diabetestypettlchf.blogg.se

Bloggen som alla typ 1 diabetiker borde läsa. I 15 år har jag vart offer för en stor skandal, nämligen kostråden för diabetiker typ 1. Nu har jag gått över till LCHF kost och mår bättre än någonsin. En sån enkel livsstilsförändring men så otroligt stora vinster. Jag kan helt enkelt inte hålla detta för mig själv utan startade en blogg för att fler typ 1 diabetiker ska få upp ögonen för hur man kan behandla sin diabetes den enkla och naturliga vägen Kontakt [email protected] Instagram; diabetestypettlchf Facebook; diabetestypettlchf

Knäckig blåbärspaj

Kategori: Mat och recept

Igår plockade jag och barnen blåbär. Det resulterade i en blåbärspaj på kvällen.
 
Knäckig blåbärspaj
75 g smör
1 dl grädde
3 msk sötsrö
0,5 dl grovt hackade rostade hasselnötter
3 dl mandelmjöl
1 ägg
250 g blåbär
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader
Smöra en pajform och lägg i blåbären
Smält smöret i en kastrull häll i grädden och låt småkoka i ca 10 min tills det fått tjockare och trögare konsistens.
Häll i sötströ, hasselnötter, mandelmjöl och blanda. Rör sist i ägget.
Häll blandningen över blåbären, rör runt lite om det behövs
Grädda mitt i ugn ca 18-20 min
Servera gärna med fluffig vaniljvisp gjord på grädde och smetana. (Recept nedan)
 
Winston fick sin egna "paj" muffin eftersom han inte tål smör.
 
 
 
Fluffig vaniljvisp
2 dl smetana
1 dl grädde
ca 1 msk sötströ
vaniljpulver
Gör så här
Vispa smetana och grädde fluffigt för hand.
Blanda i sötning och vaniljpulver efter behag.(jag vet inte riktigt hur mkt vanilj jag har i då jag använder en vanilje - twister )
Vaniljvispen passar utmärkt även till jordgubbar
 
 
 
 

skaldjursbuffé

Kategori: Allmänt

 
 
Mina två äldsta barns Pappa bor i Ockelbo, de träffas inte så ofta men på Sommaren brukar det i alla fall bli minst  en vecka.
I Söndags hade de vart där just en vecka och det var dags att hämta hem dom. Det är ju en bit att åka fram och tillbaks på en dag så jag, sambon och minstingen åkte till Gävle på Lördagen och sov en natt på hotell. På kvällen hade vi bokat bord på en mysig restaurang Fiskemagasinet.
Vi käkade skaldjursbuffé!!!!
 
Först hummer och krabba. Hummern var kanon och krabba var spännande då jag inte ätit det sen jag var liten, men det var  tyvärr inte någon höjdare enligt mig!
 Jag älskar havskräftor!! Rökta räkor var inte så dumt det heller ;)
Något annat jag älskar är varm rökt lax, det är nog vad jag skulle välja att äta varje dag om jag var tvungen att bara äta en sak resten av livet :) Denna varmrökta pepparlax slog allt. Om ni någon gång är i Gävle måste ni köpa varmrökt lax från deras butik/rökeri/ restaurang.
 
 
 
 
 

Fullt upp med ingenting

Kategori: Mat och recept

Hej på er
Jag bloggar dåligt nu, har fullt upp med att göra ingenting.
Jag bara njuter av det underbara vädret, ledigheten  familj, vänner och massa fet god mat såklart!
Här kommer lite matinspiration;
Dagens frukost ett ägg och nykokt krusbär och jordgubbskompott med grädde!
Krusbär innehåller ca 5,7g kolhydrater/ 100g

Köttfärssås med oliver och färskost vitlök och örter serverat  med sjögräsnudlar, riven parmesan och klippt persilja!
 
Blir såklart en hel del grillkvällar.
Grillad Kyckling, sallad och bearnaisesås. Det bästa och godast är självklart att göra egen béarnaisesås, men det är inte alltid man har tid och lust med det. 
 Bästa färdiga bearnaisesåsen köper ni på Lidl.
Den innehåller inte socker, stärkelse, maltodextrin och annat sånt där skit ni vet ;)
Jag har tidigare inte vart ett stort fan av karré. Men här köpte jag en hel bit och skivade och marinerade själv. Blev kanon! Och Halloumi är ju för gott! Min favorit är Fontanas tre sorters peppar. Har ni inte redan testat den så gör det!
Ett gott tillbehör till grillat; Avokado, jordgubb och basilikasallad! Jag känner på mig att det hade vart supergott att toppa med lite fetaost, men hade ingen hemma då, får testa det någon gång!
 
