta för många droppar så det blev fruktansvärt sött. Mådde nästan illa.
Jag testade dagen efter att blanda bara någon droppe i turkiska yoghurten till frukost och då var det jätte gott! Men som sagt försiktigt med doseringen!
 
Tillbaks i Stockholm;
Vi mötte upp ett annat par som vi känner och åt en god middag tillsammans. Jag åt Grillad röding med säsongens grönsaker och dillaioli. Väldigt gott!
Därefter var det dags för Bon Jovi! jag fick biljetter när jag fyllde år i julas och nu var det alltså äntligen dags.
 
Hemma i Kristinehamn igen har vi firat min äldsta son som fyllt 11år! Han blev glad för fotbollsläger, pengar, kläder  och presentkort på Intersport! Som han själv sa har han ju faktiskt växt ifrån leksaker och sånt.
Gud vad tiden går fort
 

Paranötsbollar

Kategori: Mat och recept

Paranötter är en av de mest näringsrika nötterna, de innehåller bland annat mycket selen, E vitamin, zink och magnesium. Här kommer ett busenkelt recept på paranötsbollar som jag gjorde härom dagen!

Paranötsbollar
 
Mixa 1 dl paranötter med ca 25 g smör/ kokosolja, 1 msk sötströ / sukrin  melis och 1msk kakao. Kan även vara gott att smaksätta med en skvätt kaffe om man vill!

Rulla i kokos och ställ i kylskåp en stund före servering.

Piffa upp vardagsmaten!

Kategori: Mat och recept

Köttfärssås och spaghetti är en återkommande vardagsrätt hemma hos oss och säkert  i de flesta andra familjer. För min del blir det ju inte längre vanlig spaghetti utan något annat gott tillbehör som tex shiratakinudlar, smörstekt vitkål/zucchini /blomkål eller LCHF-pasta (recept finns på bloggen) Idag blev det shiratakinudlar. Men det jag egentligen tänkte tipsa om är att det blir himla krämigt, fett och gott att lägga i en burk färskost med vitlök/vitlök ört smak i köttfärssåsen! Enkelt dessutom! Så om ni inte testat gör det!

Underbar fest

Kategori: Allmänt

 
Mammas 50 års fest blev superlyckad!
Vackra Mamma
 
 
 
 
Festen var i Lördags och idag Tisdag har jag enorm träningsvärk. Jag dansade som en tok fram till 03.30 det var längesedan jag höll igång så kan jag säga!
LCHF har förvandlat mig till duracellkanin :)
 
 
 

Fin dag igår!

Kategori: Mat och recept

Igår fyllde min älskade mamma 50år! Familjen och grannarna firade henne! Det måste vart årets varmaste dag här i Kristinehamn. Vi hade en underbar kväll jag älskar som jag sagt tidigare när alla mina syskon är hemma och hela familjen är samlad! Vi wokade ute! Otroligt trevligt och söta mamma hade köpt shiratakinudlar till mig och även till
min son Winston som inte tål vete. Vi satt ute hela kvällen och det är så skönt nu när man äntligen kan göra det. Mamma fick en London weekend tillsammans med hennes man av alla oss syskon. Vi var även i väg till en fotograf tillsammans i hemlighet vid påsk då alla syskon var hemma. Så mamma fick ett litet annorlunda familjefoto på oss alla syskon. Vi ville ha någon roligare bild då vi är lite galna i vår familj. Efter mycket om men då sex syskon enats så blev vi fångar. På våra skyltar står våra födelsenummer. Tavlan blev riktigt snygg, annorlunda och rolig. Mamma blev otroligt glad!
Idag blir det stor fest i en herrgård för mamma! Jag har hjälpt henne fixa där ute i några dagar och det kommer bli så bra! Det blir ca 70 gäster och många har jag inte sett sedan jag var liten och bodde i Göteborg så det ska bli så himla kul! Nä nu ska jag sätta fart, har lite att fixa med.
Just det, jag håller även på att justera mina insulindoser igen då jag behöver mindre insulin, men mer om det i ett separat inlägg.
Ha en fin dag!

