Fler typ 1 or
Kategori: Allmänt
En gammal tråd på Annika Dahlqvist förra blogg.
Läs alla trevliga kommentarer från andra typ 1or som testat LCHF
http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/?anchor=diabetes_typ1
Kategori: Allmänt
En gammal tråd på Annika Dahlqvist förra blogg.
Läs alla trevliga kommentarer från andra typ 1or som testat LCHF
http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/?anchor=diabetes_typ1
Kategori: Allmänt
Kategori: Allmänt
Kategori: Allmänt
Kategori: Allmänt
Kategori: Allmänt
MODY är ett samlingsnamn för flera former av ärftlig diabetes. Förkortningen står för Maturity Onset Diabetes in Young. Hittills är sex olika MODY-typer upptäckta. Gemensamt för dem alla är att de orsakas av egenskaper hos arvsmassan, att den genetiska orsaken till sjukdomen är känd, och att det är bristen på insulin som gör att blodsocker- halten blir för hög. "
Vid Mody har man alltså lite insulinproduktion kvar precis som många typ 1or har vid insjuknandet.
Jag såg ett repotage i tidningen Mat & Hälsa nr 5 2012 om en tjej som som hade mody3 och med hjälp av LCHF blivit frisk eller ja klarade sig utan sprutor.
Genom LCHF och motion kunde hon med den lilla insulinproduktion hon har kvar klara sig och mådde dessutom toppen!
Jag tror att man kan rädda de fungerande insulinproducerandeceller som finns kvar även hos en typ 1 eller ialla fall förlänga livstiden.
Här är ett inlägg på kostdoktorn som handlar om Isac som när han fick diabetes typ 1 åkte hem från sjukhuset och tog 102 enheter insulin per dag.
Tills hans mamma läst på om LCHF och han du blev så gott som insulinfri.
Nu var detta ett tag sedan det skrevs. Det skulle vara spännande att se hur länge han klarade att hålla cellerna vid liv med hjälp av LCHF.
http://www.kostdoktorn.se/typ-1-diabetes-lchf-och-t-trojor/
Kategori: Allmänt
Kategori: Allmänt
Kategori: Allmänt
Kategori: Allmänt
Kategori: Allmänt
Kategori: Allmänt
Kategori: Allmänt
Kategori: Allmänt
Kategori: Allmänt
Kategori: Allmänt
Kategori: Allmänt
Kategori: Allmänt
Kategori: Allmänt
Kategori: Allmänt
Igår fick jag för mig att baka ett bröd som alla i familjen skulle kunna äta.
Winston som är mjölk och vete (annas, kixi) allergisk äter väldigt sällan bröd. Eftersom han inte heller kan äta de flesta glutenfriaprodukter.
Glutenintolerans/celiaki och veteallergi är inte samma sak. De som har celiaki kan äta vetestärkelse som ofta finns i glutenfriaprodukter eftersom det är just gluten proteinerna de är känsliga för. Men de med veteallergi tål ofta just gluten men inte övrigt innehåll i vetet och alltså inte bla vetestärkelse. Det finns två bröd att köpa som är vetefria och dessutom mjölkfria. Men han tycker inte så mycket om dom och dessutom är de rätt dyra.
Winston älskar att baka så jag och han brukar baka winstonbröd/winstonkakor. Vi har experimenterat och prövat många olika varianter men bröden tycker han oftast inte om. Men det går ingen nöd på honom det är inte så att han saknar/vill ha bröd eftersom han inte är van att äta det.
Vi har inte vågat ge honom mandel eller nötter. Mandel hade underlättat om han kunde äta för då kunde man gjort mycket samma till hela familjen vid bakning och använt sig av kokosolja istället för smör mm. Men eftersom mandel och nötter kan vara sånt som utlöser kraftiga allergireaktioner hos vissa och att han har allergier i sig samt att han får väldigt kraftiga reaktioner på mjölk. Det sätter sig på andningen.Så har vi valt att undvika mandel och nötter. Får se om vi kan testa detta på sjukhuset när han blir lite äldre.