En god och enkel efterrätt! Kaymak chokladpudding med grädde!
Recept finns på bloggen; sök på chokladpudding.
Fläskfilé och bacon i 4 pepparostsås med smörstekt kryddat blomkålsris!
Snabblunch! Broccoligratäng med bla ädelsost gjord i mikron!
Tonfiskwrap!
Wrapen gjorde jag av ägg, smetana och fiberhusk.
 
Har säkert tipsat om mikrobröd förut, men vet inte om jag tipsat om detta goda som jag blandat i sesamfrön i.
1 ägg 25 g smör 0,5 dl mandelmjöl 0,5 dl skalade sesamfrön blanda på tallrik och kör i mikro ca 2 min!
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 

Vimmerby

Kategori: Allmänt

 
 
Hej på er!
Vi har vart på en liten minisemester!
Vi åkte till Vimmerby i tisdags. Började med att luncha inne i stan. Hittade en perfekt pizzeria (Shalom) som fattat grejen;
Efter den fina lunchen åkte vi till inspelningsplatsen av barnen i Bullerbyn. Det är så himla mysigt där!
 
Därefter åkte vi vidare mot Fredensborgs herrgård
 
Väldigt trevligt ställe för både barn och vuxna. Vi lekte,solade, bada, spelade minigolf, lånade en roddbåt.
På kvällen åt vi väldigt god mat och när jag beställde fick jag en liten udda kommentar då jag bad att få maten utan potatis.
Först tittade hon lite frågande på mig och när jag säger att jag gärna tar lite extra brynt smör istället ser hon ännu mer fundersam ut. Jag riktigt såg hur hon tänkte hmmm varför byta potatis mot smör.
 Min sambo försökte rädda situationen och förtydliga lite " hon är sådär LCHF du vet"
Och då sa hon "Åh din stackare"
Varpå jag svarar " Nej det är faktiskt helt underbart, har aldrig mått bättre!" och sedan kom halva historien att jag är diabetiker och tar 1 spruta istället för 5-9, hon slutade tycka synd om mig för att jag inte kunde äta deras fantastiska potatis crème och imponerades istället av hur mycket kosten faktiskt kan göra för hälsan! 
 
Halstrad gös från Åsunden med grillad pancetta, ramslöksknoppar, brynt smör samt säsongens grönsaker!
 
Onsdagen spenderade vi på Astrid Lindgrens värld, vilket var fantastiskt
 
 
 
 
Så här stark blir man om man väljer smör istället för potatis :)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Aubergine! Du är vacker men........

Kategori: Mat och recept

 
Aubergine innehåller 2,2g kolhydrater/ 100g och är alltså bra ur  LCHF perspektiv.
Med sin fina färg och form tycker jag dom är otroligt vackra och lite häftiga när de inte är tillagade!
Men tyvärr har jag aldrig riktigt fastnat för dem rent smak och konsistensmässigt när de är tillagade.
Trots det kunde jag ännu en gång inte motstå dess skönhet då  jag var och handlade.
Jag trillade dit och fick med mig en vacker Aubergine hem....
 
Det blev en underbar Moussaka med  Grana padano och  mozzarellaost.
 
Ok Aubergine jag erkänner; Jag börjar falla för dig på riktigt och inte bara för ditt vackra utseende.
 

Pappa 50 år

Kategori: Allmänt

På Tisdag fyller Pappa 50 år men vi tjuvstartade firandet i Fredags.
Jag och mina bröder åkte tåg ner till Göteborg tillsammans för att vara med på festen som hölls på ett supertrevligt ställe; Jungman Jansson
Först var det tipspromenad och därefter grill buffé som vi åt ute på altanen med utsikt över havet.
 
 

 
 
Lamm och kalv.
Jag har faktiskt inte ätit lamm speciellt många gånger i mitt liv men det var väldigt gott och bra tillagat.
 
