Kaymak paj
Kategori: Allmänt
Ett experiment i köket igår kväll resulterade i en Kaymak paj.
Jag brukar inte så ofta experimentera med bakning utan kör oftare på recept. Har alltid tyckt att jag är lite sämre på att baka än att laga mat. Vid matlagning är jag helt tvärt emot. Jag kan jag inte följa ett recept utan går på känsla. Har försökt att följa recept men hamnar alltid i att jag lägger till ändrar osv. Jag tror aldrig jag har följt ett recept exakt. Däremot älskar jag att titta på recept för att få inspiration till att komponera ihop något eget eller för att laga rätten fast på mitt sätt.
Men nu har jag börjat lite smått att experimentera med bakning också vilket är kul. Vet inte varför jag inte tidigare vågat testa baka utan recept. Vad är det värsta som kan hända? Det kan ju inte gå värre än att det blir mindre gott.
Fick en förfrågan på Instagram om receptet så här kommer det.
Ganska mäktig kan nästan lika gärna ätas som lunch istället för tex ostkaka eller liknande tillsammans med jordgubbar/hallon och vispad grädde.
Kaymak paj med paranötter
Botten:
100g rumsvarmt smör
1,5dl kokosmjöl
1dl mandelmjöl
0,5dl sukrin melis
Gör såhär
Rör ihop ingredienserna. Tryck ut degen i en rund springform.
Grädda ca 15-20 min i ugn
Fyllning:
2 ägg
1dl fint hackade paranötter
1 tsk bakpulver/bikarbonat
0,5dl kokosmjöl
1 burk kaymak cream (170g)
Söta med Sukrin melis efter behag, Jag tror jag tog några matskedar.
Gör såhär:
Vispa äggen pösigt. Blanda resten av ingredienserna. Häll smeten på pajskalet och grädda i ca 15 min eller tills pajen är fast. Prova med teststicka.