Alltså skulle jag baka ett LCHF bröd men som även han och de övriga kan äta. Utan mjölkprodukter,nötter och mandel.
Resultatet blev över förväntan och hela familjen åt!
Recept
5 ägg
1dl smält deodoriserad kokosolja
0,5 dl kokosmjöl
0,25 dl ljust psyllium
0,25 dl krossade linfrö
1msk solrosfrö
1msk fibrex
1tsk brödkryddor (kan utökas men det var vad jag hade hemma)
1/2 tsk bikarbonat / 1tsk bakpulver
2 krm salt
1 msk fiberhusk
Gör såhär
Smält kokosolja.
Vispa äggen i en bunke.
Lägg i de övriga ingredienserna men spar fiberhusket till sist.
Blanda ordentligt.
Låt svälla en stund
Häll smeten/degen i avlång brödform klädd i bakplåtspapper
Grädda mitt i ugnen 175 grader ca 30-40 min
Kategori: Allmänt
Jag fick en fråga på en kommentar som jag tänkte kunde vara intressant att svara på här så att alla ser.
Hur gör vi i familjen Äter alla samma mat? Jag LCHF,Winston mjölk, veteallergi. Ängla ev mjölk. "problematisk" sambo(förklaring finns längre ner)
Oftast försöker jag utgå från en rätt men kanske ta flera tillbehör.
Ett exempel:Ska vi äta köttfärssås så utgår jag från en köttfärssås och sedan lägger jag till extra fett till min på slutet tex smör, grädde, creme fraiche. Lägger även till vitlök och lök till min. Varför jag lägger till vitlök och lök senare förklarar jag längre ner.
Till mig gör jag som tillbehör tex zucchinipasta, LCHF-pasta (gjord på fiberhusk, färskost, ägg), stimlad vitkål. Till de andra kokar jag spaghetti. Och till Winston majspasta/ mitt tillbehör.
Bäst vore väl om resten av familjen kunde struntat i pastan och alla kunde ätit av mitt tillbehör. Men jag har inte nämnt min sambo. Det skulle inte ens under pistolhot gå att få i honom någon grönsak som innehåller mer än 99% vatten (gurka) Hihi. Han är värre än barnen. De smakar iallafall med glädje på allt innan de yttrar sig.
Men sambon testar inte ens så fort det är någon enligt honom konstig ingrediens. Så att få i honom zucchinipasta, eller en god rättikagratäng till en härlig köttbit är alltså omöjligt bara för att det heter rättika så kan det ju inte vara gott. Eller rotselleripommes. Nej ordet innehåller selleri det vågar jag inte smaka på :) Vitlök och allt annat som heter lök är hans största skräck. Han är ett bortskämt ensam barn och nu fortsätter jag att skämma bort honom :)
Men om han nu får för sig att läsa min blogg måste jag ändå säga att han har blivit lite lite bättre och gjort framsteg :) Jag kan få tillåtelse att använda lite lite lök i tex grytor som ska koka länge (om den kokar så länge att den försvinner eller om jag silar bort den)
Och för er jämställdhets poliser som granskat texten och notera att jag hela tiden skriver att jag gör/att jag lagar osv. Det är så. Men ni kan vara lugna det är så jag vill ha det. Jag gillar att laga mat och vill helst inte släppa in honom i köket :) Han är inte ledsen för det! Visst kan det bli lite mycket ibland med alla olika rätter. Eller rättare sagt det blir alltid mycket disk ;(
Tro nu inte att han aldrig hjälper till i köket ;) Han är bra att utnyttja för vissa ändamål typ ta bort svål från skinka, avlägsna huvud från fisk, ta bort bajssträngen från mina kräftor eller som igår klyva hummer och ta ut magsäck!