Efter maten var det bla lekar, presentöppning och dans.
Det var riktigt trevligt och helt underbart att träffa släkt som jag inte sett på ca 10-20 år.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pepparkaksmuffins med philadelphiafrosting

Kategori: Mat och recept

Eftersom min yngsta son än mjölk och veteallergiker bakar jag muffinsen med rapsolja, men det går att byta ut mot ca 100g smör.
Nu har han äntligen testat att äta nötter och mandel också och än så länge verkar det funka bra, vilket är skönt för då är det lite lättare att baka samma till hela familjen!
 
Pepparkaksmuffins
(Ca 18 medelstora)
6 ägg
1dl sötsrö
1 dl rapsolja/ 100g smör
5 dl mandelmjöl ( även gott att byta ut en liten del till hasselnötsmjöl)
2krm vaniljpulver
3tsk bakpulver
4 tsk kanel
4 tsk ingefära
3 tsk kardemumma
3 tsk nejlika
(eller anv färdig pepparkakskrydda)
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader
Vispa ägg och sötning fluffigt
Tillsätt övriga ingredienser och rör samman till en smet
Klicka ut smeten i muffinsformar
Grädda mitt  i ugnen ca 13 min
Philadelphiafrosting
200g philadelphiaost
50 g smör
1,5 msk sötströ
ca 3krm vaniljpulver
Lite saft och rivet skal av citron
Gör så här
Mosa eller mixa ihop alla ingredienser och spritsa/bred ut på de svalna muffinsarna
 
 
 
 
 
 
 
 

Jag vill inte bli bjuden på en vetebulle

Kategori: diabetes

 

Jag har kritiserat kostråden för diabetiker förr och nu är det dags igen. Det gör mig väldigt förbannad att det som egentligen är självklart (ät mindre av det du inte kan hantera) görs till något ologiskt (ät mest av det du inte kan hantera) för att läkemedelsbolag ska tjäna ännu mer pengar. Såklart är jag oerhört tacksam att insulin finns annars skulle jag vart död, begravd och uppäten av likmask för längesedan.
 Men man behöver ju inte göra kostråden ologiska och diabetikerna sjukare för att sälja mer.
 
I Finland har ca 40 000 människor typ 1 diabetes.
 
På finska diabetesförbundets sida finns en rubrik Väl rätt kost

"
  • Allsidig – Smakar gott – Tilltalande – Varierad kost – Bra för hjärtat
  • individuellt avpassade matportioner utifrån energiförbrukning och målvikt
  • bröd, gröt, müsli och andra spannmålsprodukter, helst fullkornsprodukter och gärna till alla måltider
  • mycket grönt, frukt och bär
  • potatis, ris eller makaroner till huvudmålen
  • fettfria och magra mjölkprodukter i måttliga mängder
  • bordsmargarin eller magra fettblandningar på brödet
  • magra och saltreducerade charkvaror alternativt ost, kött, kyckling och fisk i måttliga eller små mängder
  • olja eller andra mjuka fetter till matlagning och bakning."

 Ordet magra används flitigt.  Vi ska gärna  äta spannmålsprodukter till varje måltid utöver pasta, ris, potatis eller makaroner. Är inte detta sjukt och jävligt ologiskt?

Man kan också göra som jag och många andra diabetiker som förstår logik gör. Undvika kolhydrater eftersom det är det som höjer blodsockret.


Det finns även en underrubrik Vad ska man bjuda en diabetiker på?
Här har ni svaret:

"Man behöver inte ställa till med något extra för diabetiker eller  andra som är måna om sin hälsa. Bjudmat till diabetiker behöver inte  sötas på något speciellt sätt. Du kan bjuda på salt eller sött – men  helst fettsnålt och i små portioner. Då kan diabetikern själv bestämma  vad han eller hon vill äta. Frukt är för det mesta utmärkt bjudmat, till exempel vid möten och sammanträden.

Fettsnåla vetebullar och bärpajer är alltid bra kaffebröd. Däremot  kan man gärna hoppa över feta bakverk som wienerbröd och bakelser på  mördeg.

Om det bjuds på förfriskningar är det bra att duka fram sockerfria  varianter och mineralvatten med låg natriumhalt. Många föredrar dem.  Ställ gärna fram icke-energigivande sötningsmedel till kaffet."