Frukosttips på kvällskvisten!

Kategori: Mat och recept

Idag hittade jag på ett nytt mikrobröd som blev väldigt gott!
Blanda 1 ägg, 25g smält smör 0,5dl skalade sesamfrön, 0,5dl mandelmjöl och lite salt. Värm på full effekt 2 min!

Frisk på fel sätt

Kategori: diabetes

Hallon och hasselnötspaj

Kategori: Mat och recept

Hittade på en super god paj till efterrätt idag. Här kommer receptet.
 
Hallon och hasselnötspaj
 200g hallon
100g smör
2 dl hasselnötter
1 dl mandelmjöl
1 dl kokos
0,5dl stevia strö
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader
Smörj en pajform med lite smör
Häll i hallonen
Kör hasselnötterna i mixer/hacka dem
Nyp i ihop rumsvarmt smör, hasselnötter, mandelmjöl, kokos och stevia strö
Fördela över hallonen
Grädda mitt i ugnen ca 15-17 min
Servera med vaniljsås
 
 
 

Halvårsrapport

Kategori: Allmänt

Ett halvår med LCHF

Min stora vinning är ju såklart att jag fått ner mitt HbA1C (långtidsvärde blodsocker) från 78-48. Detta utan den minsta ansträngning.

LCHF är enkelt, gott och naturligt.

Jag tar enbart långtidsverkande insulin 2 ggr/dag.  Istället för de två plus måltidsinsulin vid varje måltid och ibland extra insulin för att justera ett dåligt blodsocker. Jag har alltså med hjälp av mindre insulin fått ett otroligt jämnt blodsocker.

Från mellan 5-9 sprutor/dag till 2/dag. Detta är det som människor som inte har diabetes kan se och ofta förknippar diabetes med nämligen sprutor. Detta är ofta egentligen det minsta problemet för en diabetiker. Det är inte så jobbigt att ta sprutor egentligen även om det såklart är skönt och en frihet att slippa ta så många nu.

Men det jobbiga är det dolda i sjukdomen. Det psykologiska bitarna som man som diabetiker tvingas brottas med i hemlighet. Att man kämpar för att få jämnt blodsocker men att ändå inte lyckas samtidigt som man vet vad som kommer att hända om man inte ligger bra i blodsockret.  Man tvingas prestera som vilken människa som helst trots att man med ett svajigt blodsocker inte mår så värts bra, men det är ingen som ser. Utåt har man lärt sig att säga att det är inte så farligt man lär sig leva med det samtidigt som man inombords mår dåligt.

Jag har nu förstått att det jag hade  lärt mig var att acceptera att må skit. Nu vet jag att jag är värd så mycket bättre, alla är värda att må så bra som jag gör idag och det är så enkelt att få blodsockret jämnt, det är numera ingen daglig kamp. Jag är inte heller lika rädd för komplikationer.

Jag har mycket mindre insulinkänningar än tidigare.  Jag har inte heller hemska höga värden runt 20 som jag åtminstone hade varje vecka tidigare.

Vi kan titta på den lista som jag hade med i mitt första blogginlägg. Den med alla mina symtom som jag hade innan LCHF.

*Huvudvärk (jag hade extrem huvudvärk i perioder och var till och med på datortomografi men inget fel hittades)

NU: Den extrema huvudvärken är borta. Jag har haft huvudvärk någon gång på ett halvår men absolut inte av den tidigare karaktären.

*Ledvärk (under många år led jag av diffus ledvärk framför allt i benen, har vart hos läkare flertal gånger för detta och remiterad till reumatolog men ingen kunde konstantera något fel )

NU: Värken är som bortblåst! Det är så himla skönt att slippa, det går inte att beskriva med ord.