Detta är mitt perspektiv på en jämställd arbetsfördelning i köket ;)
Kategori: Mat och recept
Just frukost kan vara något som en del tycker är svårt eller lätt blir enformigt då de övergår till LCHF . Jag tyckte också det i början. Men inte längre. Det finns oerhört mycket att välja och vraka på. Jag älskar att vakna och fundera på vad man ska äta för gott.
Jag väljer ofta frukost efter morgonens blodsockervärde och självklart utifrån vad jag har hemma.
Idag hade jag 6,8 mmol/l på morgonen. Ok men jag brukar oftast ligga mellan 3-5 mmol/l.
Det resulterade i att jag valde att äta ägg som knappt påverkar blodsockret. Jag åt två kokta ägg och drack kaffe med kokosolja i för att få i mig lite extra fett och energi!
Om jag istället har lite lägre faste värde väljer jag att äta något som höjer sockret en aning men självklart ändå är LCHF.
Tips på LCHF frukostar:
Ägg i alla dess former, kokt, stekt äggröra, omelett mm
Smoothies
Detta är senaste gjord på turkisk yoghurt, grädde, hallon,havtorn,rabarber och bladspenat.Toppad med avokadoolja med smak av citron. Super gott och oljan är helt gudomlig. Köp! Se bild nedan.
.
På bilden nedan ser ni en annan härlig smoothie med grädde, hallon, havtorn, rabarber, avokadolja och vispad äggvita som ger härlig konsistens till smoothien. På bilden ser ni även den undebara avokadooljan!
Turkisk yoghurt, med bär, fröer eller egengjord müsli. Variera med varma bär.
Microbröd (recept finns i tidigare inlägg.)
Lchf knäcke ( gott sesamknäcke finns i tidigare inlägg)
Bacon,Avokado med röra,Smörgås utan smörgås hihi alltså ät pålägget med lite extra smör. Ostrullar med valfri fyllning. Tex en paprika skiva med philadelphiaost. Hembakt LCHF-bröd (sök på nätet finns massor av recept) Eller så lyxar man till det på helgen med Lchf pannkakor/våfflor. Finns massor av olika recept att testa.
En ny upptäckt favorit frukost är LCHF-gröt. Helt underbart gott och mycket mättande.Jag gör detta recept som jag hitta på instagram (caisalintunen)
1ägg
1dl grädde
2 msk mandelmjöl
2 msk kokosflingor
Blanda allt i en kastrull och koka tills gröten tjocknar till lagom konsistens.
Kategori: Allmänt
Kategori: Mat och recept
Kategori: Allmänt
Kategori: Allmänt
Jag är sugen på att åka. Vilka ska med? Är det någon som åkt tidigare år?
http://www.tallinksilja.com/sv/web/se/lchf_kolhydrater_ifokus
LCHF Kolhydrater iFokus
12 april | Galaxy, Åbo
Den populära återkommande vårkryssningen om LCHF med Kolhydrater, ifokus sker i år den 12 april.
Här träffar du andra som äter och lever LCHF, lyssnar på trevliga och intressanta föredrag, minglar och utbyter erfarenheter, äter och dricker gott och njuter av en skön kryssning till Åbo. Förhoppningsvis i strålande solsken.
I år kommer bl a Kostdoktorn Andreas Eenfeldt, Annika Dahlqvist och Monique Le Roux Forsberg som också har ett Zumbapass
I priset ingår hyttplats enligt vald kategori, buffé på kvällen, frukost på morgonen, förmiddagskaffe och eftermiddagskaffe, all underhållning ombord, alla föreläsningar och ett morgonträningspass för dem som så önskar.
Mer information och program kommer löpande på www.kolhydrater.ifokus.se
För bokning ring 08-666 33 33.
En annan kryssning som inte skulle sitta helt fel är denna low carb cruise i västindien: http://www.lowcarbcruiseinfo.com/
Ska bara vinna på lotto först :)
Kategori: Allmänt