 

Oj oj va farligt fett är för oss diabetiker. När ska det fokuseras på det som är problemet för en diabetiker? ,  Kolhydrater, fett höjer inte blodsockret.  Jag undrar förresten om det är någon som är mån om sin hälsa som kallar en fettsnål vetebulle för ett alltid bra kaffebröd?

Lustigt är det också med alla torra sockerfria bakverk på caféer som är baserade på vetemjöl  

Vetemjöl påverkar blodsockret på samma sätt som rent socker och gluten är dessutom källa till många sjukdomar. 

Finska diabetes förbundet! Är det ok om jag hoppar fettsnål vetebulle om jag blir bjuden?

 

 

God middag

Kategori: Mat och recept

Igår använde jag min nya lergryta och lagade en underbart god gryta typ boeuf bourguignon. Använde som vanligt inget recept och tog inga mått men detta hade jag i;
Högrev
Bacon
Lagerblad
Rött vin
Örter
Lök
Salt
Vit o svart Peppar
Paprika pulver
Cayenne
Enbär
Kryddpeppar
Liten skvätt tamari soya
Lite tomatpure
Mot slutet; 
tärnad paprika! Chili flakes! klippt persilja! och så avslutar vi till alla diabetes dietisters stora skräck med fet härlig Smetana och extra smör!
 
Tror det var allt!
Man kan liksom inte misslyckas med ett gott långkok i lergryta. Blötlägg grytan först o proppa sedan i massa gott och ställ in i kall ugn, sätt ugnen på ca 175 grader o låt den stå några timmar o gotta till sig!!

Under tiden kan man roa sig med något annat! Perfekt!
Till detta åt jag en rätt ful men god skapelse, parmesan och majrovkaka!
Rev ungefär lika mycket parmesan och majrova, lite lök, pressa ur vätskan ur majrovan. Blanda allt i med kryddor stek i rikligt med smör pressa på kakan med en stekspade när du steker för att få den att hålla ihop.


Tre saker till er inköpslista

Kategori: Mat och recept

*Smetana
(Rysk syrad gourmetgrädde! Innehåller 42% fett!! alltså fetare än Creme fraiche och vi älskar fett eller hur!?  Smetana passar lika bra i kall som varm matlagning och klarar höga temperaturer utan att skära sig. Smaken är rund men frisk, och konsistensen är tjockt krämig. Vispa den hårt för riktigt fast konsistens, eller rör lätt så blir den lösare. Arla Köket® Smetana är dessutom  laktosfri!)
 
 
*Avokadoolja med citronsmak
(tror jag kan ha tipsat er om denna härliga olja tidigare, men, men. Har för mig att den var rätt dyr men tveka inte för den är väl värd sitt pris. God som tusan och räcker väldigt länge, då man inte behöver så värst mycket. Jag har haft min jätte länge!
Jag använder den framförallt i smoothies, turkisk yoghurt, sallader eller till fisk. Oljan innehåller  mycket E- vitamin och naturliga antioxidanter! )
  
 
*Jordgubbar
(vad vore svensk sommar utan jordgubbar? Innehåller visserligen ca 8,3 g kolhydrater/100g men unna dig någon gång ibland då blodsockret tillåter! Jordgubbar är rika på C- vitamin, järn  och folsyra. Dessutom är jordgubbarna en bra källa för ellagsyra som sägs ha kraftigt anticarcinogen effekt.)
 
Men nu till det enkla trolleriet.
Kör dessa tre ingredienser i en mixer och du får en alldeles ljuvlig smoothie!
Alltså;  några jordgubbar, rätt mycket smetana och en skvätt avokadoolja!!!!!! mmmm jag ville aldrig att den skulle ta slut :)
 
 
 

Godmorgon

Kategori: Allmänt

Godmorgon på er!
Visst är det underbart när man kan äta frukost ute! Morgonens blodsocker 4,6. Dagens frukost;Avokado, vispad grädde, några jordgubbar och paranötter! Kaffe med kokosolja. Gott och förmodligen lagom med kolhydrater i förhållande till mitt blodsocker! Det är lite så jag tänker vid bl.a. Frukost. Vaknar jag med tex 7 i blodsocker väljer jag något mer "strikt" tex ägg och skulle inte ätit jordgubbarna, men som idag kan jag utan problem äta lite jordgubbar och hamna bra i blodsocker efter frukost!