*Diarré/ problemmage

NU: Som många med mig upplevt har deras problemmage försvunnit med hjälp av LCHF. Hos mig försvann den helt otroligt dag 1! Skönt att slippa springa på toa ca 15 ggr/ dag

*Nästan ständig förkylning (halsont)

NU: Jag har märkt av att jag är mindre infektionskänslig. Jag har vart förkyld ett par gånger under detta halvår. Men det är en enorm skillnad. Tidigare gick jag runt och var ”halvsjuk ” hela tiden och framförallt ont i halsen. Så fort jag trodde att det gått över så kom det igen.

*Feberkänsla(fast jag inte har feber)

NU: Detta känner jag inte heller på samma sätt längre.

*Oförklarad trötthet

NU: Piggare än någonsin! Självklart kan man vara trött ibland det är mänskligt, men den trötthet jag tidigare kände var inte mänsklig. Vaknade och det kändes som att man inte sovit överhuvudtaget. Nu vaknar jag pigg och utvilad!

*Orkeslös

NU: Har mer energi  

*Deprimerad (ibland)

NU: Bättre, jag har även märkt att mina pms besvär minskat till inte bara min utan även min stackars sambos glädje

*Trögtänkt "gröthjärna", Hittar inte ord

NU: Upplever att hjärnan fungerar bättre! Har inte svårt att hitta ord, jag kunde stå  som en zombie och leta efter ord tidigare och det kändes som att jag hade gröt eller seg kola i huvudet.

*Nästan ständiga svampinfektioner i underlivet. Candida? ( som diabetiker får man lättare svampinfektioner och det är inte så konstigt efter som svamp livnär sig på sockerarter)

NU: Borta! Har inte haft en ända infektion. Underbart!

*Klåda på kroppen

NU: Borta

*Väldiga humörsvängningar

NU: Jag har fått ett mycket jämnare humör och det är inte så konstigt med tanke på dels mitt välmående men även min numera jämna blodsockerkurva!

 Andra saker som jag inte har med på listan men som jag upplevt skillnad på är min hud. Jag har senaste 8 åren haft problem med ful oren hud i ansiktet. Jag tycker att det blivit mycket bättre med LCHF. Jag säger inte att jag fått skinande supermodell hy men det har blivit skillnad och jag tycker mig ha fått bättre lyster!

Jag är inte hungrig mellan måltiderna.

Jag har fått en nytändning i köket. Jag äter mer varierat än någonsin, det är gott och roligt! Tidigare körde man ofta sina standard rätter nu testar jag mycket nytt. Jag fokuserar på allt jag får äta och inte på det jag inte får äta. Jag tycker inte synd om mig själv för att jag inte får äta vissa saker och saknar ingenting för det finns så mycket alternativ och så är det ju inte så att jag inte får utan jag väljer att inte äta och valet är numera inte så svårt.

Sammanfattningsvis LCHF för mig har och är fantastiskt och det finns inget som skulle kunna få mig att gå tillbaks till de sjuka kostråd som vi diabetiker är rekommenderade.

Hoppas du typ1a som ännu inte provat LCHF vågar. Du är värd livskvalitet och  ett enklare liv.

 

Firar

Kategori: Allmänt

Idag firar jag och LCHF 6 månader tillsammans. Jag är otroligt lycklig över att jag fattade ett så klokt beslut. Det har förändrat mitt liv och jag är övertygad om att det blir jag och LCHF livet ut!
Tänkte sammanfatta alla positiva saker som LCHF fört med sig för mig. Det är så otroligt och fantastiskt!
Inlägget kommer inom kort så håll utkik :)
Ha en fin kväll allihopa!
 