Idag är det dags för våra grannar och goda vänners årliga volleybollturnering! Förra året var jag i det vinnande laget satsar på vinst i år igen!
Ha en fin dag, hoppas solen lyser på er med!

1 spruta

Kategori: diabetes

Har glömt att berätta för er att jag numera tar 1 spruta/ dag.
Istället för att dela upp mitt långtidsverkande (Lantus) i två doser morgon och eftermiddag/kväll tar jag allt på morgonen.
Tog ett tag att hitta perfekta dosen men tror jag hamnat rätt nu!!!!
Jag tar nu alltså enbart 1 spruta/ dag istället för 5-9 sprutor/ dag som jag gjorde innan LCHF
 
 

LCHF-campingen 2013

Kategori: Allmänt

Först ut som föreläsare var Annika Dahlqvist, hon berättade om sin LCHF-resa.
Därefter lyssnade vi på Tommy.
Han kallar sig Tommy 50% då han lyckats gå ner halva sin vikt, tror det var ca 85 kg vilket är grymt bra gjort. Trevlig kille som var en av dem  jag åt middag med senare under kvällen.
Nu läser till kostrådgivare hans blogg hittar ni här; www.tommytappar.se
 
 
Efter en liten kaffe paus var det Mats Lindgrens tur att äntra scenen. Mats har med hjälp av LCHF blivit av med bla Diabetes typ 2, hjärt och kärlbesvär och  prostatabesvär. Nu driver han LCHF-matkasse.
Han hade även spelat in en rolig låt den hittar ni här!
 
 
Sedan lyssnade vi på Jonas Bergkvist, sjukgymnast, personlig tränare och kostrådgivare som jag även lyssnat på när jag var på LCHF-träffen i Stockholm. Han är en otroligt duktig och inspirerande föreläsare som också var med på middagen på kvällen.
Jonas har i dagarna skapat debatt med sitt sockerfria barnkalas, ni kan läsa om det här; http://www.aftonbladet.se/wendela/barn/article17064070.ab
Bra med sockerfritt barnkalas tycker jag! Ofta blir det näst intill frosseri på barnkalas tårta, glass, kakor, bullar, godis, chips, ostbågar och dricka.
 
Näst på tur var Mattias Ribbing och hjälp vilken människa, jag blev nästan rädd, han har tränat sig till ett så sjukt bra minne.
Mattias är rankad 75:e bästa minnet i världen och har SM tre år i rad.
Här är några av hans prestationer;
Han tittar på spelkort under 30 min och kan därefter komma ihåg 364 st alltså 7 kortlekar i rätt ordning.
Tittar på binära tal (1or och 0or) i 30 min  och kommer ihåg 1305 st i rätt ordning.
Siffror 5 min 63st.
Läs mer om Mattias här
www.mattiasribbing.se
 
Sist ut på lördagen var Göran Sjöberg, naturvetare och professor  på Chalmers, en mycket underhållande sådan.
Han pratade bla om kolesterol.
 
Efter föreläsningarna umgicks jag lite med Jill och Magda (www.jillsmat.se www.lchfgott.se) tanken från början var att alla skulle grilla tillsammans på kvällen. Men vädret var så ostadigt att vi istället var ett gäng som bestämde oss för att äta på resturangen vid Duse udde istället, trevligt, trevligt!
 
Kvällen fortsatte på campingen
 
Dag två inledde Monique Forslund som dels berättade om alla hennes misslyckade bantnings försök och hur
hon till sist hittade rätt med LCHF. Därefter pratade hon om mat för barn
.
Efter henne var det Per Wikholms tur, han föreläste om "koskräck i klimatdebatten"
 
 
 
 
Sist ut var Ann Fernholm, vetenskaps journalist och författare till boken "Ett sötare blod" Hon bjöd på en riktigt bra och intressant föreläsning. Måste läsa hennes bok då jag inte gjort det ännu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
 
 

Frukost från trädgården

Kategori: Mat och recept

Rabarber innehåller lite kolhydrater, ca 2,7g kolhydrater/ 100g Jag har lite i trädgården, så i morse kokade jag rabarberkräm till frukost och åt tillsammans med grädde.
Krämen sötade jag med,Ica sötströ istället för socker funkade utmärkt!
 
Jag har haft en rolig och lärorik helg på LCHF-campingen i Säffle. Ska försöka hinna med ett inlägg om det lite senare!
Ha det fint så länge!