 

De säger att LCHF är extremt

Kategori: Allmänt

 
Att skära upp buken och koppla bort lite magsäck och tolvfingertarm och dra magsäcken till tunntarmen på typ 2or anser jag mer extremt än att bli frisk genom äta naturlig mat.
Nu vill de alltså inte längre att detta ska ses som en sista utväg utan tidigare betraktas som en behandlingsalternativ det ska dessutom vara kostnadseffektivit.
Har de ens rekommenderat patienterna att testa LCHF?
 Jag märker att jag blir riktigt arg när jag skriver så jag väljer att avsluta här för att inte riskera att bli censurerad eller påhoppad för att anses ha en liten för hård ton eller något liknande hihi
Men att det är sinnesjukt är det minsta jag kan säga.

Chiliost gratinerad kycklingfärs i spetskål

Kategori: Mat och recept

Har faktiskt aldrig använt mig av kycklingfärs så idag tyckte jag att det var dags att testa
Det blev chiliost gratinerad kycklingfärs i spetskål.
 
 
 
Chiliost gratinerad kycklingfärs i spetskål 2st
225 grader
4 hela spetskålsblad
250g kycklingfärs
0,5 st gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk sesamolja
0,5 dl smetana
2 dl Boxholms chiliost
Smör till stekning
Olja
Cayenne peppar
Salt
peppar
 
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader
Hacka löken, riv osten grovt.
Smält rejält med smör i en stekpanna och fräs löken
I med kycklingfärsen och bryn den
Pressa i en vitlöksklyfta
Krydda med cayennepeppar och vitpeppar
Häll i smetanan
Salta
Ta försiktigt av 4 st hela blad från spetskålen lägg ihop två stycken så att de formar en skål.
Pensla dem med olja
Fördela fyllningen i bladen och strö över den rivna chiliosten
Gratinera i ugnen ca 8-10 min
 
 
 
 

Fantastisk träff

Kategori: Allmänt

 
Oj oj oj vilken lyckad LCHF-träff det blev.
Började med intressant och inspirerande  föreläsning av Jonas Bergqvist http://www.jonasbergqvist.se/ Han pratade bland annat om LCHF, träning, periodisk fasta och livsstil.
Det har det visat sig att högintensiv träning i intervaller och LCHF är en kanon kombination!
I pausen bjöds det på god  LCHF-fika.
 
Efter föreläsningen var det utlottning av massor av produkter från sponsorer*
Därefter mingel provsmakning av produkter,mat och dryck.
Maten som Jill lagat var super! (www.jillsmat.se)
Detta fick vi i vår goodiebag
Jag har träffat så många underbara människor. Vilket gäng och vilken glädje och energi det var. Kändes verkligen inte som att det var första gången vi alla sågs!
Kul att ses på riktigt då många av oss följer varandra på Instagram.
Skönt och annorlunda att vara på ett ställe där man anses "normal" och inte bli ifrågasatt angående sitt val av kost.
Inspirerande att träffa och höra hur fantastiskt LCHF faktiskt är för många.
Självklart många vars syfte med LCHF från början var och är viktnedgång men som under tiden upptäckt att de inte bara går ner i vikt utan att de även mår så bra utav kosten och de förstår att till skillnad från alla mirakelkurer de testat innan så är LCHF en hållbar livsstil.
Jag träffade även människor som blivit av med sockerberoende, migrän och värk.
Tack till er alla goa människor som var med på träffen längtar redan till en nästa träff!
 
 
Vi var ett gäng som fortsatte ut till Grand Garbo för party och dans. Där väntade ett förbeställt drinkbord med sockerfri cider, lowcarb öl och bubbel!
 
Dagen efter var man självklart lite trött men verkligen fulltankad av positiv energi!
 
Tack fina Jill och Magda för en fantastisk dag och kväll! Allt var så otroligt bra ordnat!
www.jillsmat.se
Och tack till alla er andra goa människor som var med på träffen!
 
 
 
 
 
*sponsorer
www.chris-wine-nordic.dk/Sverige
www.sevan.se
www.mariannslchf.se
www.carbzone.se
www.lchfklubben.se
www.brodernanilsson.se
www.somanordic.se
www.vaniljimporten.se
 
 
 
 
 
 
 
 

Bra reportage

Kategori: diabetes